CEEPUS Mreže

CEEPUS Mreže

Razmena studenata i nastavnog osoblja u programu CEEPUS se dešava prvenstveno unutar institucionalnih mreža. Mreže su grupisane prema širim tematskim oblastima i usmerene su ka istraživanju određenog područja od zajedničkog značaja za sve učesnice. Mrežu čine najmanje tri visokoškolske institucije iz barem dve države članice CEEPUS-a, pri čemu jedna ustanova obavlja ulogu koordinatora mreže. U praksi je broj članova mreže dosta veći, čime se omogućava saradnja sa većim brojem partnerskih institucija.

Pravo učešća u CEEPUS mrežama u akademskoj 2019/2020, kao i prethodnih akademskih godina, imaju državne visokoškolske ustanove iz Republike Srbije.

Kako pretražiti CEEPUS mreže i proveriti u kojoj od njih učestvuje određena visokoškolska institucija?

Spisak postojećih mreža po akademskim godinama može se pronaći na CEEPUS sajtu, na adresi www.ceepus.info, u odeljku Network (mreže). Odabirom akademske godine i države-učesnice u programu, pojavljuje se spisak visokoškolskih institucija (univerziteta i viših škola) iz izabrane države.

Klikom na samu instituciju izlistaće se sve mreže u kojima ona učestvuje, a daljim klikom na pojedinačnu mrežu omogućava se uvid u opis same mreže i podaci o njenom koordinatoru i partnerima.

Takođe, u tom opisu nalazi se i informacija o tome ko tačno u okviru navedenog univerziteta ili visoke škole učestvuje u toj mreži (konkretno su to uglavom fakulteti i, najčešće, određeni departmani (smerovi, katedre) u okviru njih). Uz to, spisak mreža u kojima konkretna visokoškolska institucija učestvuje u tekućoj akademskoj godini dostupan je na sajtu te institucije.

Prijava mreža

Liste CEEPUS mreža

Javni poziv za akademske ocenjivače CEEPUS III mreža

Fondacija Tempus – Nacionalna CEEPUS kancelarija objavljuje javni poziv za akademske ocenjivače koji će učestvovati u ocenjivanju prijavljenih mreža u okviru CEEPUS III programa.

Poziv je otvoren do kraja 2019. godine, a celokupan tekst javnog poziva i formular za prijavu se nalazi na stranici https://kvim.tempus.ac.rs/call-expressions-of-interest-for-expert-evaluators-of-university-networks-within-the-ceepus-iii-program-application-form/.