Zaposlen u školskoj ili predškolskoj ustanovi

U sklopu podrške pojedincima iz sektora obrazovanja, Fondacija Tempus zaposlenima u školskoj ili predškolskoj ustanovi pruža veliki broj mogućnosti:

  • Učešće na radionicama, seminarima, konferencijama i vebinarima koje Fondacija Tempus organizuje tokom cele godine,
  • Informisanje o mogućnostima učešća u Erazmus+ programu putem vebsajta, mejla, telefonom, zakazivanjem individualnih konsultacija (tokom cele godine), kao i tokom Erazmus+ Info dana koji se organizuju u susret objavi Opšteg poziva za podnošenje projektnih prijava.

Najnovije aktivnosti koje Fondacija Tempus organizuje za zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama pratite na stranici VESTI.

ERAZMUS+

Erazmus+ je najveći evropski obrazovni program koji se bavi finansiranjem projekata mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period sprovođenja koji će trajati do 2027. godine.

Predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period novog Erazmus+ programa je veći nego ikada i iznosi 26 milijardi evra.

U okviru Ključne aktivosti 1 (KA1) Erazmus+ programa, zaposleni u školskim i predškolskim ustanovama iz Srbije mogu da odlaze na kratkoročne i akreditovane mobilnosti u zemlje EU radi obuke, posmatranja na radnom mestu (job shadowing) ili držanja nastave. Takođe, učenici imaju mogućnost grupne, odnosno kratkoročne ili dugoročne mobilnosti u programu Erazmus+. Erazmus+ pruža mogućnosti za mobilnost u okviru sledećih oblasti:

Školske i predškolske ustanove imaju mogućnosti za sledeće projekte u okviru Ključne aktivnosti 2 (KA2):

Zaposleni u institucijama koje su uključene u ove vrste projekata, mogu da učestvuju u njihovoj realizaciji.

RADIONICE

U sklopu podrške institucijama i pojedincima u sektoru obrazovanja, Fondacija Tempus tokom cele godine organizuje radionice sa ciljem priprema škola, ustanova i organizacija u oblasti stručnog obrazovanja i obuka, kao i onih u oblasti obrazovanja odraslih za podnošenje KA1 projekata mobilnosti i KA2 projekata partnerstava za saradnju u okviru Erazmus+ programa.

Ciljevi radionica su:

  • upoznavanje učesnika sa principima, ciljevima i kriterijumima za sprovođenje KA1 projekata mobilnosti i KA2 projekata strateških partnerstava,

  • unapređivanje znanja učesnika o detaljima i procedurama za podnošenje projekata,

  • predstavljanje prijavnog formulara i specifičnosti projektne dokumentacije,

  • jačanje znanja i kompetencija za pisanje projekata.

Sve radionice koje ogranizuje Fondacija Tempus su besplatne. 

SEMINARI

Fondacija Tempus organizuje seminare za nastavnike i nastavno-naučno osoblje sa ciljem njihovog profesionalnog usavršavanja u raznim oblastima. Fondacija Tempus je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dobila akreditaciju za petnaest programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za školsku 2022/2023, 2023/2024. i 2024/2025. godinu.

Više informacija je dostupno na stranici posvećenoj seminarima koje organizuje Fondacija Tempus.

Svi seminari koje ogranizuje Fondacija Tempus su besplatni. Obavezno je popunjavanje registracionog formulara, a učesnici na kraju radionice dobijaju sertifikat.


INFO DANI

Informativni dani se organizuju u cilju informisanja zainteresovanih predstavnika institucija i pojedinaca iz oblasti opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, visokog obrazovanja, mladih i sporta o mogućnostima za učešće u programu Erazmus+. Za više informacija, snimke sa Info dana i prezentacije, možete posetiti stranicu INFO DANI.

KONFERENCIJE

Fondacija Tempus tokom cele godine organizuje konferencije posvećene raznim temama iz oblasti obrazovanja. Konferencije okupljaju zainteresovane pojedince, kao i različite  aktere iz domaćih i stranih institucija koje se bave obrazovanjem sa ciljem povezivanja i buduće saradnje, razmene dobrih praksi i daljeg unapređenja sistema obrazovanja.

Učešće na konferencijama koje organizuje Fondacija Tempus je besplatno.  Obavezno je popunjavanje registracionog formulara, a učesnici na kraju dobijaju potvrdu o učešću.

Za više informacija i detalja, možete posetiti stranicu KONFERENCIJE.

VEBINARI – Učenje preko interneta

Fondacija Tempus za nastavnike organizuje vebinare – internet seminare – kao jednu od korisnih alatki za unapređenje znanja i veština, takoreći ”od kuće”, jer je za učešće u njima potrebno samo da korisnik izdvoji vreme i da ima stabilnu internet vezu. Vebinari se organizuju u zavisnosti od potreba, kao vid opšteg informisanja, ali i kao korisni priručnik za određene delove obrazovnih programa i većih događaja.

Svi vebinari koje organizuje Fondacija Tempus su besplatni. Za učešće je potrebno prethodno popuniti registracioni formular i imati računar sa stabilnom internet vezom.

Za više informacija i detalja, možete posetiti stranicu VEBINARI.

INFO CENTAR

U okviru podrške institucijama i pojedincima u sektoru obrazovanja, Fondacija Tempus je otvorila Info centar u Beogradu, ul.Terazije  39, I sprat.

Cilj Info centra je da pruži sve vrste informacija o obrazovanju u Srbiji i Evropi, kao i o mogućnostima za pojedince i institucije u okviru programa Erazmus+ i CEEPUS.

Info centar, između ostalog, omogućava svim predstavnicima škola i ostalim ustanovama i organizacijama koje su zainteresovane za učešće u Erazmus+ programu da na jednom mestu, bez zakazivanja, dobiju sve potrebne informacije.

Radno vreme Informativnog centra Fondacije Tempus je svakog radnog dana od 09 do 17 časova.

Za više informacija i detalja, možete posetiti stranicu INFO CENTAR.

KONSULTACIJE

Fondacija Tempus organizuje i sprovodi individualne konsultacije u cilju boljeg informisanja vaspitača, nastavnika i nastavno-naučnog osoblja o koracima za prijavljivanje projekata u okviru aktuelnog poziva za projekte, kao i aktivnostima u vezi sa sprovođenjem odobrenih projekata.

Konsultacije se zakazuju upitom na sledeće imejl adrese: