Одржан међусекторски састанак „Прва искуства у спровођењу децентрализованих Еразмус+ пројеката за школе, младе и образовање одраслих“

У циљу праћења Еразмус+ пројеката, повезивања учесника, као и размене искустава између различитих институција и сектора, Фондација Темпус, уз подршку Амбасаде Бугарске је 2. јула у Нишу организовала међусекторски састанак пројеката „Прва искуства у спровођењу децентрализованих Еразмус+ пројеката за школе, младе и образовање одраслих.

 

Његова Екселенција, амбасадор Републике Бугарске господин Радко Влајков, отворио је догађај и присутнима говорио о важности сарадње у образовању, као и подршци коју Бугарска пружа Србији кроз овај, али и бројне друге пројекте. За учеснике на пројектима, ово је била прилика да презентују своје активности, да се повежу, размене искуства и уче од других институција и сектора.

На састанку се окупило преко 130 представника финансираних пројеката из области општег образовања и школа, стручног образовања и обука, образовања одраслих, као и области младих, обухваћених како Националним позивом за 2017. годину, тако и најновијим, Националним позивом за 2018. годину, али и све остале заинтересоване институције.

На састанку су одржане презентације и панел дискусије у вези са важним аспектима спровођења пројеката. Представници школе за основно и средње образовање ”14. октобар” из Ниша, презентовали су Европски развојни план своје институције, ”Средња економска школа” из Сомбора представила је кораке предузете током припреме за мобилност, док је своје активности ширења резултата пројекта презентовало удружење ”Простор” из Београда.

У оквиру панел дискусија, о мобилности ученика говориле су три средње стручне школе, Школа за бродарство, бродоградњу и хидроградњу из Београда, Политехничка школа из Крагујевца и Економско трговинска школа из Новог Пазара. О спровођењу мобилности говорило се током панела у коме су учестовале Школа за основно образовање одраслих из Сомбора, удружење ”Базаарт” из Београда, Предшколска установа Чукарица из Београда и удружење ”Млади истраживачи Србије” из Београда.

Презентације:

 

Почиње пријављивање за CEEPUS freemover размене

Поред актуелне могућности аплицирања за размене кроз CEEPUS мреже за летњи семестар, у периоду од 1. јула до 30. новембра студенти и наставно особље са државних високошколских установа које нису део неке CEEPUS мреже могу се пријавити као freemoveri за размену на високошколској установи у некој од CEEPUS држава-чланица у академској 2018/19. години.

Kандидати самостално истражују и утврђују своје могућности за размену на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа и утврђују да ли се могу пријавити као freemoveri или као кандидати унутар мрежа. Мреже се претражују према високошколској институцији и одговарајућој академској години, а на основу самог назива мреже може се претпоставити у којој (научној) области се она спроводи. Аплицирање се врши искључиво електронским путем, испуњавањем и слањем online пријаве преко CEEPUS платформе. Треба имати у виду да велики број CEEPUS земаља (зависно од својих интерних процедура и увида у квоту) freemover кандидате прихвата превасходно током летњег семестра. Ближе информације о реализацији freemover мобилности у конкретнoj земљи могу да пруже особе запослене у Националној CEEPUS канцеларији државе у којој се жели боравити, чији контакти су доступни овде.

Потребна документација

Freemover студенти и предавачи уз своју електронску пријаву прилажу прихватно писмо које самостално обезбеђују и које попуњава институција пријема; такође, студенти у апликацију треба да додају и два писма препоруке написана од стране предавача са матичних институција. Примерци ових докумената могу се преузети у одељку често постављаних питања на CEEPUS сајту (Applying for a CEEPUS grant/Uploading documents).

Категорије

Приликом креирања електронске апликације на CEEPUS сајту, кандидати се могу пријавити у оквиру једне од следећих категорија:

  • Student (за боравке дуже од 3 месеца у циљу остваривања кредитне мобилности);
  • Short-term student (нпр. истраживања за завршни рад/дисертацију краћа од 3 месеца);
  • Short-term excursion (нпр. летње/зимске школе у трајању до 6 дана).
  • Teacher– наставно особље се увек пријављује у оквиру ове категорије, без обзира да ли се ради о краћим предавачким активностима на летњим школама или о нпр. једномесечном боравку на партнерској институцији. Предавачи треба да реализују најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, а наставни план и број часова на партнерској институцији ближе се појашњава у мотивационом делу пријаве кандидата.

Заинтересовани студенти и предавачи треба да у мотивационом делу пријаве објасне академску сврху боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом у оквиру које се кандидат пријавио.

Рок за пријављивање за кандидате унутар мрежа за летњи семестар – 31. октобар.

Закључно са 31. октобром трајаће и пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа које учествују у некој CEEPUS мрежи, и то за размене у летњем семестру 2017/18. године. Kандидати самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа и утврђују да ли се могу пријавити као кандидати унутар мрежа или као freemoveri.

Додатне информације о CEEPUS програму

Средњоевропски програм универзитетске размене (CEEPUS) спроводи се у чланицама програма из средње и југоисточне Европе.  За ближе појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати нашу брошуру (стране 14-18 посвећене су CEEPUS програму), CEEPUS  одељак на нашем сајту или консултовати CEEPUS главни портал, нарочито одељак FAQ.

Важно обавештење о активностима Фондације Темпус

У склопу подршке развоју сектора образовања и учешћа у Еразмус+ програму, Фондација Темпус запосленима у образовним и омладинским организацијама и институцијама пружа подршку кроз организовање инфо дана, радионица, семинара, конференција, вебинара и консултацијама које организујемо током целе године.

Желимо да нагласимо да је Фондација Темпус једини званични представник Еразмус+ програма у Србији и стога је у могућности не само да спроводи програм, већ и да низом активности припрема учеснике за писање пројеката и помаже у процесу спровођења целокупног тока пројеката.

Све активности Фондације Темпус су бесплатне и то су једине активности које Фондација Темпус подржава и иза којих стоји. Све друге обуке које вам могу бити понуђене, поготово оне које се наплаћују, немају везе са Еразмус+ програмом и Фондацијом Темпус.

Информације о активностима Фондације Темпус можете пронаћи на сајтовима erasmusplus.rs и tempus.ac.rs, као и у оквиру вести које се прослеђују путем званичних мејлова и мејлинг листа ФТ.

За све додатне информације можете нам се обратити мејлом, телефоном или доћи у Информативни Центар Фондације Темпус на Теразијама 39 (I спрат) сваког радног дана од 10 до 18 часова.

Позив на међусекторски састанак пројеката „Прва искуства у спровођењу децентрализованих Еразмус+ пројеката за школе, младе и образовање одраслих“

У циљу праћења пројеката, али и повезивања учесника на пројектима, као и размене искустава између институција и сектора, Фондација Темпус уз подршку Амбасаде Бугарске организује међусекторски састанак пројеката „Прва искуства у спровођењу децентрализованих Еразмус+ пројеката за школе, младе и образовање одраслих“ 2. јула у Нишу у хотелу Tami Residence. За учеснике на пројектима, ово је прилика да презентују своје активности, да се повежу, размене искуства и уче од других институција и сектора.

На овом састанку ће се окупити представници финансираних пројеката из области општег образовања и школа, стручног образовања и обука, образовања одраслих, као и области младих, обухваћених како Националним позивом за 2017. годину, тако и најновијим, Националним позивом за 2018. годину, али и све остале заинтересоване институције.

На састанку ћете моћи да присуствујете презентацијама и панел дискусијама које се тичу важних аспеката спровођења пројеката, а на којима ће представници институција које су успешно организовале активности поделити своја искуства.

За међусекторски састанак пројеката се можете пријавити искључиво попуњавањем регистрационог формулара, најкасније до недеље 24. јуна 2018. године у 23.59h. Уколико бисте желели да састанку присуствује више особа из Ваше институције, потребно је да се свака од њих засебно пријави. O статусу своје пријаве сви ће бити обавештени убрзо по затварању позива.

Предност при избору ће имати представници финансираних пројеката из области општег образовања и школа, стручног образовања и обука, образовања одраслих, као и области младих, обухваћених како Националним позивом за 2017. годину, тако и најновијим, Националним позивом за 2018. годину, као и представници из региона  југоисточне Србије.

Учесницима који из других места долазе у Ниш на мониторинг састанак биће надокнађени путни трошкови у висини повратне аутобуске карте.

За сва додатна питања и недоумице обратите се Групи за школе, предшколске установе и образовање одраслих Фондације Темпус путем мејла schools-vet@tempus.ac.rs и телефона 011/33 42 430, опција 3.

Вебинар „Дисеминација пројектних резултата уз помоћ ЕПАЛЕ платформе”

Фондација Темпус – ЕPALE национални тим за подршку организује бесплатни вебинар под називом „Дисеминација пројектних резултата уз помоћ ЕПАЛЕ платформе”, који ће бити одржан у уторак, 10. јула, са почетком у 16 часова.

Циљ вебинара је представљање начина на који корисници Еразмус+, али и других пројеката у области образовања одраслих могу да поделе резултате својих активности путем ЕPALE – европске платформе намењене професионалцима у области образовања одраслих. Током вебинара учесници ће имати прилике да чују савете како да користе ЕPALE за дисеминацију, као и да прођу кроз практичне кораке за постављање садржаја на ЕPALE.

Вебинар је намењен садашњим и будућим корисницима пројеката у области образовања одраслих, али и свима онима који би желели да се активно укључе у рад EPALE платформе и да са заједницом поделе своје активности у области образовања одраслих.

Рок за пријаву је недеља, 8. јул, до 23:59. За вебинар се можете пријавити попуњавањем регистрационог формулара.

ЕPALE платформа намењена је професионалцима у области образовања одраслих у Европи (наставницима, професорима, тренерима, истраживачима, организаторима, доносиоцима одлука) и омогућава свима који се баве или су заинтересовани за образовање одраслих да се виртуелно састану на једном месту и размене своја знања, искуства, питања и добре праксе.

Вебинар: Како да пронађем своју CEEPUS стипендију?

Имајући у виду да је отпочело пријављивање кандидата за размене унутар мрежа за 2018/19. годину које ће трајати до 31. октобра за боравке који су предвиђени током летњег семестра 2018/19, а да се почев од 1. јула закључно са 30. новембром очекује отварање могућности аплицирања за freemovere тј. мобилности изван CEEPUS мрежа, Фондација Темпус – Национална CEEPUS канцеларија у петак, 22. јуна у 16 часова за заинтересоване студенте и предаваче са државних високошколских установа организује бесплатни вебинар ”Како да пронађем своју CEEPUS стипендију?”.

Уколико сте студент или члан наставног особља на државној високошколској установи у Републици Србији и заинтересовани сте за стипендирану мобилност у некој од држава средње или југоисточне Европе, позивамо вас да до 22. јуна у 13 часова на овом линку пријавите учешће на вебинару.

Заинтересовани ће на вебинару имати могућност да „на даљину” – из своје собе и преко свог рачунара – добију ближе информације о апликационом процесу за CEEPUS размену, истраживању опција за мобилност, могућностима које овај програм нуди, као и да, уколико то желе путем Chat опције поставе питања у вези са овим програмом.

Средњеевропски програм универзитетске размене (CEEPUS) студентима и академском особљу са државних високошколских установа из Србије омогућава академске боравке у земљама попут Албаније, Аустрије, БиХ, Бугарске, Чешке, Мађарске, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Румуније, Словачке и Словеније. Академске размене у CEEPUS програму првенствено се спроводе унутар мрежа, тј. на партнерским високошколским установама које су део мреже у којој учествује и установа заинтересованог апликанта, али на нивоу програма постоји и могућност аплицирања изван мрежа тј. freemover боравака; ближе информације о роковима и условима учешћа доступне су на овом линку, а преглед корака у процесу пријављивања могуће је видети овде

Конференција „Развој језичких компетенција код ученика основне школе”

Фондација Темпус – Eurydice мрежа, у сарадњи са Заводом за унапређивање образовања и васпитања oрганизује конференцију „Развој језичких компетенција код ученика основне школе” 3. јула 2018. године у Београду у хотелу Metropol Palace, Булевар краља Александра 69.

Циљ конференције је покретање дискусије о могућностима развоја језичких компетенција код ученика и размена добрих пракси, а циљна група су пре свега наставници енглеског, француског, немачког, руског и шпанског језика који раде са децом основношколског узраста.

На конференцији ће учествовати домаћи и страни експерти за методику наставе језика који ће говорити на теме попут значаја наставе писања, коришћења прилагођене белетристике и методе CLIL, а поред пленарног дела биће и практичног рада у мањим групама. Фокус радионица биће на начинима унапређења и подстицања усменог изражавања на страном језику, настави језика у великим групама и мотивисању ученика за активно учешће у настави.

Пријављивање за конференцију је могуће искључиво путем онлајн регистрационог формулара, док нацрт дневног реда можете погледати овде.

Рок за пријаву је 26. јун до 12:00 часова. Због ограниченог броја места, приликом одабира учесника водиће се рачуна о равномерној заступљености представника различитих институција, а предност ће имати наставници енглеског, немачког, руског и француског језика из основних школа, као и наставници шпанског језика који предају деци основношколског узраста.

Радни језици конференције су енглески и српски током пленарних сесија, а енглески, руски, француски, немачки и шпански у радним групама за те језике, док ће српски бити радни језик у групи за мотивацију. За пленарне сесије биће обезбеђен симултани превод.

Постоји могућност рефундације путних трошкова на захтев, искључиво за учеснике из Србије који не живе у Београду у висини повратне аутобуске или возне карте, а којима је претходно прихваћена пријава за регистрацију.

Додатне информације можете добити упитом на office@tempus.ac.rs.

Одржана Конференција за eTwinning амбасадоре

eTwinning национални тим за подршку, у сарадњи са eTwinning Централном службом за подршку (CSS) из Брисела и националним тимом за подршку Босне и Херцеговине, организовао је Конференцију намењену професионалном развоју eTwinning амбасадора – Professional Development Workshops for eTwinning Ambassadors.

Конференција је одржана у хотелу Метропол Палас у Београду, а трајала је од 4. до 6. јуна 2018. године. На Конференцији је присуствовало 152 учесника из 37 земаља Европе.

Догађај је организован са циљем да обезбеди широк спектар професионалних знања и вештина кључних за развој eTwinning амбасадора, како би били оснажени да промовишу eTwinning и обезбеде обуке за друге наставнике на ефикаснији и обухватнији начин. Кроз неколико пленарних сесија и 24 радионице, амбасадори су имали прилику да се повежу са колегама из различитих европских земаља, унапреде међусобну сарадњу, размене добре праксе и развију идеје које ће имплементирати у свој рад.

На отварању је говорила Катарина Алексић, саветница министра за просвету, која је поздравила скуп испред Министарства просвете, науке и технолоког развоја и Зоја Кукић, представница Стартит центра, која је говорила о развоју IT заједница у Србији.

 

Агенду Конференције можете погледати овде.

 

Видео о одржаној конференцији можете погледати на нашем YouTube каналу.

 

Фотографије са конференције можете погледати на нашој Фејсбук страници.

 

Све догађаје које организује eTwinning национални тим за подршку можете погледати на нашој веб страници.

Национални позив за подношење пријава за Еразмус+ пројекте за 2018: резултати одабира пројеката за финансирање за област општег образовања (КА1)

Фондација Темпус објављује резултате одабира пројеката за финансирање за област општег образовање, у оквиру припремних мера за пуноправно учешће Србије у програму Еразмус+.

Одлуку о одабиру пројеката за финансирање Фондација Темпус доноси на основу правила програма Еразмус+, узимајући у обзир, као два главна критеријума, ранг листу формирану према броју поена које су пројектним пријавама доделили спољни оцењивачи током оцењивања испуњености критеријума квалитета и расположива средства за овај конкурсни рок.

Пројекти одабрани за финансирање:

 

број Реф. број пројектне пријаве Назив пројекта Подносилац пројектне пријаве Предложени износ средстава (EUR)
1. 2018-1-RS01-KA101-000302 Stepping Stones to Modern School Основна школа „Алекса Шантић“, Степановићево 10.475,00
2. 2018-1-RS01-KA101-000205 Empowering teachers for innovative and student-centred learning environment Основна школа “Вук Караџић”, Пирот 13.950,00
3. 2018-1-RS01-KA101-000298 Take me out of the shadow – Job shadowing for an inclusive school Основна школа „Олга Милошевић“, Смедеревска Паланка 11.850,00
4. 2018-1-RS01-KA101-000272 Заврши започето Техничка школа „Дрво арт“, Београд 11.440,00
5. 2018-1-RS01-KA101-000231 Матура у мојој школи Шеста београдска гимназија, Београд 6.850,00
6. 2018-1-RS01-KA101-000264 Како да смањимо рано напуштање школовања – мере спречавања осипања ученика из образовног система Пољопривредно-хемијска школа „Др Ђорђе Радић“, Краљево 9.630,00
7. 2018-1-RS01-KA101-000209 Let’s Flip Our Classroom Основна школа “Коста Трифковић”, Нови Сад 9.330,00
8. 2018-1-RS01-KA101-000257 Партиципација родитеља у школи Основна школа „Милан Ракић“, Нови Београд 12.975,00
9. 2018-1-RS01-KA101-000244 New Skills – New School Основна школа “Стевица Јовановић”, Панчево 9.300,00
10. 2018-1-RS01-KA101-000288 Building the Quality through Intercultural Interactions Предшколска установа “Радост”, Нови Бановци, Стара Пазова 12.930,00
11. 2018-1-RS01-KA101-000247 Education=Motivation+Creativity+Cooperation Основна школа “Фејес Клара”, Кикинда 18.140,00
12. 2018-1-RS01-KA101-000228 Empowering diversity, inclusion and equity in our school- different or alike together we make a whole Основна школа ,,Иво Андрић“, Београд 11.565,00
13. 2018-1-RS01-KA101-000223 Мудрији заједно Основна школа “Иван Милутиновић”, Вишњица, Београд 16.765,00
14. 2018-1-RS01-KA101-000214 Music school in a new dimension of education Музичка школа “Стеван Христић”, Крушевац 8.975,00
15. 2018-1-RS01-KA101-000250 Diversity is Opportunity Основна школа “Ђура Јакшић” Зајечар 18.600,00
16. 2018-1-RS01-KA101-000215 Едукација и мобилност у савременој школи Машинско електротехничка школа, Бор 10.655,00
17. 2018-1-RS01-KA101-000232 Project-based learning as a segment of modern teaching of First technical school Прва техничка школа, Крагујевац 18.235,00
18. 2018-1-RS01-KA101-000245 Кроз нове приступе до бољих исхода у образовању ученика са сметњама у развоју Школа за основно и средње образовање “Вукашин Марковић”, Крагујевац 13.025,00
19. 2018-1-RS01-KA101-000299 Разлике нас спајају / Differences join us together Основна школа “Змај Јова Јовановић”, Рума 9.300,00
20. 2018-1-RS01-KA101-000320 ИКТ и умрежавање Техничка школа, Зајечар 14.870,00
21. 2018-1-RS01-KA101-000225 Humanistic Approach to Education in an Interactive Classroom  Медицинска школа „Надежда Петровић“, Београд 11.255,00
22. 2018-1-RS01-KA101-000326 New Focus on Education Гимназија “Душан Васиљев”, Кикинда 11,625.00
23. 2018-1-RS01-KA101-000310 Creativity and using technology in the classroom Средња стручна школа „Др Радивој Увалић“, Бачка Паланка 9.390,00
24. 2018-1-RS01-KA101-000285 Европска искуства за квалитетну школу Школа “Креативно перо”, Београд 10.940,00
25. 2018-1-RS01-KA101-000222 New methods, a voyage to new education frontiers Основна школа „Свети Сава“ Суботица 11.085,00
26. 2018-1-RS01-KA101-000199 ETS Kula ICT Development Економско трговинска школа, Кула 15.840,00
27. 2018-1-RS01-KA101-000216 Better when connected Основна школа “Деспот Стефан Високи”, Деспотовац 10.980,00

 

Пројекти на резервној листи за финансирање:

 

Број Реф. број пројектне пријаве Назив пројекта Подносилац пројектне пријаве Предложени износ средстава

 

1. 2018-1-RS01-KA101-000290 Crossing borders – crossing limits Гимназија “Патријарх Павле”, Београд 16.410,00
2. 2018-1-RS01-KA101-000255 Радост учења Основна школа “Милица Павловић”, Чачак 9.900,00
3. 2018-1-RS01-KA101-000234 A step into the future Основна школа „Милан Благојевић“, Лучани 13.950,00
4. 2018-1-RS01-KA101-000266 Једнакост за све Основна школа “Јован Поповић”, Београд 19.595,00

 

Одрицање од одговорности: Одлуке о предложеном износу средстава могу се разликовати од оних које су наведене у пројектној пријави. Информација о томе да су пројекти предложени за финансирање не представља уговорну обавезу за Фондацију Темпус све док особа која има право заступања организације – установе не потпише уговор са Фондацијом Темпус.

Национални позив за подношење пријава за Еразмус+ пројекте за 2018: резултати одабира пројеката за финансирање за област стручног образовања и обука (КА1)

Фондација Темпус објављује резултате одабира пројеката за финансирање за област стручног образовање и обука, у оквиру припремних мера за пуноправно учешће Србије у програму Еразмус+.

Одлуку о одабиру пројеката за финансирање Фондација Темпус доноси на основу правила програма Еразмус+, узимајући у обзир, као два главна критеријума, ранг листу формирану према броју поена које су пројектним пријавама доделили спољни оцењивачи током оцењивања испуњености критеријума квалитета и расположива средства за овај конкурсни рок.

Пројекти одабрани за финансирање:

Број Реф. број пројектне пријаве Назив пројекта Подносилац пројектне пријаве Предложени износ средстава (EUR)
1. 2018-1-RS01-KA102-000273 Be in a practical mode Електротехничка школа “Мија Станимировић”, Ниш 6.100,00
2. 2018-1-RS01-KA102-000291 Modern business administration between Serbia and the European Union Правно-биротехничка школа „Димитрије Давидовић“, Београд 20.749,00
3. 2018-1-RS01-KA102-000323 Освести се, природа те чека Пољопривредно-хемијска школа „Др Ђорђе Радић“, Краљево 7.464,00
4. 2018-1-RS01-KA102-000213 Training of students in organic fruit growing Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“, Пожаревац 25.383,00
5. 2018-1-RS01-KA102-000226 Kроз дигитална врата улазимо у Европску будућност Машинско електротехничка школа, Бор 20.808,00
6. 2018-1-RS01-KA102-000265 Европски стандарди у учењу заснованим  на раду Економска школа, Пирот 14.993,00
7. 2018-1-RS01-KA102-000305 Одрживи развој школе Електротехничка школа “Никола Тесла”, Београд 6.815,00
8. 2018-1-RS01-KA102-000322 „Социјална интеграција кроз једнак приступ стручном образовању и обуци (VET)” Млекарска школа са домом ученика „Др Обрен Пејић“, Пирот 14.993,00
9. 2018-1-RS01-KA102-000289 Пословне вештине Хемијско-прехрамбена технолошка школа, Београд 10.904,00
10. 2018-1-RS01-KA102-000313 Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу Техничка школа за дизајн коже, Београд 27.342,00

 

Пројекти на резервној листи за финансирање:

 

Број Реф. број пројектне пријаве Назив пројекта Подносилац пројектне пријаве Предложени износ средстава

 (ЕУР)

1. 2018-1-RS01-KA102-000278 Знање и искуство као мотивациони фактори Средња економска школа, Сомбор 8.310.00
2. 2018-1-RS01-KA102-000294 Мобилношћу до унапређења квалитета наставе Техничка школа, Чачак 7.464,00
3. 2018-1-RS01-KA102-000243 Dual education-path to the Europe Средња пољопривредна школа са домом ученика, Шабац 21.786,00

 

Одрицање од одговорности: Одлуке о предложеном износу средстава могу се разликовати од оних које су наведене у пројектној пријави. Информација о томе да су пројекти предложени за финансирање не представља уговорну обавезу за Фондацију Темпус све док особа која има право заступања организације – установе не потпише уговор са Фондацијом Темпус.