Радно време током празника

Обавештавамо Вас да Фондација Темпус неће радити  у понедељак 12.11.2018. године због празника Дан примирја у Првом светском рату.
 
Први радни дан након празника биће уторак, 13новембар 2018. године.
 
С поштовањем,
 
Фондација Темпус

Одржана трећа „Еразмус+ недеља“

Фондација Темпус организовала је трећу по реду „Еразмус+ недељу„, током које су, између осталог, одржана четири информативна дана посвећена новом конкурсу у оквиру Еразмус+ програма. Информативни дани одржани су у периоду 30.10.-02.11.20108 у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу. Преко 600 представника организација и институција које се баве образовањем и младима су имале прилику да се упознају са мoгућностима за подношење пројеката у оквиру највећег европског образовног програма.

Велика новост ове године била је чињеница да се очекује да Република Србија учествује у конкурсном року за 2019. годину као пуноправна чланица Еразмус+ програма. Управо због тога, организације из Србије ће први пут моћи да пријављују пројекте за све делове Еразмус+ програма, равноправно са свим чланицама из ЕУ и без икаквих ограничења.

У уводном обраћању на Инфо дану у Београду, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић изразила је задовољство што ће Република Србија постати пуноправна чланица Еразмус+ програма и тиме постати тек шеста земља ван ЕУ која има тај статус. Ланговић је подсетила да су образовне институције из Србије већ годинама лидер у региону Западног Балкана и изразила очекивање да ће наставити са успесима и у конкуренцији са земљама чланицама ЕУ.

О значају који програм Еразмус+ има за Европску унију говорила је Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Републици Србији, која се осврнула на 30 година постојања Еразмус програма и преко 9 милиона младих људи који су захваљујући њему имали прилике да стекну вредна лична и професионална искуства. Норчич је нагласила да је пуноправно чланство Србије у Еразмус+ програму важан корак за Србију, који је у складу са перспективом проширења која је предвиђена Стратегијом за Западни Балкан.

Снежана Клашња, помоћница министра омладине и спорта, истакла је да су циљеви омладинске компоненте Еразмус+ програма уједно и циљеви Националне стратегије за младе Републике Србије и подсетила да је у периоду 2015-2017, организацијама које се баве младима одобрено 83 пројекта у износу од 4.4 милиона евра.

Детаље око положаја Србије у програму Еразмус+ и новим пројектима који су доступни у Општем позиву за 2019. годину присутнима је представила Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус. Неке од нових делова програма доступних организацијама из Србије у овом конкурсном року су Савези секторских вештина (КА2), Савези знања (КА2) и Пројекти дијалога младих (КА3).

Снимке са сва три инфо дана можете погледати на нашем You Tube каналу.

Презентације са Инфо дана

Фотографије са Инфо дана у Београду можете погледати на нашој Фејсбук страници.

У оквиру „Еразмус+ недеље„, осим Еразмус+ Инфо дана, организовани су и други догађаји, међу којима су и презентације „Еразмус+ мреже и платформе за професионално усавршавање наставника“ и „Регистрација PIC броја“, одржане у Информативном центру Фондације Темпус, на Теразијама 39. 

Радионице за припрему КА1 пројеката мобилности младих и омладинских радника 

Фондација Темпус организује једнодневне радионице са циљем припреме организација и институција из Србије за писање и подношење КА1 пројеката мобилности у оквиру омладинске компоненте Програма Еразмус+ за 2019. годину. 

Група за младе Фондације Темпус ће организовати једнодневне радионице посвећене развоју предлога пројеката у оквиру Кључне активности 1 (КА1) Мобилност младих (Омладинске размене) и КА1 Мобилност омладинских радника. 

Радионице су намењене представницима организација цивилног друштва, институција, канцеларија за младе и другим актерима из Србије које планирају да конкуришу за KA1 пројекте мобилности у три рока за предају КА1 пројеката током 2019. године (05. фебруар, 30. април и 01. октобар). Радионице за писање пројеката у оквиру КА2 Стратешка партнерства, ће бити реализоване у каснијем периоду. 

Циљеви радионица су: 

 • унапредити знање учесника о могућностима омладинске компоненте Програма Еразмус+ ЕУ за 2019. годину; 
 • унапредити знање учесника о детаљима и процедурама за подношење пројеката у оквиру KA1 Мобилност младих (Омладинске размене); 
 • унапредити знање учесника о детаљима и процедурама за подношење пројеката у оквиру KA1 Мобилност омладинских радника; 
 • упознати учеснике са специфичностима пројектне документације у оквиру KA1 Мобилност младих и Мобилност омладинских радника; 
 • упознати учеснике са процедуром писања буџета у оквиру KA1 
 • информисати учеснике о новом Програму ЕУ „Европска иницијатива за солидарност“.

Радионице се организују према следећем распореду: 

 • 27новембар – Нови Сад, од 10 до 17 часова 
 • 29. новембар –Београд, од 10 до 17 часова 

Радионице имају исти садржај и покривају исте теме. Учесници радионице би требало да буду особе које су у својим организацијама/КЗМ/институцијама одговорне за развој и писање пројеката. Учесници ће накнадно бити обавештени о месту одржавања радионице. Напомињемо да се од свих учесника/ца очекује присуство током целог трајања радионице. 

Пријаву за радионице можете извршити попуњавањем формулара КА1 радионице Нови Сад 27.11.2018. и Београд29.11.208. – рок за пријаве  20новембар  до 23:59. 

Број учесника радионица је ограничен. Закаснеле пријаве неће бити узете у разматрање. Учешће је бесплатно. 

При избору учесника, предност ће имати представници организација и институција који тренутно не учествују у Еразмус+ пројектима мобилности али ће се водити рачуна о заступљености различитих типова организација, квалитету пријаве и регионалној покривености. 

Учесници сами сносе евентуалне путне и трошкове смештаја. Фондација Темпус обезбеђује радне материјале, освежење и храну током радионица.

Позив за предају пријава за пројекте из Србије за 2019. годину у оквиру Еразмус+ КА2 Изградња капацитета у области младих

Извршна агенција Европске комисије (EACEA) је у оквиру Општег позива за 2019. годину објавила позив за предају пројеката у оквиру КА2 Изградња капацитета у области рада са младима – Сарадња програмским и партнерских земаља (ACPALA) за 2019. годину.

У оквиру Кључне активности 2 програма Еразмус+ и подакције Изградња капацитета у области младих од конкурсног рока за пројекте за 2019. годину, актери из Србије по први пут могу бити подносиоци пројеката у оквиру буџетске линије намењене програмским земљама (ACPALA). У оквиру посебне програмске и буџетске линије Омладински прозор за Западни Балкан, актери из Србије од 2019. године, не могу више бити подносиоци предлога пројеката, али зато и даље могу учествовати као партнери подносиоцима пројеката из региона Западног Балкана.

Пројекти КА2 Изградње капацитета су транснационални пројекти, базирани на партнерствима између различитих врста актера активних на пољу образовања и тренинга, рада са младима, као у другим секторима – у програмским и партнерским земљама. Актери из Србије су до сада били најуспешнији корисници средстава намењених овим пројектима на Балкану (више информација можете пронаћи овде).

У 2019. је дошло и до промене рока за предају пројеката Изградње капацитета у области младих. Рок за предају пројеката за 2019. годину је 24. јануара до 12 часова (подне).

Више детаља о правилима и могућностима учешћа можете пронаћи у Еразмус+ Програмском водичу за 2019. годину. Део који се односи на могућност директног подношења пројеката актера из Србије се налази у одељку КА2 Изградња капацитета у области младих.

Подсећамо да је регистрација PIC броја обавезна за све партнере на пројекту.

Добитници Еразмус повеље за високо образовање у конкурсном року 2018. године

Европска комисија доделила је Еразмус повељу за високо образовање високошоколским установама у оквиру програма Еразмус+.  Право на конкурисање за Еразмус повељу за високо образовање у 2018. години имале су све акредитоване самосталне високошколске установе из Републике Србије. Поседовање Повеље је предуслов за учешће високошколских установа из Србије у Еразмус+ програму од конкурсног рока за 2019. годину.

Ове године је чак 26 самосталних високошколских установа из Србије добило ову повељу. У питању су следеће установе:

 1. Универзитет уметности у Београду
 2. Универзитет у Београду
 3. Висока школа социјалног рада
 4. Универзитет Сингидунум
 5. Висока спортска и здравствена школа струковних студија
 6. Висока школа за комуникације
 7. Високошколска установа Метрополитан универзитет у Београду
 8. Висока школа струковних студија – Београдска политехника
 9. Мегатренд универзитет
 10. Криминалистичко-полицијска академија
 11. Универзитет у Крагујевцу
 12. Висока технолошка школа струковних студија Аранђеловац
 13. Универзитет у Нишу
 14. Висока школа струковних студија за образовање васпитача Пирот
 15. Висока пословна школа струковних студија у Лесковцу
 16. Висока техничка школа струковних студија у Нишу
 17. Универзитет у Новом Пазару
 18. Државни универзитет у Новом Пазару
 19. Висока пословна школа струковних студија у Новом Саду
 20. Универзитет у Новом Саду
 21. Висока техничка школа струковних студија у Новом Саду
 22. Универзитет Едуконс у Сремској Митровици
 23. Висока школа струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре – Сирмиум
 24. Висока техничка школа струковних студија Суботица
 25. Висока школа струковних студија Ужице
 26. Висока школа струковних студија за образовање васпитача

Целокупан списак високошколских институција које су носиоци Повеље можете погледати на страници Извршне агенције Европске комисије.

Конкурс за доделу Повеље расписује се једном годишње. Повеља се додељује на цео период трајања Еразмус+ програма, док Европска комисија задржава право да повуче акредитацију, тј. додељену Еразмус повељу у случају непоштовања њених начела.

Активности Информативног центра Фондације Темпус у новембру 2018. године

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током новембра 2018. године, организује низ догађаја:

 

Четвртак, 1. новембар

Предавање: Кораци у доношењу одлуке о избору средње школе и студија

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује предавање намењено ученицима завршних разреда основних и средњих школа, али и свим другим заинтересованима, у циљу подршке при доношењу одлуке о наставку образовања.

Предавање се одржава у четвртак, 1. новембра у 15.30 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус.

 

Петак, 2. новембар (презентације) и среда, 14. новембар (вебинар)

Еразмус+ мреже и платформе за професионално усавршавање наставника

Догађај је намењен запосленима у основним и средњим школама, предшколским и установама за образовање одраслих, који, независно од Еразмус+ пројеката, желе да се усавршавају и повезују са колегама у Европи путем Еразмус+ платформи и мрежа: eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice.

Презентације се одржавају у петак, 2. новембра, у два термина: од 16.30-17.30 часова, као и од 18-19 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус.

Вебинар се одржава у среду, 14. новембра, у 17 часова. За пријаву на вебинар је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

Среда, 7. новембар

Радионица: Како написати добар CV?

Радионица је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију. Кроз ову бесплатну радионицу, ученици ће сазнати:

 • из којих делова се састоји добар CV,
 • који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу,
 • зашто је важна самопроцена вештина,
 • које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи,
 • корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата.

Радионица ће се одржати у среду, 7. новембра од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус. За радионицу се могу пријавити директно ученици или их могу пријавити њихове разредне старешине или наставници слањем мејла Europass националном центру на europass@tempus.ac.rs.

 

Петак, 16. новембар

Мобилност студената кроз Еразмус+ и CEEPUS програме искуства студената из Србије

Догађај се одржава у петак, 16. новембра од 17-18 часова, када ће своје искуство са студирања поделити алумнисти Еразмус+ и CEEPUS програма из Србије. Предавање је намењено свим студентима и младима који су заинтересовани за програме студентске мобилности и који желе да из прве руке сазнају како изгледа студирати на студентској размени у некој од земаља Европе.

За пријаву на догађај је потребно попунити регистрациони формулар.

 

Уторак, 20. новембар

Предавање за родитеље: Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања

На предавању, које се организује у уторак, 20. новембра у 18 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус, родитељи ће имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе, студијског програма или занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног, односно пријемног испита.

За пријаву на предавање је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

Четвртак, 29. новембар

Моја Еразмус+ мобилност – Искуства наставника из Србије

Презентација и разговор су намењени свим наставницима који желе да из личног искуства наставника из Србије сазнају како изгледа једна мобилност кроз Еразмус+ програм, које све активности она обухвата и зашто је значајна за наставника лично, али и за целу школу. Догађај се одржава у четвртак, 29. новембра у 17:30 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус.

За пријаву за учешће на презентацији потребно је попунити кратак регистрациони формулар.

 

Догађаји и активности изван Информативног центра

 

Четвртак и петак, 8. и 9. новембар

Информативне сесије о Еразмус+ програму за представнике школа, предшколских установа и омладинских организација

У сусрет новоотвореном позиву за Еразмус+ пројекте и конкурсном року за 2019. годину, представници Информативног центра Фондације Темпус одржаће серију предавања о могућностима за међународну сарадњу и професионално усавршавање запослених у школама, предшколским установама и омладинским организацијама кроз Еразмус+ програм. Учесници ће, кроз једночасовну презентацију сазнати како да се, кроз финансиране пројекте Еразмус+ програма, повежу и сарађују са колегама из Европе, као и како да такве пројекте користе за стручно и професионално усавршавање и развој своје установе. Термини и места одржавања ових презентација су:

 • четвртак, 8. новембар у 11 часова – Народна Библиотека Бор
 • четвртак, 8. новембар у 15:30 часова – Економско-трговинска школа у Зајечару
 • петак, 9. новембар у 12 часова – Народна библиотека Илија М. Петровић у Пожаревцу
 • петак, 9. новембар у 16:30 часова – Средња школа Милоје Васић, Велико Градиште

За пријаву и додатне информације за сваку од наведене 4 сесије можете се обратити Информативном центру Фондације Темпус путем мејла info@tempus.ac.rs или телефона 011/33-42-430 (опција 1).

 

Презентација могућности за стипендије програма Еразмус+ и ЦЕЕПУС

За све заинтересоване студенте, као и представнике наставног и административног особља у четвртак, 8. новембра са почетком у 13 часова на Техничком факултету у Бору одржаће се презентација о могућностима за стипендије програма Еразмус+ и CEEPUS. Сви студенти који желе да семестар или два проведу на стипендираној студентској размени или их занима студирање на целокупним мастер програмима у Европи са пуном стипендијом, моћи ће да се на овој презентацији директно информишу о актуелним конкурсима и могућностима. 

 

Путујући студентски сајам

У згради Ректората Универзитета у Београду, представници Инфо центра Фондације Темпус ће, у оквиру деветог Путујућег студентског сајма, који се одржава 9. новембра у периоду од 9.30 до 16.30 часова, представити могућности за мобилност студената које су доступне кроз програме Еразмус+ и CEEPUS.

 

Сталне активности током новембра

 

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. Током месеца новембра консултације се одржавају сваког четвртка (8.11., 15.11., 22.11., 29.11.) у периоду од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус (Теразије 39, Београд). За ученике који нису из Београда, разговори се одвијају путем Скајпа.

За индивидуалне консултације се могу пријавити директно ученици слањем мејла Euroguidance националном центру на euroguidance@tempus.ac.rs.

 

Регистрација PIC броја – практичне сесије

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које по први пут планирају да учествују у Еразмус+ пројектима, на радионици ће, уз подршку и вођење, моћи да региструју PIC број – јединствени идентификациони код који се користи приликом попуњавања пријава пројеката у оквиру Еразмус+ програма, као и неколико других програма ЕУ.

Сесије се одржавају средом (7, 14, 21. и 28. новембра) од 12 до 13 часова.

За учешће на сесијама није потребна пријава, а потребно је припремити основне податке о организацији (контакт подаци, матични број, ПИБ, контакт особа) и понети са собом лаптоп или таблет.

 

Facebook live chat

Сви они који нису у могућности да посете Информативни центар Фондације Темпус и из прве руке добију жељене информације, поред мејла и телефона, на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16-17 часова и сваког петка од 12-13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

 

За све додатне информације можете посетити Информативни центар Фондације Темпус сваког радног дана од 10 до 18 часова на адреси Теразије 39/I, Београд, као и контактирати путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.

Објављен нови Еразмус+ Општи позив за 2019. годину

Извршнa агенцијa за образовање, аудиовизуелне садржаје и културу (EACEA) објавила је нови Еразмус+ Општи позив за предлоге пројеката за 2019. годину у којем се налазе рокови за све појединачне компоненте програма.

Институције из Србије ће од овог конкурсног рока по први пут моћи да пуноправно учествују у свим деловима Еразмус+ програма, као координатори или партнери. Ова могућност је доступна, јер се очекује да до краја овог конкурсног рока Република Србија постане програмска земља у оквиру програма Еразмус+.

Више детаља о правилима и могућностима учешћа можете пронаћи у ажурираној верзији Еразмус+ Програмског водича за 2019. годину.

С обзиром на ову велику промену, битно је нагласити да од овог рока више неће бити расписивани Општи и Национални позив, већ ће једном годишње бити објављиван само Општи позив за предлоге пројеката.

Преглед свих врста пројеката у којима Србија може да учествује, као и рокова у оквиру овог Конкурса, можете погледати на нашој страници Календар рокова.

 

Снимак Еразмус+ Информативног дана у Београду, који се одржава 30.10. у оквиру Еразмус+ недеље, а на коме ће бити објашњени сви детаљи у вези са Општим позивом, моћи ћете да погледате на нашем You Tube каналу.

Фондација Темпус пружа континуирану подршку свима који су заинтересовани за подношење пројеката у оквиру Еразмус+ програма. У склопу подршке, Фондација сваке године организује бесплатне радионице за писање Еразмус+ пројеката у Београду и другим градовима Србије, а тачне датуме, градове и регистрационе формуларе објавићемо ускоро.

Осим тога, Фондација пружа подршку за развој пројектне идеје свима који желе да учествују у Општем позиву за 2019. годину. Заинтересовани могу посетити Информативни центар Фондације Темпус на Теразијама 39 (I спрат), сваког радног дана 10-18 часова без предходне најаве или канцеларију у улици Руже Јовановић 27а (улаз из Жабљачке), уз предходно заказивање.

 

Радионице за припрему пројеката мобилности за школе, стручно образовање и обуке и образовање одраслих програма Еразмус+

Током новембра 2018. године, Фондација Темпус ће организовати радионице са циљем припрема школа, установа и организација у области стручног образовања и обука и образовања одраслих за подношење КА1 пројеката мобилности у оквиру Општег позива Програма Еразмус+ ЕУ за 2019. годину.

Радионице су намењене представницима државних и приватних школа и предшколских установа, средњих стручних школа, организација цивилног друштва, предузећа и других институција које се баве стручним образовањем и обукама, као и установама, организацијама, удружењима, стручним друштвима и осталим институцијама које се баве образовањем одраслих, а које планирају да конкуришу за пројекте мобилности.

Циљеви радионица су:

 • упознати учеснике са принципима, циљевима и критеријумима КА1 пројеката мобилности;
 • представљање пријавног формулара и специфичности пројектне документације у оквиру КА1 пројеката мобилности;
 • унапређивање знања учесника о детаљима и процедурама за подношење пројеката у оквиру КА1 пројеката мобилности;
 • јачање знања и компетенција за писање пројеката и попуњавање пријавног формулара.

Радионице се организују према следећем распореду:

 • 13.11.2018. у Новом Саду у 10 часова. Пријављивање за радионицу је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је среда, 7. новембар до 23:59 часова. 
 • 15.11.2018. у Београду у 10 часова. Пријављивање за радионицу је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је среда, 7. новембар до 23:59 часова. 
 • 16.11.2018. у Београду у 10 часова. Пријављивање за радионицу је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је среда, 7. новембар до 23:59 часова. 
 • 23.11.2018. у Нишу  у 10 часова. Пријављивање за радионицу је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је среда, 7. новембар до 23:59 часова. 

Планирано је да све радионице имају исти садржај и покрију исте теме.

Ради благовремене и адекватне припреме, у понедељак, 12. новембра, биће организован вебинар за све одобрене учеснике радионица. Напомињемо да на самим радионицама неће бити сесије са општим информацијама и објашњењима о програму и да је присуство вебинару од велике важности за учеснике.

Број учесника је ограничен на 30 по радионици, тако да ће свака институција имати по једног представника. При избору учесника, водиће се рачуна о типу институција, а предност ће имати оне које не учествују у пројектима, као и оне чији представници нису присуствовали радионицама организованим у оквиру претходних позива.

Пријава за радионице могућа је искључиво путем регистрационог формулара и накнадне пријаве неће бити уважене. Молимо све заинтересоване да благовремено, пре истека рока за пријаву, обавесте групу за школе уколико имају техничких проблема са попуњавањем регистрационог формулара.

Радионице су бесплатне. Учесници сами сносе евентуалне путне и трошкове смештаја. Фондација Темпус обезбеђује радне материјале и ручак током радионица.

За све додатне информације, можете контактирати Фондацију Темпус телефоном 011 33 42 430, опција 3 или мејлом на неку од следећих адреса, у зависности од области програма за коју сте заинтересовани:

Школе, предшколске установе и стручно образовање:

schools-vet@tempus.ac.rs

Образовање одраслих:

adult-education@tempus.ac.rs

Одржана Недеља страних језика

Фондација Темпус – EPALE национални тим за подршку и Eurydice мрежа – организовала је „Недељу страних језика“ од 1. до 4. октобра у Београду. У оквиру овог догађаја одржане су конференција “Методика наставе страних језика у раду са одраслим полазницима” и дводневна обука “Развој језичких компетенција код ученика средњошколског узраста”. Око 200 наставника страних језика учествовало је у 29 радионица које су биле организоване током четири дана.

Недељу страних језика отворили су г. Александар Пајић, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја и гђа Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус. Прва тема у пленарном излагању била је учење засновано на контексту у настави страних језика, коју је изложила гђа Ана Јовановић, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Затим је на тему диференцијације у настави страних језика говорила гђа Розмари Булман из Гете института у Немачкој и присутнима представила свој занимљив рад на тему “Немачки за хетерогене групе одраслих полазника”.

Након пленарног излагања, уследиле су паралелне сесије у групама у оквиру којих су се наставници кроз практичан и интерактиван рад бавили темам као што су активна употреба и практична примена језичких вештина са нагласком на рад са одраслим полазницима.

Друга два дана била су посвећена наставницима који раде са ученицима средњошколског узраста и кроз радионице покрили су следеће теме: структурисано излагање на страном језику, CLIL метода у настави страних језика и пројектно оријентисана настава страних језика.

Презентације са конференције и материјале са радионица можете пронаћи у групама на EPALE платформи: “Наставне методе у раду са одраслим полазницима” и “Развој језичких компетенција код ученика средњошколског узраста”.

Фотографије са конференције можете погледати на нашој Фејсбук страници.

Еразмус+ недеља

У сусрет конкурсном року за 2019. годину, Фондација Темпус организује Еразмус+ недељу, током које је, између осталог, предвиђено одржавање Еразмус+ информативних дана у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.


Еразмус+ недеља
 ће трајати у периоду од 29. октобра до 2. новембра, а том приликом ће бити организоване следеће активности:

 • 29.10.2018. Вебинар за студенте и младе: Како до Еразмус+ мобилности?  – 17 часова.

Вебинар је намењен студентима, али и свим младима (до 30 година) који желе да сазнају најважније информације о могућностима за мобилност кроз Еразмус+ програм, попут студентских размена, целокупних мастер студија, волонтирања младих и омладинских размена. Више информација и регистрациони формулар можете наћи овде.

 • 29.10.2018. Вебинар „ЕПАЛЕ и Еразмус+ пројекти за образовање одраслих“ – 16:00 часова.

Вебинар је намењен појединцима и организацијама активним у области образовања одраслих који желе да сазнају више о ЕПАЛЕ мрежи и могућностима које она пружа за налажење партнера за Еразмус+ пројекте, као и ширењу резултата учења.

Вебинару можете приступити преко овог линка.

 • 30.10.2018. Информативни дан о могућностима у оквиру Еразмус+ програма – Хотел „Метропол“, Булевар Краља Александра 69, Београд, 10-17 часова

Учесницима ће бити представљене нове могућности у оквиру Еразмус+ позива за конкурсни рок за 2019. годину. Једна од учесница Националног инфо дана биће и представница аустријске Еразмус+ Националне агенције, госпођа Мартина Фридрих, која ће присутнима представити могућности у оквиру Еразмус Мундус заједничких мастер програма, укључујући и примере добре праксе, те савете за представнике високошколских установа који су заинтересовани за учешће у овој врсти пројеката.

Формулар за регистрацију можете пронаћи овде.

Прелиминарна агенда

 

 • 31.10.2018. Информативни дан о могућностима у оквиру Еразмус+ програма – Ректорат Универзитета у Новом Саду (улица Др Зорана Ђинђића 1) и Филозофски факултет (улица Др Зорана Ђинђића 2), 11-18 часова

Формулар за регистрацију можете пронаћи овде.

Прелиминарна агенда

 

 • 31. 10. 2018. Практична сесија „Регистрација PIC броја– 12 часова, Информативни Центар Фондације Темпус, Теразије 39

Представници организација и институција које планирају да по први пут учествују у Еразмус+ пројектима на сесији ће, уз подршку и вођење, моћи да региструју PIC број – јединствени идентификациони код потребан за учешће у програму Еразмус+. За учешће није неопходна пријава, већ је потребно припремити основне податке о организацији (контакт подаци, матични број, ПИБ, контакт особа) и понети са собом лаптоп или таблет. 

 • 01.11.2018. Информативни дан о могућностима у оквиру Еразмус+ програма – Крагујевац, Хотел „Крагујевац“, Краља Петра I, бр. 18, 11-18 часова.

Формулар за регистрацију можете пронаћи овде.

Прелиминарна агенда 

 

 • 01.11.2018. Вебинар „Могућности за наставнике и школе у оквиру eTwinning платформе“ – 16:00 часова.

Циљ вебинара је да информише све заинтересоване о могућностима које eTwinning платформа нуди запосленима у васпитно-образовним установама у Србији, алатима који су доступни за успостављање сарадње, размену искустава и професионално усавршавање. Поред овога, биће представљене битне ставке о којима треба водити рачуна приликом планирања и спровођења eTwinning пројекта.

Формулар за регистрацију можете пронаћи овде.

 • 02.11.2018. Информативни дан о могућностима у оквиру Еразмус+ програма – Хотел „Tami Residence“, Дурмиторска прилаз бр.1, Ниш, 10-17 часова

Формулар за регистрацију можете пронаћи овде.

Прелиминарна агенда

 

 • 02.11.2018Презентација: Еразмус+ мреже и платформе за професионално усавршавање наставника – 17 часова, Информативни центар Фондације Темпус, Теразије 39

Догађај је намењен запосленима у основним и средњим школама, предшколским и установама за образовање одраслих, који, независно од Еразмус+ пројеката, желе да се усавршавају и повезују са колегама у Европи путем Еразмус+ платформа и мрежа: eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass и Eurydice. Више информација и регистрациони формулар можете наћи овде. 

 

Због ограниченог броја места, приликом одобравања учешћа, Фондација Темпус ће имату у виду принцип равномерне регионалне заступљености.

Позивамо вас да пратите наше активности на друштвеним мрежама, као и да посетите Информативни центар Фондације Темпус (Теразије 39, Београд) сваког радног дана од 10 до 18 часова и распитате се о могућностима у оквиру Еразмус+ програма.