Конкурс за спољне оцењиваче Еразмус+ пројеката

Фондација Темпус објављује јавни позив за учешће појединаца у конкурсу за проширење базе спољних оцењивача пројектних пријава у областима млади и високо образовање.

Цео текст конкурса на енглеском језику можете пронаћи ОВДЕ.

Заинтересовани кандидати би требало да:

 • поседују најмање 3 године професионалног искуства у области за коју/које се пријављују.
 • имају искуство у руковођењу/спровођењу/оцењивању пројеката финансираних од стране Европске Уније и других донатора
 • имају искуства у раду са програмима у оквиру MS пакета
 • одлично познају енглески језик

Познавање локалног контекста у Србији у областима образовања и младих, као и познавање Еразмус+ програма и других европских пројеката ће се посматрати као предност.

Рок за подношење пријава за спољне оцењиваче Еразмус + пројеката је до 23.10.2018. у 23.59 (CET).

Заинтересовани кандидати треба да попуне регистрациони формулар.

Свим заинтересованим кандидатима се саветује да пре конкурисања погледају цео текст конкурса у коме је наведен начин избора оцењивача и други детаљи.

Додатне информације могуће је добити путем емаил адресе: konkursi@tempus.ac.rs

Недеља страних језика

Фондација Темпус организује недељу посвећену настави страних језика, која ће бити одржана од 1.- 4. октобра у Београду у хотелу Metropol Palace, Булевар краља Александра 69, у оквиру које ће бити одржана конференција намењена наставницима страних језика који раде са одраслим полазницима и обука намењена наставницима страних језика који раде са ученицима средњошколског узраста.

Конференција „Методика наставе страних језика у раду са одраслим полазницима” ће се одржати 1. и 2. октобра и намењена је првенствено наставницима енглеског, немачког и француског језика који раде са одраслим полазницима. Циљ конференције је да покрене дискусију о прилагођавању методологије наставе језика одраслима, као и о настави усмереној на полазника. Поред тога, предвиђен је и практични рад у групама где ће фокус бити на активној употреби и практичној примени језичких вештина. Нацрт дневног реда можете погледати на следећем линку. За учешће на конференцији потребно је попунити регистрациони формулар најкасније до 23. септембра 2018. године у 23:59. Након одабира, учесници ће добити информацију о статусу пријаве.

Дводневна обука „Развијање језичких компетенција код ученика средњошколског узраста“ ће се одржати 3. и 4. октобра и намењена је првенствено наставницима енглеског, француског, немачког и италијанског језика који раде са ученицима средњошколског узраста. Током два дана обуке, радионице ће покрити теме као што су: структурисано излагање на страном језику, CLIL метода у настави страних језика, као и пројектно оријентисана настава.Нацрт дневног реда можете погледати на следећем линку. За учешће на обуци потребно је попунити регистрациони формулар најкасније до 23. септембра 2018. године у 23:59. Након одабира, учесници ће добити информацију о статусу пријаве.

Учешће на конференцији и обуци је бесплатно. За учеснике из Србије, који не живе у Београду, а којима је претходно прихваћена пријава, постоји могућност обезбеђивања смештаја, као и рефундације путних трошкова у висини повратне аутобуске или возне карте.

За све додатне информације можете нас контактирати путем имејл адресе: adult-education@tempus.ac.rs или телефона: 011 33 42 430, опција 3.

Ажурирана листа Еразмус Мундус заједничких мастер програма

Уколико желите да конкуришете на неки од Еразмус Мундус заједничких мастер програма (Erasmus Mundus Joint Master Degree – EMJMD), на сајту Европске комисије можете пронаћи ажурирани списак са више од стотину заједничких мастер програма доступних у текућем конкурсном року, за упис у академској 2019/2020. години.

Можете се пријавити за максимално три програма у једном конкурсном року, а пријавом аутоматски конкуришете и за Еразмус+ стипендију – износ од 1000 евра месечно за трошкове живота, уз одређене додатне могућности које се тичу трошкова путовања и пресељења, као и здравственог осигурања. Конкурси су најчешће отворени између октобра и јануара, а пријаве се врше директно преко сајтова жељених мастер програма са листе, у роковима које сваки конзорцијум програма засебно прецизира.

Еразмус Мундус заједнички мастер програми су већином двогодишњи интердисциплинарни мастери који се изводе на енглеском језику и који у оквиру истог циклуса подразумевају студирање на најчешће два до три универзитета у различитим европским земљама који заједнички изводе програм.

Aкредитовани eTwinning семинари у Београду и Крушевцу

Након испитивања интересовања за eTwinning семинаре, Фондација Темпус током јесени 2018. године организује бесплатне акредитоване eTwinning семинаре у Београду и Крушевцу.

Семинар ,,еТwinning за почетнике – први кораци” је акредитован за школску 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021 годину, под редним бројем 439 у каталогу програма сталног стручног усавршавања, и носи 8 бодова стручног усавршавања. Циљ програма је подизање нивоа дигиталних компетенција наставника и васпитача, унапређење квалитета наставе у школама и предшколским установама кроз коришћење ИКТ алата у раду са децом/ученицима, као и унапређење међупредметних компетенција код ученика. Семинар је намењен наставницима који немају пуно искуства са еТwinning порталом. Учесници ће бити оспособљени да користе еТwinning портал и алате који се на њему налазе. Циљна група су учитељи и наставници у основним и средњим школама, као и васпитачи у предшколским установама.

Семинар ,,еТwinning за почетнике – први кораци” ће се одржати 28. септембра 2018. године у Београду, у просторијама Фондације Темпус, Руже Јовановић 27а, са почетком у 9 часова. Нацрт агенде можете погледати овде. Пријављивање за семинар је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је 25. септембар до 23:59 часова.

Семинар ,,еТwinning за почетнике – први кораци” ће се одржати 25. октобра 2018. године у Крушевцу, у ОШ „Нада Поповић“ са почетком у 9 часова. Нацрт агенде можете погледати овде. Пријављивање за семинар је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је 17. октобар до 23:59 часова.

Семинар ,,Ка квалитетним еТwinning пројектима у циљу унапређења коришћења ИКТа у настави” је акредитован за за школску 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021 годину, под редним бројем 461 у каталогу програма сталног стручног усавршавања, и носи 8 бодова стручног усавршавања. Циљ програма је унапређење квалитета постојећих eTwinning пројеката у циљу бољег коришћења ИКТа у настави, као и јачање дигиталних и језичких компетенција наставника/васпитача и ученика. Семинар је намењен наставницима који имају искуства са еТwinning порталом. Циљна група су учитељи, наставници и стручни сарадници у основним и средњим школама, као и васпитачи у предшколским установама. Учесници семинара морају бити регистровани и активни чланови еТwinning портала.

Семинар ,,Ка квалитетним еТwinning пројектима у циљу унапређења коришћења ИКТа у настави” ће се одржати 23. новембра 2018. у Београду, у просторјама Фондације Темпус, Руже Јовановић 27а, са почетком у 9 часова. Нацрт агенде можете погледати овде. Пријављивање за семинар је могуће искључиво путем регистрационог формулара. Рок за пријаву је 18. новембар 2018. године до 23:59 часова.

Због ограниченог броја места, приликом одабира учесника водиће се рачуна о равномерној заступљености представника различитих школа и предшколских установа.

О статусу ваше пријаве бићете обавештени након истека рока за пријаву.

 

Напомена: потребно је да на семинар понесете свој лаптоп, нетбук, таблет или други уређај сa којим можете приступити свом еТwinning профилу током семинара. За семинар се не плаћа котизација, али учесници сами покривају трошкове пута. Догађај ће бити фотографисан у сврху обавештавања јавности о догађају.

Одржана национална eTwinning конференција “Унапређивање наставе употребом информационо комуникационих технологија”

Фондација Темпус је 6. септембра 2018. године у Београду организовала националну eTwinning конференцију под називом “Унапређивање наставе употребом информационо комуникационих технологија”.

Циљ конференције био је да учеснике упозна са начинима употребе информационо комуникационих технологија у настави. На конференцији су били представљени резултати истраживања Утицај eTwinning-a на школе и предшколске установе у Србији, као и добитници eTwinning признања (Националних ознака квалитета и eTwinning ознака за школе). Ове године, 108 наставника је добило 218 eTwinning националних ознака квалитета, што је знатно већи број него претходних година. Укупно 19 школа је добило eTwinning ознаке за школе (eTwinning School Label), признање које се по први пут додељује.

Отварајући конференцију, Катарина Алексић, саветник министра за еПросвету из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, говорила је о важности употребе информационо комуникационих технологија у настави, као и значају eTwinning платформе за унапређење рада у школским и предшколским установама. Скупу се испред организатора конференције обратила Софија Дукић, заменик управитеља Фондације Темпус.

Преко 170 учесника и учесница имало је прилике да се детаљније упозна са улогом ИКТ-а у настави и примерима добре праксе кроз излагање Амеле Самболић Бегановић из Завода за школство из Словеније и Стаселе Рискиене, eTwinning амбасадорке из Литваније. Никола Ћурчин, директор Електротехничке школе из Панчева, говорио је о томе шта за установу и њен напредак значи бити eTwinning школа. Ивана Банковић из eTwinning националног тима за подршку Фондације Темпус представила је налазе истраживања Утицај eTwinningна школе и предшколске установе у Србији.

Током четири паралелне сесије на тему употребе ИКТ алата и дигиталних материјала прилагођених узрасту, учесници конференције су кроз групни рад имали прилике да на конкретним практичним примерима упознају и на лицу места испробају неке од изабраних алата и добију идеје како да учине своју свакодневну праксу интерактивнијом, истовремено подижући сопствене дигиталне компетенције, као и компетенције својих ученика. Радионице су водили eTwinning амбасадори из Србије: Наташа Анђелковић, Наташа Врапчевић, Олгица Спасојевић, Наташа Мајстровић, Александра Даниловић, Милица Андоновић, Звонко Гашпаровић и Далибор Тодоровић.

Снимак конференције можете погледати на нашем YouTube каналу. Фотографије са конференције можете погледати на нашој Фејсбук страници.

Презентације говорника можете да погледате у наставку:

 1. Важност и начини коришћења ИКТ у настави – Катарина Алексић
 2. Унапређење наставе и учења коришћењем ИКТ – Амела Самболић Бегановић
 3. Магични ефекти ИКТ у учионици – Стаселе Рискиене
 4. Шта yначи бити eTwinning школа? – Никола Ћурчин
 5. Утицај eTwinning-а на школе и предшколске установе у Србији – Ивана Банковић

Конференција о изазовима дигиталне ере за високо образовање

Тим стручњака за реформу високог образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја (ХЕРЕ тим) у сарадњи са Фондацијом Темпус – Еразмус+ канцеларијом у Србији организује конференцију под називом „ Challenges of the digital era for higher education “. Конференција ће бити одржана 02.10.2018. у хотелу “88 Rooms”, Таковска 49, у Београду, са почетком у 10:30 часова. Радни језик конференције ће бити енглески.

О европским дигиталним стратегијама, развоју онлајн курсева и дигиталне наставе ће говорити Катрин Монжене (France Université Numérique) и Карл Ројл (University of Wolverhampton). О изазовима дигиталне ере за високо образовање у Србији говориће Иванка Поповић (Универзитет у Београду) и Снежана Смедеревац (Универзитет у Новом Саду).

Пријаву за конференцију можете попунити овде.

Рок за регистрацију је 25.09.2018. године, до 17:00 часова.

Уколико имате додатних питања, можете нам писати на емаил адресу office@tempus.ac.rs.

Агенду догађаја можете преузети ОВДЕ.

Информације о догађају можете пратити на сајту Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији и на Facebook профилу Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији.

Акредитовани програми сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021

Са задовољством Вас обавештавамо да је Фондација Темпус од Завода за унапређивање образовања и васпитања добила акредитацију за осам програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021.

Новоакредитовани eTwinning програми су:

 1. eTwinning за почетнике – први кораци – Каталошки број 439, Приоритетна област 1, Компетенције за поучавање и учење;
 2. Ка квалитетним eTwinning пројектима у циљу унапређења коришћења ИКТ-а у настави – Каталошки број 461, Приоритетна област 1, Компетенције за поучавање и учење;
 3. Употреба ИКТ алата у циљу унапређења наставе – Каталошки број 591, Приоритетна област 1, Компетенције за поучавање и учење;

Уколико сте заинтересовани за похађање неких од доступних eTwinning обука, молимо Вас да попуните кратак формулар овде.

Новоакредитовани Euroguidance и Europass програми су:

 1. Каријерно вођење и саветовање у средњој школи – Каталошки број 35, Приоритетна област 3, Компетенције за подршку развоју личности детета и ученика;
 2. Каријерно информисање ученика и европски Europass алати за представљање вештина и знања – Каталошки број 36, Приоритетна област 3, Компетенције за подршку развоју личности детета и ученика;
 3. Припрема ученика за тржиште рада – самопроцена вештина и представљање послодавцима – Каталошки број 70, Приоритетна област 3, Компетенције за подршку развоју личности детета и ученика;
 4. Унапређење квалитета активности каријерног вођења кроз ефикасно планирање рада школског тима за каријерно вођење и саветовање/професионалну оријентацију – Каталошки број 87, Приоритетна област 3, Компетенције за подршку развоју личности детета и ученика;
 5. Унапређење компетенција наставника и стручних сарадника за спровођење активности каријерног вођења и саветовања – Каталошки број 88, Приоритетна област 3, Компетенције за подршку развоју личности детета и ученика;

Уколико сте заинтересовани за похађање неких од доступних обука Euroguidance и/или Europass центра, молимо Вас да попуните кратак формулар овде.

Ваши одговори и исказано интересовање за обуке послужиће за њихово планирање у школској 2018/19.

Фондација Темпус планира нови циклус акредитованих семинара за јесен 2018. За више информација пратите вести на сајтовима erasmusplus.rs и euroguidance.rs где ћемо благовремено објављивати све информације о нашим активностима и предстојећим обукама.

Објављено видео упутство о коришћењу Мobility Tool+ алата за управљање Еразмус+ пројектима

Фондација Темпус је припремила видео упутство које има за циљ лакше коришћење и боље разумевање Mobility Tool+ алата за управљање пројектима у оквиру Еразмус+ програма.

Упутство је пре свега намењено организацијама и институцијама корисницама одобрених Еразмус+ КА1 пројеката у Србији. Адекватно попуњавање извештаја у Mobility Tool+ је предуслов за брзу обраду завршног извештаја корисника, која обухвата и верификацију трошкова насталих током реализације пројекта.

Током получасовног упутства заинтересовани могу сазнати опште информације о овом алату и детаљна објашњења у вези са коришћењем свих секција, начином попуњавања мобилности спроведених у оквиру пројекта, најчешћим изазовима корисника у употреби Mobility Tool+ алата и томе како их превазићи.

Напомена: Објављено издање видео упутства је посвећено Mobility Tool+ верзији 4.1.0. из маја 2018. године. За рад у накнадним верзијама, молимо користите званично упутство Европске комисије, а ово упутство као допунско средство информисања.

Конференција о изазовима дигиталне ере за високо образовање

Тим стручњака за реформу високог образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја (ХЕРЕ тим) у сарадњи са Фондацијом Темпус – Еразмус+ канцеларијом у Србији организује конференцију под називом „ Challenges of the digital era for higher education “. Конференција ће бити одржана 02.10.2018. у хотелу “88 Rooms”, Таковска 49, у Београду, са почетком у 10:30 часова. Радни језик конференције ће бити енглески.

О европским дигиталним стратегијама, развоју онлајн курсева и дигиталне наставе ће говорити Катрин Монжене (France Université Numérique) и Карл Ројл (University of Wolverhampton). О изазовима дигиталне ере за високо образовање у Србији говориће Иванка Поповић (Универзитет у Београду) и Снежана Смедеревац (Универзитет у Новом Саду).

Пријаву за конференцију можете попунити овде.

Рок за регистрацију је 25.09.2018. године, до 17:00 часова.

Уколико имате додатних питања, можете нам писати на емаил адресу office@tempus.ac.rs.

Агенду догађаја можете преузети ОВДЕ.

Информације о догађају можете пратити на сајту Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији и на Facebook профилу Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији.

Активности Информативног центра Фондације Темпус у септембру 2018. године

Информативни центар Фондације Темпус (Београд, Теразије 39, I спрат), у склопу свог месечног програма активности током септембра 2018. године организује низ догађаја:

Понедељак, 3. септембар

Вебинар за ученике Савети за успешну школску годину. Више информација и регистрациони формулар можете наћи овде.

Уторак, 4. септембар

Вебинар Активности Euroguidance и Europass центара у школској 2018/2019. години. Више информација и регистрациони формулар можете наћи овде.

Петак, 7. септембар

Предавање Вештине које стичемо и развијамо кроз пројекте међународне сарадње. Више информација и регистрациони формулар можете наћи овде.

 

Ове активности одржавају се у оквиру Недеље школа (3-7. септембра 2018), а намењене су запосленима у школама и предшколским установама, ученицима средњих школа, представницима Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, представницима школских управа, практичарима и едукаторима у образовању одраслих и другим заинтересованима.

 

Четвртак, 13. септембар

Вебинар Study in Serbia – Possibilities for CEEPUS academic stays in Serbia

Вебинар је намењен студентима и академском особљу земаља CEEPUS програма који желе да се информишу о могућностима CEEPUS стипендираних боравака на високошколским установама у Србији. Више информација и регистрациони формулар можете наћи овде.

 

Среда, 19. септембар (предавање) и

понедељак, 24. септембар (вебинар)

Могућности за мобилност студената кроз Еразмус+ програм

Поводом отварања већег броја конкурса високошколских установа у Србији за учешће студената у Еразмус+ студентским разменама, Инфо центар организује сесију намењену свим заинтересованима који желе да део студија проведу на Еразмус+ стипендираној размени или да конкуришу за целокупне мастер студије у Европи.

Презентација ће бити одржана у среду 19. септембра у 18 часова, у просторијама Информативног центра Фондације Темпус у Београду, а сви они који нису у могућности да дођу на предавање могу се пријавити на вебинар исте садржине, који ће се одржати у понедељак 24. септембра од 16 часова. За пријаву на предавање или вебинар је потребно попунити кратак регистрациони формулар.

 

Петак, 28. септембар

Радионица Kако написати добар CV?

Радионица је намењена ученицима средњих школа, а посебно онима који након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију.  Кроз ову бесплатну радионицу, ученици ће сазнати:

 • из којих делова се састоји добар CV,
 • који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу,
 • зашто је важна самопроцена вештина,
 • које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи,
 • корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата.

Радионица ће се одржати у петак 28. септембра од 14 до 17 часова у просторијама Инфо центра Фондације Темпус. За радионицу се могу пријавити директно ученици или их могу пријавити њихове разредне старешине или наставници слањем мејла Europass националном центру на europass@tempus.ac.rs


Сталне активности током септембра

Facebook live chat

Сви они који нису у могућности да посете Информативни центар Фондације Темпус и из прве руке добију жељене информације, поред мејла и телефона, на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

 

Cваке среде од 16-17 часова и сваког петка од 12-13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

 

Сви заинтересовани који желе да се информишу о могућностима које су им на располагању кроз Еразмус+ и CEEPUS програме и другим активностима Фондације Темпус, у наведеним терминима могу добити све потребне информације слањем поруке на Facebook страници Фондација Темпус.

За све додатне информације можете посетити Информативни центар Фондације Темпус сваког радног дана од 10 до 18 часова на адреси Теразије 39/I, Београд, као и контактирати путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs