Zaposlen na visokoškolskoj instituciji

У склопу подршке појединцима из сектора образовања, Фондација Темпус запосленима на високошколским установама пружа велики број могућности:

  • Информисање о могућностима учешћа у Еразмус+ и CEEPUS програму путем вебсајта, мејла, телефоном, заказивањем индивидуалних консултација, као и током Еразмус+ Инфо дана који се организују уочи објаве Општег позива за подношење пројектних пријава,
  • Учешће на радионицама, семинарима и конференцијама које Фондација Темпус организује током целе године.

Најновије активности које Фондација Темпус организује за запослене на високошколским институцијама пратите на страници ВЕСТИ.

Еразмус+

Еразмус+ је највећи европски образовни програм који се бави финансирањем пројеката мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Настао је 2014. године, а 2021. је ушао у нови седмогодишњи период спровођења који ће трајати до 2027. године.

Предвиђени буџет за овај седмогодишњи период новог Еразмус+ програма је већи него икада и износи 26 милијарди евра.

У оквиру Кључне активости 1 (КА1) програма Еразмус+, запослени на високошколским установама из Србије могу да одлазе у земље ЕУ ради обуке или држања наставе у оквиру КА1 Пројеката мобилности у области високог образовања.

Високошколске институције имају могућности за следеће пројекте у оквиру Кључне активности 2 (КА2):

Eразмус повеља за високо образовање (Erasmus Charter for Higher Education – ECHE) је документ на основу кога Европска комисија високошколским установама из програмских земаља додељује акредитацију на основу које могу да конкуришу и учествују у пројектима Еразмус+ програма.

 

CEEPUS

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) је средњеевропски програм за размену студената и наставног особља са циљем унапређења образовања на високошколским установама земаља чланица мреже.

CEEPUS омогућава размене у виду:

  • кредитне мобилности,
  • истраживачких боравака,
  • реализације предавачких активности,
  • као и тзв. летњих школа.

Државе-чланице CEEPUS-а су: Аустрија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Северна Македонија, Мађарска, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Србија, Словенија, Хрватска, Црна Гора и Чешка.

Трајање мобилности директно зависи од врсте и категорије мобилности за коју се апликант пријављује. Када је реч о мобилности професора, она може трајати минимално пет радних дана уз обавезу 6 предавачких или менторских сати по радној недељи, а период боравка предавача често траје и месец дана.

За више информација и детаља, можете посетити страницу CEEPUS или прочитати публикацију СТИПЕНДИЈЕ.

РАДИОНИЦЕ

У склопу подршке институцијама и појединцима у сектору образовања, Фондација Темпус током године организује бесплатне радионице за представнике високошколских установа који планирају да конкуришу за пројекте  у високом образовању који су доступни институцијама из Србије.

Све радионице које огранизује Фондација Темпус су бесплатне. 

ИНФО ДАНИ

Информативни дани се организују у циљу информисања заинтересованих представника институција и појединаца из области општег, стручног и образовања одраслих, високог образовања, младих и спорта о могућностима за учешће у програму Еразмус+.

За више информација, презентације и снимке са Информативних дана, можете посетити страницу ИНФО ДАНИ.

КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Фондација Темпус током целе године организује конференције посвећене разним темама из области образовања. Конференције окупљају заинтересоване појединце као и различите актере из домаћих и страних институција које се баве образовањем са циљем повезивања и будуће сарадње, размене добрих пракси и даљег унапређења система образовања.

Учешће на конференцијама које организује Фондација Темпус је бесплатно. Обавезно је попуњавање регистрационог формулара, a учесници на крају добијају потврду о учешћу.

За више информација и детаља, можете посетити страницу КОНФЕРЕНЦИЈЕ.

ИНФО ЦЕНТАР

У оквиру подршке институцијама и појединцима у сектору образовања, Фондација Темпус је отворила Информативни центар у Београду, ул.Теразије 39, I спрат.

Циљ Инфо центра је да пружи све врсте информација о образовању у Србији и Европи, као и о могућностима за појединце и институције у оквиру програма Еразмус+ и CEEPUS.

Инфо центар, између осталог, омогућава свим представницима образовног система, другим установама и организацијама, као и појединцима који су заинтересовани за учешће у Еразмус+ програму да на једном месту, без заказивања, добију све потребне информације.

Радно време Информативног центра Фондације Темпус је сваког радног дана у периоду 09-17 часова.

За више информација и детаља, можете посетити страницу ИНФО ЦЕНТАР.

КОНСУЛТАЦИЈЕ

Фондација Темпус организује и спроводи индивидуалне консултације у циљу бољег информисања запослених на високошколским установама о корацима за пријављивање пројеката у оквиру актуелног Позива за пројекте, као и активностима у вези са спровођењем одобрених пројеката.

Консултације се заказују упитом на следеће мејл адресе: