Zaposlen na visokoškolskoj instituciji

U sklopu podrške pojedincima iz sektora obrazovanja, Fondacija Tempus zaposlenima na visokoškolskim ustanovama pruža veliki broj mogućnosti:

  • Informisanje o mogućnostima učešća u Erazmus+ i CEEPUS programu putem vebsajta, mejla, telefonom, zakazivanjem individualnih konsultacija, kao i tokom Erazmus+ Info dana koji se organizuju uoči objave Opšteg poziva za podnošenje projektnih prijava,
  • Učešće na radionicama, seminarima i konferencijama koje Fondacija Tempus organizuje tokom cele godine.

Najnovije aktivnosti koje Fondacija Tempus organizuje za zaposlene na visokoškolskim institucijama pratite na stranici VESTI.

Erazmus+

Erazmus+ je najveći evropski obrazovni program koji se bavi finansiranjem projekata mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period sprovođenja koji će trajati do 2027. godine.

Predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period novog Erazmus+ programa je veći nego ikada i iznosi 26 milijardi evra.

U okviru Ključne aktivosti 1 (KA1) programa Erazmus+, zaposleni na visokoškolskim ustanovama iz Srbije mogu da odlaze u zemlje EU radi obuke ili držanja nastave u okviru KA1 Projekata mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja.

Visokoškolske institucije imaju mogućnosti za sledeće projekte u okviru Ključne aktivnosti 2 (KA2):

Erazmus povelja za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education – ECHE) je dokument na osnovu koga Evropska komisija visokoškolskim ustanovama iz programskih zemalja dodeljuje akreditaciju na osnovu koje mogu da konkurišu i učestvuju u projektima Erazmus+ programa.

 

CEEPUS

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je srednjeevropski program za razmenu studenata i nastavnog osoblja sa ciljem unapređenja obrazovanja na visokoškolskim ustanovama zemalja članica mreže.

CEEPUS omogućava razmene u vidu:

  • kreditne mobilnosti,
  • istraživačkih boravaka,
  • realizacije predavačkih aktivnosti,
  • kao i tzv. letnjih škola.

Države-članice CEEPUS-a su: Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Češka.

Trajanje mobilnosti direktno zavisi od vrste i kategorije mobilnosti za koju se aplikant prijavljuje. Kada je reč o mobilnosti profesora, ona može trajati minimalno pet radnih dana uz obavezu 6 predavačkih ili mentorskih sati po radnoj nedelji, a period boravka predavača često traje i mesec dana.

Za više informacija i detalja, možete posetiti stranicu CEEPUS ili pročitati publikaciju STIPENDIJE.

RADIONICE

U sklopu podrške institucijama i pojedincima u sektoru obrazovanja, Fondacija Tempus tokom godine organizuje besplatne radionice za predstavnike visokoškolskih ustanova koji planiraju da konkurišu za projekte  u visokom obrazovanju koji su dostupni institucijama iz Srbije.

Sve radionice koje ogranizuje Fondacija Tempus su besplatne. 

INFO DANI

Informativni dani se organizuju u cilju informisanja zainteresovanih predstavnika institucija i pojedinaca iz oblasti opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, visokog obrazovanja, mladih i sporta o mogućnostima za učešće u programu Erazmus+.

Za više informacija, prezentacije i snimke sa Informativnih dana, možete posetiti stranicu INFO DANI.

KONFERENCIJE

Fondacija Tempus tokom cele godine organizuje konferencije posvećene raznim temama iz oblasti obrazovanja. Konferencije okupljaju zainteresovane pojedince kao i različite aktere iz domaćih i stranih institucija koje se bave obrazovanjem sa ciljem povezivanja i buduće saradnje, razmene dobrih praksi i daljeg unapređenja sistema obrazovanja.

Učešće na konferencijama koje organizuje Fondacija Tempus je besplatno. Obavezno je popunjavanje registracionog formulara, a učesnici na kraju dobijaju potvrdu o učešću.

Za više informacija i detalja, možete posetiti stranicu KONFERENCIJE.

INFO CENTAR

U okviru podrške institucijama i pojedincima u sektoru obrazovanja, Fondacija Tempus je otvorila Informativni centar u Beogradu, ul.Terazije 39, I sprat.

Cilj Info centra je da pruži sve vrste informacija o obrazovanju u Srbiji i Evropi, kao i o mogućnostima za pojedince i institucije u okviru programa Erazmus+ i CEEPUS.

Info centar, između ostalog, omogućava svim predstavnicima obrazovnog sistema, drugim ustanovama i organizacijama, kao i pojedincima koji su zainteresovani za učešće u Erazmus+ programu da na jednom mestu, bez zakazivanja, dobiju sve potrebne informacije.

Radno vreme Informativnog centra Fondacije Tempus je svakog radnog dana u periodu 09-17 časova.

Za više informacija i detalja, možete posetiti stranicu INFO CENTAR.

KONSULTACIJE

Fondacija Tempus organizuje i sprovodi individualne konsultacije u cilju boljeg informisanja zaposlenih na visokoškolskim ustanovama o koracima za prijavljivanje projekata u okviru aktuelnog Poziva za projekte, kao i aktivnostima u vezi sa sprovođenjem odobrenih projekata.

Konsultacije se zakazuju upitom na sledeće mejl adrese: