Održana Eurydice konferencija 2021: „Nastava i učenje matematike i prirodnih nauka u Republici Srbiji i Evropi”

Fondacija Tempus – Eurydice nacionalna jedinica, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organizovala je godišnju konferenciju „Nastava i učenje matematike i prirodnih nauka u Republici Srbiji i Evropi” 4. i 5. oktobra 2021. godine. Na konferenciji su predstavljeni nacionalni i evropski kontekst nastave i učenja matematike i prirodnih nauka i primeri dobre prakse u ovoj oblasti.

Konferenciji je prisustvovalo oko 100 nastavnika iz osnovnih i srednjih škola širom Srbije, kao i predstavnika visokoškolskih i drugih ustanova i organizacija u Srbiji.

Prvi dan konferencije, ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, otvorio je dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, koji je prepoznao značaj ove teme i istakao podršku Ministarstva u aktivnostima usmerenim na unapređenje nastave i učenja matematike i prirodnih nauka u Srbiji.

Nakon njega, skupu se obratila zamenica direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, dr Gordana Čaprić, koja je je iz perspektive Zavoda govorila o važnim aktivnostima ove ustanove u oblastima relevantnim za nastavu i učenje matematike i prirodnih nauka. Prezentacija koja je pratila njeno izlaganje dostupna je na ovom linku.

Zatim se Marija Filipović Ožegović, upravitelj Fondacije Tempus, nadovezala na prethodne govornike, ističući aktuelnost i relevantnost teme konferencije i predstavila mogućnosti međunarodne saradnje koje mogu podržati unapređenje kvaliteta nastave matematike i prirodnih nauka.

U nastavku konferencije, učesnici su imali priliku da čuju dva plenarna predavanja. Prvo predavanje, pod nazivom „Mathematics and Science Education in Schools in Europe” je održala predstavnica Evropske komisije Ana Horvat. Ona je najavila novu studiju Eurydice mreže koja će biti objavljena u junu 2022. godine, a zatim je predstavila rezultate studije o godišnjem fondu časova matematike i prirodnih nauka u osnovnom i srednjem obrazovanju u evropskim zemljama. Prezentacija Ane Horvat dostupna je na ovom linku.

Prvi dan konferencije završen je prezentacijom profesorke dr Dragice Pavlović Babić sa katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je govorila o naučnoj i matematičkoj pismenosti, njihovoj konceptualizaciji i mogućim odgovorima obrazovnog sistema na osnovu rezultata međunarodnih studija o učeničkim postignućima u ovim domenima. Prezentacija prof. dr Dragice Pavlović Babić dostupna je ovde.

Drugog dana konferencije, 5. oktobra, učesnici su imali prilike da čuju najpre Tamaru Kostić iz Fondacije Tempus, koja je predstavila Eurydice mrežu kao resurs za istraživanje evropskih politika i praksi u oblasti nastave i učenja. U okviru ove prezentacije učesnici su imali prilike da čuju više o uporednim studijama i tematskim izveštajima, kao i nacionalnim opisima obrazovnih sistema. Prezentacija Tamare Kostić dostupna je ovde. Korisnim resursima takođe možete pristupiti i putem ove stranice.

Nakon toga, na panel diskusiji „Inovativni pristupi u nastavi i učenju matematike i prirodnih nauka”, nastavnice Jelena Kenić, Katarina Ivanović i Natalija Budinski, nastavnik Dalibor Todorović i predstavnik Centra za promociju nauke, Dobrivoje Erić, govorili su o važnim ishodima učenja u nastavi matematike i prirodnih nauka, primerima dobre prakse u svom i u radu svoje škole, kao i o iskustvima i značaju učešća u internacionalnim mrežama i inicijativama poput Scientix mreže, eTwinning platforme i Erazmus+ programa ali i mnogim drugim mogućnostima.

Zahvaljujemo se svim govornicima i učesnicima na prisustvu i aktivnom učešću.

Snimak prvog dana konferencije dostupan je ovde, a snimak drugog dana ovde.