Зашто славимо Европски дан језика

Постоји између 6000 и 7000 језика у свету, које говори 7 милијарди људи у 189 самосталних држава. Да ли ви говорите неки страни језик?

Руска Федерација, са својих 148 милиона становника има далеко највећи број језика који се говоре на њеној територији: од 130 до 200 (у зависности од критеријума). У једном од европских мегалополиса, Лондону, говори се око 300 језика.

Европски континент је богат језицима – постоји их преко 200, а много више их говоре грађани чије породично порекло потиче са других континената. Европа жели да негује и препознаје различитост у сваком погледу, па и кроз многобројне језике.

Осим тога, учење језика је корисно за све – нигде не постоји ограничење колико неко треба да буде стар или млад да би почео да учи страни језик. Чак и најосновније знање неког језика, које сте нпр. научили на одмору, може вам помоћи да се лакше снађете или стекнете нове пријатеље међу локалним становништвом. Учење језика других људи је и начин који нам помаже да се боље разумемо и превазиђемо своје културне разлике.

Са економске стране, глобализација и савременији облици рада значе да су грађанима све више потребне стране језичке вештине да би ефикасно радили чак и у својим земљама. Није више довољно знање само руског или енглеског језика.

Од 2001 године, цела Европа редовно слави свој Дан језика – 26. септембра, са жељом да се:

-Очувају и побољшају богате језичке разноликости Европе;

– Диверзификује спектар језика које људи уче (да би се укључили језици који се мање користе), што резултира вишејезичношћу:

– Стекне одређени степен знања два или више језика.

Дан језика је намењен како државним органима у европским земљама, тако и најширој популацији.

Овај дан могу прослављати ученици, наставници, школе и друге установе, а може се обележити и у кругу пријатеља, учешћем у већ постојећем догађају или организовањем сопствених активности.

Ученици/студенти: Да би сазнали више о језичкој разноликости, ученици и студенти могу да учествују у забавним активностима на мрежи, кроз наше игре и квизове. Ако волите музику, можете организовати музички догађај за промоцију различитих језика и музичких жанрова у Европи.

 Учитељи имају више могућности: учење о другим културама, традицијама и језицима који се обично не представљају у учионици; прилика за промоцију креативних талената ученика стављањем скица које илуструју језике које могу да говоре, постављањем језичких кафића, истицањем свих језика у школи.

Универзитети/школе: Европски дан језика је сјајна прилика да се универзитет / школа и околни град посматрају као место где се људи различитог порекла сусрећу, живе и комуницирају и где језици цветају. Универзитети или школе који се граниче са другим земљама могли би да организују путовања у сусрет студентима преко границе.

Ако и ви прослављате Дан језика, можете унети своје активности у календар догађаја на сајту Европског дана језика и погледати како ће се овај дан прослављати широм Европе.

Ако вас интересују занимљиви подаци о страним језицима, можете их пронаћи на сајту Европског дана језика.

Више информација можете добити на сајту Фондације Темпус, која је национална контакт тачка за ову иницијативу у Србији.