Зашто је важна eTwinning ознака за школе

eTwinning је већ годинама један од најпопуларнијих портала за наставнике и наставнице широм Европе.

Сав рад и труд који еТвинери улажу у своје пројекте, рад са децом и коришћење ИКТ алата, осим у квалитетном раду и настави, препознаје се и кроз националне и европске ознаке квалитета, које им се додељују сваке године за успешне пројекте.

Како би рад установе (школе) на eTwinning порталу био препознат, уведена је нова ознака – eTwinning ознака школе. За разлику од ознака квалитета, којима се истиче и вреднује рад појединачног наставника/це на пројектима, eTwinning ознака за школе истиче и признаје рад целе школе на овој платформи. За две године откако се додељује, ову ознаку добило је 39 школа у Србији.

Зашто је толико битно да ваша школа добије eTwinning ознаку?

Осим што та ознака подразумева и вреднује труд наставника, тимова наставника и  руководилаца у школи, ознака eTwinning школе омогућиће вашој установи и да се издвоји од осталих. Ваша школа ће овом ознаком бити препозната као предводник у области дигиталне праксе, праксе безбедности на интернету, подстицања континуираног професионалног усавршавања запослених и подстицања сарадничких наставних пракси са запосленима и ученицима. Ова ознака подразумеваће и да сте у потпуности савладали и активно користите ИКТ алате, а дигитална писменост је једна од стратешких приоритета Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Осим тога, eTwinning је портал који служи и за проналажење партнера за пројекте у оквиру Еразмус+ програма, највећег образовног програма ЕУ, па ће ваша школа са том ознаком бити видљивија и код потенцијалних партнера из Европе. eTwinning школе ће такође моћи да формирају европску мрежу школа који ће унапредити развој eTwinningа.

Критеријуми који су неопходни за добијање eTwinning ознаке за школе су подељени у две фазе: прва се односи на предуслове као што су: да је школа регистрована на eTwinning-у дуже од две године, да имају бар два активна eTwinning наставника и да имају бар један европски eTwinning пројекат са националном ознаком квалитета током последње две године.

Друга фаза подразумева попуњавање пријавног обрасца за самопроцену, а више детаља о критеријумима можете погледати ОВДЕ.

Пријавите се за ознаку eTwinning школе и пређите на виши, европски ниво.