Treći ciklus obuka predavača na najvećim državnim univerzitetima za izvođenje nastave na engleskom jeziku uspešno završen

Tokom marta 2023. godine je uspešno završen treći ciklus obuka predavača na četiri najveća državna univerziteta u Srbiji za izvođenje nastave na engleskom jeziku.

Projekat je sprovela Fondacija Tempus, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu, Univerzitetom u Novom Sadu, Univerzitetom u Kragujevcu i Univerzitetom u Nišu. Drugi put zaredom projekat je podržan od strane ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji,  dok je obuka pokrenuta 2019. godine u sklopu inicijative Studiraj u Srbiji, podržane od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Program obuke pod nazivom English as a Medium of Instruction – EMI je za predavača na univerzitetima u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu organizovan u cilju unapređenja njihovih jezičkih veština u okviru jezika struke, kao i ovladavanja znanjem i mogućnostima primene nastavne metodologije i inovativnih IT alata u nastavi prilagođenim međunarodnom okruženju na engleskom jeziku. Drugim rečima, savladavanjem ovog kursa polaznici su osnaženi za sprovođenje celokupnih studijskih programa na engleskom jeziku, čime se podstiče proces internacionalizacije visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Završetak ovog projekta, čiju je obuku uspešno završilo 153 polaznika, obeležen je svečanim dodelama sertifikata uspešnim polaznicima na pomenuta četiri državna univerziteta. Događajima su prisustvovali predstavnici uprava i sektora za međunarodnu saradnju univerziteta, predstavnici Ambasade SAD u Srbiji kao i Fondacije Tempus, polaznici i predavači obuke, te drugi predstavnici akademske zajednice.

Više informacija o svečanim dodelama sertifikata mogu se pronaći na veb-sajtovima univerziteta.