Traženje partnera za projekte

Jedan od preduslova učešća u programu Erazmus+ jeste pronalaženje partnera iz programskih zemalja, sa kojima je zatim potrebno napisati predlog projekta. Pojedine obrazovne institucije iz Srbije nemaju mnogo partnera iz inostranstva, a nekad imaju i problem kako da ih pronađu, posebno ukoliko ranije nisu učestvovale u programu Erazmus+. Postoji nekoliko načina da se pronađu inostrani partneri:

Visokoškolske institucije

Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija u Srbiji pruža informacije domaćim institucijama o ponudama za partnerstvo iz inostranstva kao i mogućnost da popune formular za pronalaženje partnera na projektima koji će biti distribuiran institucijama u inostranstvu.

  1. Da popunite formular sa svojom ponudom za partnerstvo, molimo, pratite ovaj link.
  2. Da pogledate ponude institucija iz inostranstva za ovaj konkursni rok, molimo, pratite ovaj link.

Osim toga, institucije koje traže partnere za projekte mogu pretraživati i bazu projekata u kojoj se se nalazi:

  • pregled svih projekata i osnovni podaci o učesnicima iz Srbije – institucijama i pojedincima,
  • osnovni ciljevi, aktivnosti i konkretni rezultati projekata u institucijama,
  • podaci o opremi kupljenoj na osnovu projekata,
  • najvažnija dokumenta nastala realizacijom projekata

Opšte, srednje, stručno i obrazovanje odraslih

Predškolske i školske ustanove u Srbiji koje žele da pronađu partnera za projekte u okviru programa Erazmus+ mogu koristiti sledeće resurse:

eTwinning – internet portal koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu.

EPALE – evropska platforma namenjena profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi. Institucije mogu da predstave svoj rad i postanu deo baze, što im daje mogućnost da ih ostale institucije prepoznaju i po potrebi pozovu da sarađuju na projektima.

School Education Gateway – portal Evropske komisije namenjen podršci školama koje planiraju projekte u okviru programa Erazmus+, uključujući i pronalaženje partnera.

Organizacije i institucije koje se bave mladima

Organizacije i institucije koje se bave mladima, za pronalaženje partnera mogu koristiti sledeće resurse: