„Sviranje po sluhu“: muzika i obrazovanje odraslih

На ЕПАЛЕ наградном конкурсу „Култура и креативност у образовању одраслих као важна карика у развоју целоживотног приступа учењу“ као најбољи награђен је текст Иване Крсмановић, професорке примењених студија на факултету Техничких наука у Чачку.

Победнички текст ,,Just play it by ear: Adult learners and music“, објављен на ЕПАЛЕ платформи, дискутује значај музике и осталих уметности у сфери образовања одраслих, истичући велику популарност интернет курса хармонике као пример успешне праксе. Наиме, курс развијен током периода социјалног дистанцирања због пандемије корона вируса, успео је да окупи више од 300 одраслих учесника заинтересованих да на овај начин науче да свирају хармонику.

„Као што је објашњено у уводном видеу курса, било ко ко има хармонику може да научи да свира неколицину мелодија. Било да су знали да свирају и временом заборавили, немају музичка знања, али имају вољу за учењем или чак не умеју да читају ноте, већ уче да свирају „према слуху“, сви су могли да учествују,“ пише Крсмановићева.

Курс је развила група музичких стручњака из Београда и Чачка и састоји се од 30 видео лекција са пропратним писаним инструкцијама. Учесници су такође имали приступ Фејсбук групама за комуникацију са предавачима и другим учесницима, били у могућности да додају своје домаће задатке на заједничку платформу или чак добију додатни недељни час консултација са предавачима у сврху решавања недоумица.

„Ипак, није начин наставе оно што је фасцинирало људе да се придруже у толиком броју. Оно што се истакло као додатна вредност курса је могућност повезивања међу учесницима, који махом разумеју исти језик јер су већински део регионане дијаспоре“,  истиче ауторка, додајући да је учесницима из овог разлога курс послужио да се повежу и међусобно, али и са музичком традицијом земаља из којх долазе.

Овај курс је светао пример добре праксе у коришћењу уметности у сврхе образовања одраслих због трајних позитивних ефеката које је оставио на учеснике. Многи су не само склопили нова пријатељства, већ и формирали оркестре и ансамбле за рекреативно бављење музиком, а неки су, како каже ауторка, чак и пронашли изгубљене рођаке. Свима је заједничко што су показали не само инциијативу за учење нових вештина и коришћење ИКТ у образовне сврхе, већ и посвећеност учењу у групи и помагању другим учесницима да савладају материјал.

Целокупан победнички текст на енглеском језику могуће је пронаћи на следећој страници.