Šta je za tebe Erazmus

U godini kada se završava Erazmus+ program, Fondacija Tempus je želela da još jednom podseti na veliki značaj koji je on imao, između ostalog, na pojedince zaposlene u ustanovama i organizacijama koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem. Erazmus+ je omogućio pojedincima, pre svega, mogućnost da unaprede svoje znanje, a zatim i da se upoznaju sa različitim sistemima obrazovanja, ljudima i kulturama.

Preko Erazmus+ programa, nastavno i nenastavno osoblje iz predškolskih ustanova, škola i visokoškolskih ustanova je preko projekata mobilnosti imalo mogućnost da razvija svoje kompetencije odlaskom u druge programske zemlje na obuke, kao i da prenosi svoje znanje predavanjima u nekoj drugoj evropskoj ustanovi.

Studenti su preko Erazmus+ programa su imali priliku da odlaze u druge evropske zemlje na stipendirane razmene od jednog ili dva semestra, radne prakse ili zajedničke master i doktorske studije. Tokom studiranja, stekli su nova znanja, poboljšali znanje stranog jezika, ili naučili neki novi, upoznali se sa drugim kulturama i razvijali multikulturalnost.

Osim toga, mladi (13-30 godina) i omladinski radnici su preko Erazmus+ programa mogli da steknu nova veštine u neformalnom obrazovanju, kao i da sprovode razne obuke, upoznaju se sa vršnjacima širom Evrope i volontiraju.

Erazmus+ program je bio koristan i za zaposlene u obrazovanju čije ustanove nisu učestvovale u programu. Mnoštvom svojih mreža i portala, Erazmus+ program je omogućio svim zaposlenima, bez obzira da li imaju odobren projekat ili ne, da razmenjuju iskustva, primere dobre prakse i da se povezuju na profesionalnom planu. Zaposleni u obrazovanju su mogli da se informišu o temama kao što su karijerno vođenje i savetovanje (Euroguidance) ili obrazovanje odraslih (EPALE), da saznaju sve o obrazovnim sistemima drugih zemalja (Eurydice) ili da se priključe najvećem evropskom portalu za nastavnike (eTwinning) i zajednički sprovode online projekte sa svojim učenicima. Ni mladi nisu ostali uskraćeni za mogućnosti koje im pruža Erazmus+, jer su o tome mogli da se informišu preko evropske mreže Eurodesk i Youth Wiki platforme.

Fondacija Tempus je želela da iskustva ljudi koji su učestvovali u Erazmus+ programu ostanu zabeležena, ne samo kao još jedan dokaz značaja ovog programa, već i kao podsticaj budućim učesnicima, koji čekaju novi poziv za novi program, nastavak Erazmusa. Zato je pokrenuta kampanja “Šta je za tebe Erazmus”, kojoj su se odazvali mnogi bivši i sadašnji učesnici, koji su želeli da objasne šta je za njih značio ovaj program.

“Za mene je Erazmus otkrivanje sveta, usavršavanje i upoznavanje sebe. Nakon provedenog drugog semestra master studija u Tuluzu u Francuskoj, mnogih putovanja, druženja na obali Garone i položenih ispita, vratila sam se u Srbiju bogatija za još mnogo prijatelja sa četiri različita kontinenta i još više znanja iz svoje oblasti istraživanja. Vizija o budućoj karijeri mi se promenila i zahvaljujući inspiraciji i idejama koje su me vodile danas, radim ono što volim i što me ispunjava. Zahvalna sam što mi je na tom putu otkrivanja i usavršavanja Erazmus davao zeleno svetlo i usmeravao me.” – Mina, Erazmus Mundus zajednički master program, Univerzitet Žan Žoles, Francuska.

“Erazmus mobilnost mi je pružila priliku da studiram na engleskom jeziku na jednom od najboljih evropskih univerziteta. Stekao sam poznanstva iz celog sveta, te sam imao priliku da putujem u nekoliko evropskih zemalja i značajno obogatim svoje životno iskustvo, kao i da upoznam različite kulture” – Darko, Erazmus+ razmene i master studije, Univerziteti u Groningenu i Ljubljani

“Erazmus+ za mene znači priliku da usavršim svoje znanje i veštine i da napredujem u svakom smislu” – Danijela, Erazmus+ mobilnost u oblasti stručnog obrazovanja i obuka, Češka i Rumunija

“Erazmus+ za mene znači profesionalno usavršavanje i dobru saradnju sa kolegama iz inostranstva” – Irina, Erazmus+ mobilnost u oblasti stručnog obrazovanja i obuka, Hrvatska

Veći broj ovih svedočanstava možete pronaći na našim nalozima na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

Prvi poziv novog programa, koji će biti nastavak Erazmus+, očekuje se tokom decembra 2020. godine.