Šta je za tebe Erazmus

У години када се завршава Еразмус+ програм, Фондација Темпус је желела да још једном подсети на велики значај који је он имао, између осталог, на појединце запослене у установама и организацијама које се баве формалним и неформалним образовањем. Еразмус+ је омогућио појединцима, пре свега, могућност да унапреде своје знање, а затим и да се упознају са различитим системима образовања, људима и културама.

Преко Еразмус+ програма, наставно и ненаставно особље из предшколских установа, школа и високошколских установа је преко пројеката мобилности имало могућност да развија своје компетенције одласком у друге програмске земље на обуке, као и да преноси своје знање предавањима у некој другој европској установи.

Студенти су преко Еразмус+ програма су имали прилику да одлазе у друге европске земље на стипендиране размене од једног или два семестра, радне праксе или заједничке мастер и докторске студије. Током студирања, стекли су нова знања, побољшали знање страног језика, или научили неки нови, упознали се са другим културама и развијали мултикултуралност.

Осим тога, млади (13-30 година) и омладински радници су преко Еразмус+ програма могли да стекну нова вештине у неформалном образовању, као и да спроводе разне обуке, упознају се са вршњацима широм Европе и волонтирају.

Еразмус+ програм је био користан и за запослене у образовању чије установе нису учествовале у програму. Мноштвом својих мрежа и портала, Еразмус+ програм је омогућио свим запосленима, без обзира да ли имају одобрен пројекат или не, да размењују искуства, примере добре праксе и да се повезују на професионалном плану. Запослени у образовању су могли да се информишу о темама као што су каријерно вођење и саветовање (Euroguidance) или образовање одраслих (EPALE), да сазнају све о образовним системима других земаља (Еурyдице) или да се прикључе највећем европском порталу за наставнике (eTwinning) и заједнички спроводе онлине пројекте са својим ученицима. Ни млади нису остали ускраћени за могућности које им пружа Еразмус+, јер су о томе могли да се информишу преко европске мреже Eurodesk и Youth Wiki платформе.

Фондација Темпус је желела да искуства људи који су учествовали у Еразмус+ програму остану забележена, не само као још један доказ значаја овог програма, већ и као подстицај будућим учесницима, који чекају нови позив за нови програм, наставак Еразмуса. Зато је покренута кампања “Шта је за тебе Еразмус”, којој су се одазвали многи бивши и садашњи учесници, који су желели да објасне шта је за њих значио овај програм.

“За мене је Еразмус откривање света, усавршавање и упознавање себе. Након проведеног другог семестра мастер студија у Тулузу у Француској, многих путовања, дружења на обали Гароне и положених испита, вратила сам се у Србију богатија за још много пријатеља са четири различита континента и још више знања из своје области истраживања. Визија о будућој каријери ми се променила и захваљујући инспирацији и идејама које су ме водиле данас, радим оно што волим и што ме испуњава. Захвална сам што ми је на том путу откривања и усавршавања Еразмус давао зелено светло и усмеравао ме.” – Мина, Еразмус Мундус заједнички мастер програм, Универзитет Жан Жолес, Француска.

“Еразмус мобилност ми је пружила прилику да студирам на енглеском језику на једном од најбољих европских универзитета. Стекао сам познанства из целог света, те сам имао прилику да путујем у неколико европских земаља и значајно обогатим своје животно искуство, као и да упознам различите културе” – Дарко, Еразмус+ размене и мастер студије, Универзитети у Гронингену и Љубљани

“Еразмус+ за мене значи прилику да усавршим своје знање и вештине и да напредујем у сваком смислу” – Данијела, Еразмус+ мобилност у области стручног образовања и обука, Чешка и Румунија

“Еразмус+ за мене значи професионално усавршавање и добру сарадњу са колегама из иностранства” – Ирина, Еразмус+ мобилност у области стручног образовања и обука, Хрватска

Већи број ових сведочанстава можете пронаћи на нашим налозима на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

Први позив новог програма, који ће бити наставак Еразмус+, очекује се током децембра 2020. године.