Srbija postala punopravna članica Erazmus+ programa

Republika Srbija zvanično je postala punopravna članica programa Erazmus+. Pristupanje najvećem obrazovnom programu Evropske unije ozvaničeno je potpisivanjem sporazuma u utorak, 5. februara u Briselu. Sporazum su potpisali Evropski komesar za kulturu, omladinu i obrazovanje Tibor Navračič i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Osim Srbije, status punopravne članice Erazmus+ programa ima još samo pet zemalja koje nisu članice EU: Norveška, Turska, Lihtenštajn, Makedonija i Island. Republika Srbija i njene obrazovne institucije su učestvovale u Erazmus+ programu od početka, 2014. godine, ali u ograničenom kapacitetu, tj. kao partnerska zemlja u regionu Zapadnog Balkana.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ukupna sredstva namenjena Erazmus+ programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine.

Od početka Erazmus+ programa 2014. godine, Srbija je prva u regionu Zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU. Do sada su obrazovne institucije, kao i organizacije koje se bave mladima učestvovale u projektima ukupne vrednosti preko 67 miliona evra za sve vrste projekata u okviru Erazmus+ programa, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su u tom periodu otišli na međunarodne razmene u zemlje EU je preko 5800.

Trenutno je u toku preko 300 projekata u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti, preduzeća itd. Kroz ove projekte se razmenjuje preko 2000 studenata i preko 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje. Sa punopravnim učešćem u Erazmus+ programu, mogućnosti za stručno usavršavanje u inostranstvu će biti povećane.

Za promovisanje i sprovođenje Erazmus+ programa u Srbiji nadležna je Fondacija Tempus.

Detaljnije informacije o učešću Republike Srbije u programu Erazmus+ možete pogledati OVDE.