Rezultati selekcije projekata u okviru KA2 Izgradnje kapaciteta u oblasti mladih za 2021. i 2022. godinu

Među ukupno 73 odobrena projekta KA2 Izgradnja kapaciteta u oblasti mladih u pozivima za 2021. i 2022. godinu, nalazi se 7 projekata čiji su koordinatori organizacije iz Srbije, dok u još 6 odobrenih projekata organizacije iz naše zemlje imaju ulogu partnera. Ukupna vrednost projekata sa učešćem organizacija iz Srbije je 3.071.700 evra. 

Odobreni projekti sa učešćem Srbije bave se širokim spektrom tema poput bezbednosti i mentalnog zdravlja mladih, povećanja njihove zapošljivosti, medijske pismenosti, interkulturnog dijaloga i tolerancije, digitalnog građanstva tinejdžera i slično. Projektnim aktivnostima obuhvaćeni su kako mladi direktno, tako i osobe koje rade sa mladima u kontekstu neformalnog obrazovanja.

Lista svih odobrenih projekata u pozivu za 2021. godinu, sa osnovnim podacima o svakom projektu, dostupna je na ovoj stranici Funding & tender opportunities portala Evropske komisije, dok će na ovoj stranici uskoro biti kompletirana lista projekata iz poziva za 2022. godinu, čija selekcija je nedavno završena.

Pozive za KA2 projekte Izgradnje kapaciteta u oblasti mladih raspisuje i sprovodi Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu Evropske komisije (EACEA), u jednom roku godišnje. Organizacije i ustanove iz Srbije u ovim projektima mogu imati ulogu koordinatora (podnosioca) i partnera. Osim organizacija iz država Evropske unije i ostalih zemalja punopravnih učesnica Erazmus+ programa uključujući Srbiju, oni podrazumevaju učešće i izgradnju kapaciteta organizacija iz trećih zemalja koje ne učestvuju punopravno u programu, a pozivi za 2021. i 2022. godinu, kao i aktuelni poziv (za 2023. godinu) podstiče saradnju sa zemljama regiona Zapadnog Balkana i južnog Mediterana.

Naredni rok za podnošenje predloga ove vrste projekata Izvršnoj agenciji je 8. mart 2023. godine, a konkurs je otvoren na ovom linku.