Proslavite Evropski dan jezika sa nama!

Evropski dan jezika napunio je svojih 20 godina.

Od 2001. godine cela Evropa slavi svoj dan jezika i okuplja oko 800 miliona Evropljana, građana 47 država članica, koji se ohrabruju da uče jezike bez obzira na godine i okruženje, a sve u cilju podsticanja jezičke raznolikosti i postizanja većeg stepena međukulturološkog razumevanja.

Savet Evrope u saradnji sa Evropskom komisijom evropski dan jezika proslavlja svake godine i to 26. septembra.

Svako može doprineti uspešnoj organizaciji Evropskog dana jezika – bilo učestvujući u organizovanim aktivnostima ili u samoj organizaciji događaja u saradnji sa drugima (ne zaboravite da upišete detalje događaja u kalendar Evropskog dana jezika).

Tim povodom vas pozivamo da učestvujete u mnogobrojnim izazovima i igrama koje se organizuju povodom proslave evropskog dana jezika i time naučite nešto novo i dobro se zabavite.

Na sajtu posvećenom inicijativi Evropskog dana jezika možete pogledati razne izazove poput aplikacije jezičkih izazova za tajne agente 2021, zatim Poslastičarskog izazova za najbolje recepte, kao i izazov da za 20 sekundi poželite srećan rođendan na što više jezika kao i takmičenje za dizajn majice. Za kraj, drugarica Lara će vas povesti na putovanje kroz različite jezike Evrope i pomoći da naučite nove reči i saznate dosta zanimljivosti o drugim jezicima.

Više informacija o učešću i rokovima možete saznati na sajtu inicijative evropskog dana jezika.

Evropska komisija je povodom obeležavanja evropskog dana jezika 27. septembra održala virtuelnu konferenciju pod nazivom ”Jezičke kompetencije u Evropskom prostoru obrazovanja”, koju je otvorila Marija Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Na konferenciji se diskutovalo o ulozi jezičkih kompetencija u kontekstu Evropskog prostora obrazovanja i značaju učenja stranih jezika u školama.  

Ukoliko ste propustili događaj, snimak možete pogledati ovde

Želimo Vam srećan 20. Evropski dan jezika!