Proslava Evropskog dana jezika 2022

Evropski dan jezika je inicijativa koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obeležava širom Evrope 26. septembra svake godine. 

Ovogodišnju proslavu, u vidu programa za decu i mlade, organizovao je Dečji kulturni centar Beograd u okviru programa Međunarodni klub prijateljstva, pod pokroviteljstvom  EUNIC Cluster, Saveta Evrope, EU info centra i Gradske uprave grada Beograda, u ponedeljak, 26. septembra, od 11 do 14 časova, na Trgu republike u Beogradu.

Program je otvorio Adrijan Fajks, predsednik EUNIC Cluster i Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd. Pesmom dece iz Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd i dece iz OŠ ,,Sveti Sava” iz Mladenovca počela je svečanost posvećena obeležavanju Evropskog dana jezika, koji se proslavlja u svim državama Evrope.

Ovogodišnji učesnici svečanosti bili su su Ambasada Finske, Ambasada Kraljevine Danske, Ambasada Slovenije, Ambasada Švedske, Ambasada Rumunije, Ambasada Portugala, Ambasada Ukrajine, Ambasada Belgije, Ambasada Holandije, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Institut Junus Emre, Gete institut, Austrijski institut, Fondacija Tempus, EU info centar, Savet Evrope i Dečji kulturni centar Beograd.

Fondacija Tempus je nacionalna kontakt tačka za ovu inicijativu u Srbiji. Sve informacije, kao i resurse i interaktivne igre za nastavnike i učenike, možete pronaći na zvaničnom sajtu Evropskog dana jezika, a možete poslati i upit putem imejla na adresu jezici@tempus.ac.rs.

U nastavku pogledajte fotografije sa događaja, čiji je autor Delegacija Evropske Unije u Srbiji.