Prijave za učešće u DiscoverEU jesenjem pozivu su otvorene

Осамнаестогодишњаци из Србије који су заинтересовани за учешће у DiscoverEU иницијативи и желе да се пријаве за освајање DiscoverEU путне пропуснице за путовање по Европи то сада могу учинити попуњавањем електронске пријаве на Европском порталу за младе. Пријављивање за учешће у иницијативи је отворено до уторка, 25. октобра у 12 сати, а електронска пријава подразумева попуњавање основних података о кандидату, као и учешће у квизу.

Право за учешће на конкурсу имају младе особе рођене између 1. јануара 2004. године и 31. децембра 2004. године, које имају држављанство Србије или неке друге земље која учествује у DiscoverEU иницијативи и поседују валидан пасош. У случају да буду селектовани, кандидати ће имати прилику да путују од 1 до 30 дана у оквиру периода од 1. марта 2023. године до 29. фебруара 2024. године, користећи првенствено воз као превозно средство. Могуће је путовати у земље које учествују у DiscoverEU иницијативи, где спадају све државе чланице Европске уније, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Северна Македонија и Турска.

Селектовани кандидати могу да изаберу једну од две врсте путних пропусница, фиксну или флексибилну, као и да одаберу да ли желе да путују самостално или у оквиру групе. Поред освајања DiscoverEU путне пропуснице за путовање возом, селектовани кандидати ће добити и EYCA картицу, која нуди бројне попусте на смештај, исхрану и културне активности у иностранству.