Prijave za učešće u DiscoverEU jesenjem pozivu su otvorene

Osamnaestogodišnjaci iz Srbije koji su zainteresovani za učešće u DiscoverEU inicijativi i žele da se prijave za osvajanje DiscoverEU putne propusnice za putovanje po Evropi to sada mogu učiniti popunjavanjem elektronske prijave na Evropskom portalu za mlade. Prijavljivanje za učešće u inicijativi je otvoreno do utorka, 25. oktobra u 12 sati, a elektronska prijava podrazumeva popunjavanje osnovnih podataka o kandidatu, kao i učešće u kvizu.

Pravo za učešće na konkursu imaju mlade osobe rođene između 1. januara 2004. godine i 31. decembra 2004. godine, koje imaju državljanstvo Srbije ili neke druge zemlje koja učestvuje u DiscoverEU inicijativi i poseduju validan pasoš. U slučaju da budu selektovani, kandidati će imati priliku da putuju od 1 do 30 dana u okviru perioda od 1. marta 2023. godine do 29. februara 2024. godine, koristeći prvenstveno voz kao prevozno sredstvo. Moguće je putovati u zemlje koje učestvuju u DiscoverEU inicijativi, gde spadaju sve države članice Evropske unije, Island, Lihtenštajn, Norveška, Severna Makedonija i Turska.

Selektovani kandidati mogu da izaberu jednu od dve vrste putnih propusnica, fiksnu ili fleksibilnu, kao i da odaberu da li žele da putuju samostalno ili u okviru grupe. Pored osvajanja DiscoverEU putne propusnice za putovanje vozom, selektovani kandidati će dobiti i EYCA karticu, koja nudi brojne popuste na smeštaj, ishranu i kulturne aktivnosti u inostranstvu.