Priče sa Erazmus+ projekata: „Evropsko iskustvo“

Nastavljamo sa novim blog postom u serijalu “Priče sa Erazmus+ projekata”, gde vam prenosimo lična iskustva sa projekata okarakterisanih kao primeri dobre prakse. 

Projekat koji Vam danas predstavljamo je partnerstvo Tehničke škole Zaječar i portugalske organizacije Braga mob, sa ciljem povezivanja nastavnika iz dve zemlje i stručnog osposobljavanja učenika. 

O ishodima projekta i utiscima učesnika pročitajte u nastavku.

  • Ispričajte nam o aktivnostima na vašem projektu? 

Projekat „Evropsko iskustvo“ bio je prvi KA1 VET projekat koji je sprovodila Tehnička škola Zaječar. U našoj školi postoje 3 područja rada pa smo i za naš projekat predvideli 3 grupe učenika, po jednu grupu iz svakog područja. Svaku grupu učenika pratio je i nastavnik koji je iz odgovarajućeg  područja rada. Kao što je predviđeno projektnom prijavom, 14 učenika i 3 nastavnika učestvovali su u mobilnosti. Posrednička partnerska organizacija sa kojim smo realizovali projekat je Braga mob (Braga Mobility Open) u Portugaliji. 

Prilikom trajanja projekta, učenici su obavili dvonedeljnu stručnu praksu u posredničkoj organizaciji, a nastavnici su imali priliku da posete 3 škole u Bragi  i da tokom zajedničkih aktivnosti sa kolegama iz drugih zemalja ostvare nove kontakte i osmisle ideje za realizaciju budućih projekata. Neposredno nakon mobilnosti, sa nekim školama smo započeli zajedničke eTwinning projekte, a nadamo se da će se iz njih razviti i neki novi KA2 projekti. Međunarodno iskustvo i učešće u Erazmus projektu je velika motivcija za naše učenike. Za sve planirane aktivnosti imali smo više zainteresovanih učenika nego slobodnih mesta, pa smo prilikom selekcije učenika testirali poznavanje stranog jezika, informatičke veštine i stručna znanja. Takođe, vrednovali smo angažovanje učenika i postignute rezultate u okviru školskih sekcija i takmičenja. 

Celokupna realizacija projekta podigla je ugled naše ustanove na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou, pa smo i prilikom upisa učenika u prvi razred realizovali upisnu kvotu u u prvom krugu. Nastavni materijali nastali tokom mobilnosti prezentovani su školski timovima i biće korišćeni u nastavi. 

  • Koja su Vaša lična iskustva sa ovog projekta? 

Tokom realizacije projekta razvili smo različite upitnike koji će biti od koristi i za naredne projekte. Na osnovu razmene iskustava i tokom sprovođenja projekta naučili smo kako da unapredimo naše naredne projekte tako da se što kvalitetnije sprovedu. Kao kooordinatoru projekta meni je bila zanimljiva mogućnost da motivišemo naše kompanije da se uključe u Erazmus projekte i napravimo neku vrstu mini projekata razmene između škola u Srbiji sa skromnim sredstvima. 

  • Ukoliko se mobilnost sprovodila tokom pandemije Kovid-19, navedite nam neka specifična iskustva vezana za to. 

Kao škola, imali smo veliku sreću da se naša mobilnost održi pre pandemije Kovid-19. Zatvaranje zemalja i socijalno distanciranje u svrhe zaštite od pandemije počeli su neposredno nakon našeg povratka sa mobilnosti. 

Nažalost, neke od diseminacionih aktvnosti koje smo predvideli bili smo primorani da realizujemo na drugačiji način korišćenjem IKT tehnologija. Ovakav vid interakcije imao je dobre i loše strane. Dobra strana je što smo ovom prilikom koristili više IKT alata koji nam mogu koristiti i u daljem radu, a nedostatak je što mislimo da bi interakcija bila dinamičnija da je aktivnosti bilo moguće realizovati uživo.