Представљена иницијатива „Study in Serbia“

Иницијатива „Study in Serbia“ званично је представљена представницима академске заједнице и дипломатског кора из преко 20 земаља света у уторак 11. јуна 2019. године у Београду. Фондација Темпус је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја започела спровођење ове иницијативе, чији је циљ повећање броја страних студената у Републици Србији.

Отварајући скуп, министар просвете Младен Шарчевић је присутнима рекао да је на енглески језик акредитовано 136 студијских програма за које се већ интересују земље са озбиљном традицијом студирања у Србији, попут Грчке, Турске, УАЕ, Ирака и Кине.

Квалитет високог образовања у Србији препознат је на међународном нивоу, а циљ нам је да у наредном периоду доведемо што више студената из иностранства да у Србији настави школовање. Желимо да подигнемо свој углед, као и да то што је постигнуто на Шангајској и другим листама што боље искористимо, како би наши универзитети од тога могли да имају већу финансијску корист – додао је министар Шарчевић.

Министар је позвао представнике академске заједнице и дипломатског кора да подрже иницијативу „Study in Serbia“ и дају допринос у стварању прилика за успостављање сарадње поводом интернационализације образовања.

Државна секретарка Ана Ланговић Милићевић рекла је да на унапређењу међународне сарадње на пољу образовања и повећање броја страних студената у Србији Министарство просвете ради са Фондацијом Темпус и државним и приватним универзитетима у Републици Србији, а да велику подршку пружају Министарство спољних послова, Министарство унутрашњих послова и остале институције.

Послали смо велики број каталога о могућностима за студирање и боравак у Србији свим нашим амбасадама како би тај материјал дистрибуирали на међународним сајмовима и сличним догађајима –  рекла је Ланговић Милићевић.

Она је нагласила да је поред добре промоције, важно и да се обезбеде добри услови за боравак страних студената у Србији и да се зато ради на проширењу смештајних капацитета за студенте и поједностављивању административних процедура приликом доласка.

Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус, која је задужена за реализацију ове иницијативе, представила је присутнима нову брошуру „Study in Serbia“ са свим акредитованим студијским програмима, информацијама о животу у Србији, смештајним капацитетима, трошковима живота и сл. и захвалила се представницима академске заједнице на помоћи и сарадњи.

У наредном периоду, Фондација Темпус ће спроводити низ активности ради реализације ове иницијативе, а све информације о студирању у Србији, страни студенти ће моћи да добију у Информативном центру на Теразијама 39, преко упита на мејлу studyinserbia@tempus.ac.rs. или одласком на сајт www.studyinserbia.rs.