Predstavljena inicijativa „Study in Serbia“

Inicijativa „Study in Serbia“ zvanično je predstavljena predstavnicima akademske zajednice i diplomatskog kora iz preko 20 zemalja sveta u utorak 11. juna 2019. godine u Beogradu. Fondacija Tempus je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja započela sprovođenje ove inicijative, čiji je cilj povećanje broja stranih studenata u Republici Srbiji.

Otvarajući skup, ministar prosvete Mladen Šarčević je prisutnima rekao da je na engleski jezik akreditovano 136 studijskih programa za koje se već interesuju zemlje sa ozbiljnom tradicijom studiranja u Srbiji, poput Grčke, Turske, UAE, Iraka i Kine.

Kvalitet visokog obrazovanja u Srbiji prepoznat je na međunarodnom nivou, a cilj nam je da u narednom periodu dovedemo što više studenata iz inostranstva da u Srbiji nastavi školovanje. Želimo da podignemo svoj ugled, kao i da to što je postignuto na Šangajskoj i drugim listama što bolje iskoristimo, kako bi naši univerziteti od toga mogli da imaju veću finansijsku korist – dodao je ministar Šarčević.

Ministar je pozvao predstavnike akademske zajednice i diplomatskog kora da podrže inicijativu „Study in Serbia“ i daju doprinos u stvaranju prilika za uspostavljanje saradnje povodom internacionalizacije obrazovanja.

Državna sekretarka Ana Langović Milićević rekla je da na unapređenju međunarodne saradnje na polju obrazovanja i povećanje broja stranih studenata u Srbiji Ministarstvo prosvete radi sa Fondacijom Tempus i državnim i privatnim univerzitetima u Republici Srbiji, a da veliku podršku pružaju Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i ostale institucije.

Poslali smo veliki broj kataloga o mogućnostima za studiranje i boravak u Srbiji svim našim ambasadama kako bi taj materijal distribuirali na međunarodnim sajmovima i sličnim događajima –  rekla je Langović Milićević.

Ona je naglasila da je pored dobre promocije, važno i da se obezbede dobri uslovi za boravak stranih studenata u Srbiji i da se zato radi na proširenju smeštajnih kapaciteta za studente i pojednostavljivanju administrativnih procedura prilikom dolaska.

Marija Filipović Ožegović, upravitelj Fondacije Tempus, koja je zadužena za realizaciju ove inicijative, predstavila je prisutnima novu brošuru „Study in Serbia“ sa svim akreditovanim studijskim programima, informacijama o životu u Srbiji, smeštajnim kapacitetima, troškovima života i sl. i zahvalila se predstavnicima akademske zajednice na pomoći i saradnji.

U narednom periodu, Fondacija Tempus će sprovoditi niz aktivnosti radi realizacije ove inicijative, a sve informacije o studiranju u Srbiji, strani studenti će moći da dobiju u Informativnom centru na Terazijama 39, preko upita na mejlu studyinserbia@tempus.ac.rs. ili odlaskom na sajt www.studyinserbia.rs.