Poziv za pilot projekat mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuka za Zapadni Balkan, Tursku i Afriku

Evropska komisija je objavila poziv za uspostavljanje partnerstava koja nude mogućnost da visoke škole strukovnih studija u Evropskoj uniji uspostave programe razmene studenata i osoblja sa visokim školama Zapadnog Balkana, Turske i Afrike. Pored mogućnosti mobilnosti, ova partnerstva doprinose stvaranju mreža i razmeni dobrih praksi između zemalja i regiona koji mogu da učestvuju u ovom pozivu. Krajnji rok za podnošenje prijava je 14. maj 2019. godine u 12 časova, po srednjeevropskom vremenu.

Glavni rezultati ovih partnerstava bi bili:

  • Razmena ideja i tehnika između regiona
  • Unapređivanje kompetencija među VET nastavnicima i učenicima
  • Poboljšanje kvaliteta stručnog obrazovanja i obuka
  • Reforma kurikuluma stručnog obrazovanja i obuka na visokim školama

Organizacije koje mogu da učestvuju u ovim partnerstvima su javne ili privatne organizacije koje su pružaoci usluga stručnog obrazovanja i obuka. Ove organizacije moraju biti članice Evropske unije ili jedne od partnerskih zemalja sa pravom učešća.

Savetodavna uloga je omogućena i organizacijama civilnog društva, lokalnim organima vlasti, malim i srednjim preduzećima, itd.

Aplikant, odnosno organizacija koja prijavljuje projekat, mora biti osnovana u jednoj od zemalja članica Evropske unije.

Zemlje sa perspektivom pridruživanja Evropskoj uniji (Lot 1):

Partnerstvo čini najmanje 6 organizacija: 3 organizacije iz 3 različite zemlje članice EU i još 3 organizacije iz 3 različite zemlje.

Afrika (Lot 2):

Partnerstvo čini najmanje 13 organizacija: najmanje 3 organizacije iz 3 različite zemlje članice Evropske unije i 10 organizacija iz 10 različitih afričkih zemalja koje su obuhvaćene ovom akcijom i pokrivaju 5 regiona.

Projekti se moraju fokusirati na sledeće tri prioritetne oblasti: (a) inženjerstvo, proizvodnja i građevina; (b) poljoprivreda, šumarstvo, ribolov i veterina; (c) ugostiteljstvo i turizam.

Afričke zemlje obuhvaćene ovim pozivom

Severni deo: Mauritania, Tunis

Zapadni deo: Benin, Burkina Faso, Zelenortska Ostrva, Obala Slonovače, Liberija, Mali, Niger, Nigerija, Senegal, Sijera Leone

Centralni deo: Kamerun, Čad, Gabon

Istočni deo: Komoros, Džibuti, Eritreja, Kenija, Somalija, Sudan

Južni deo: Angola, Malavi, Namibija i Južna Afrika.

Više informacija o ovom pozivu možete naći na sajtu Evropske komisije