Potpisan Sporazum o učešću Republike Srbije u Erazmus+ programu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Marija Gabrijel potpisali su Sporazum o učešću Republike Srbije u Erazmus+ programu, najvećem programu Evropske unije u oblasti obrazovanja, obuka, mladih i sporta.

Status treće zemlje pridružene Programu, koji je Republika Srbija prvi put stekla 2019. godine, omogućava ustanovama i organizacijama iz Republike Srbije nastavak punopravnog učešća u Erazmus+ programu u ulozi koordinatora ili partnera na projektima, pružajući jednake mogućnosti Republici Srbiji i zemljama članicama EU.

Republika Srbija potpisivanjem Sporazuma deli opšti cilj Erazmus+ programa da kroz celoživotno učenje podrži profesionalni i lični razvoj ljudi u obrazovanju, obukama, oblasti mladih i sportu u Evropi i šire, čime se doprinosi održivom rastu, kvalitetnim poslovima i društvenoj koheziji, pokretanju inovacija i jačanju evropskog identiteta i aktivnog građanstva.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, g. Ružić je naveo da je dosadašnje učešće u Programu donelo brojne mogućnosti razvoja, jačanja kapaciteta i unapređenje rada ustanova i organizacija u različitim sektorima obrazovanja i mladih u svim državama učesnicama programa, uključujući i Republiku Srbiju.

On je naglasio da će potpisivanje Sporazuma pozitivno uticati na dalje postizanje odličnih rezultata ustanova i organizacija iz Republike Srbije, koje od početka Programa beleže učešće u više od 4.000 projekata uz pomoć kojih je preko 16.000 učesnika projekata posetilo druge zemlje radi studiranja, volontiranja, stručnog usavršavanja ili razmena primera dobre prakse.

Erazmus+ program nastoji da u periodu 2021-2027 omogući učešće još većem broju učesnika i širem spektru organizacija i, s tim u vezi, ističe inkluzivnost, zelene inicijative i digitalizaciju kao ključne i najvažnije prioritete, ali isto tako i jačanje građanskih vrednosti, dijalog kultura, toleranciju i razumevanje društvenog, kulturnog i istorijskog nasleđa.  

Dodatno, potpredsednica Vlade i ministar za kulturu i informisanje, Maja Gojković i evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Marija Gabrijel, potpisale su Sporazum o učešću u programu Kreativna Evropa koji će pružiti nove mogućnosti za ustanove kulture, organizacije civilnog društva i profesionalce u oblasti kulture.