Potpisan novi ugovor o sprovođenju Srednjoevropskog programa univerzitetske razmene (CEEPUS IV)

Tokom konferencije koja je u periodu 19‒20. septembra održana u Varšavi svečano je potpisan CEEPUS IV ugovor kojim se nastavlja kontinuitet sprovođenja ovog programa akademske razmene u narednih sedam godina i dodeljene su Ministarske nagrade koordinatorima mreža kao priznanje za ostvarene rezultate.

Central European Exchange Programme for University Studies (CEEPUS), program razmene studenata i nastavnog osoblja, pruža mogućnost studentima i nastavnom osoblju visokoškolskih ustanova iz petnaest zemalja da učestvuju u akademskoj mobilnosti. Osnovni cilj programa je unapređenje sistema obrazovanja na visokoškolskim ustanovama zemalja članica programa. Potpisivanjem novog, CEEPUS IV ugovora stvoreni su uslovi za nastavak saradnje petnaest država članica programa u oblasti visokog obrazovanja. U ime Vlade Srbije, sporazum je potpisala državna sekretarka u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Tokom radnih sastanaka predstavnici država učesnica programa su razmatrali nove pravce saradnje i daljeg unapređenja programa, postavljena je osnova za definisanje novog radnog programa, ali i za radni program koji bi omogućio jednostavnu i praktičnu tranziciju sa tekućeg, CEEPUS III, na naredni ciklus sprovođenja.

Na svečanosti povodom obeležavanja tridesetogodišnjice postojanja programa i potpisivanja novog ugovora, uručene su i nagrade koordinatorima mreža sa najboljim rezultatima u prethodnom periodu. Dobitnik Ministarske nagrade za akademsku 2021/2022. godinu je mreža Fostering sustainable partnership between academia and industry in improving applicability of logistics thinking (FINALIST) kojom koordinira prof. Marinko Maslarić, vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Ova mreža u tekućoj akademskoj godini obuhvata partnere iz deset zemalja koji uspešno sarađuju već skoro punu deceniju.

Detaljnije informacije o CEEPUS programu dostupne su na veb-sajtu Fondacije Tempus na adresi ceepus.rs, kao i na zvaničnoj stranici programa www.ceepus.info.

*Prava na fotografiju polaže: NAWA