Otvoren poziv za prijavljivanje za razmene unutar CEEPUS mreža za 2019/20. godinu

Fondacija Tempus obaveštava da do 15. juna traje prijavljivanje za CEEPUS mrežne mobilnosti studenata i nastavnog osoblja sa državnih visokoškolskih ustanova za boravke tokom zimskog semestra akademske 2019/20. godine, dok će do 31. oktobra trajati prijavljivanje za boravke unutar mreža tokom letnjeg semestra. Boravci kandidata se realizuju na partnerskim ustanovama koje su deo CEEPUS mreže u kojoj učestvuje i ustanova studenta/člana nastavnog osoblja koji se prijavljuje za mobilnost.

Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS) studentima i nastavnom osoblju sa državnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srbije omogućava boravke u zemljama srednje i jugoistočne Evrope – od Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, preko Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske i Severne Makedonije, do Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

 

Studenti mogu da se prijave u okviru neke od sledećih kategorija:

  • studentski boravci (3 meseca ili duže, u cilju ostvarivanja kreditne mobilnosti),
  • kratkoročni studijski boravci (npr. istraživanja za završni rad/master ili doktorsku tezu dužine do 3 meseca),
  • kraću ekskurziju (npr. letnje ili zimske škole do 6 dana).

U motivacionom delu potrebno je bliže objasniti akademsku svrhu boravka na određenoj instituciji, u skladu s kategorijom mobilnosti u okviru koje se kandidat prijavljuje.

 

Nastavno osoblje uvek aplicira u okviru kategorije predavač (Teacher), bez obzira da li se radi o kraćim predavačkim aktivnostima u trajanju od minimalnih 5 dana ili o npr. jednomesečnom boravku na partnerskoj instituciji. Formalni preduslov za prijavljivanje u okviru ove kategorije jeste i realizacija najmanje 6 predavačkih sati po radnoj nedelji boravka, a nastavni plan i broj časova na partnerskoj instituciji bliže se pojašnjava u motivacionom delu prijave.

 

Sve aplikacije se podnose isključivo elektronskim putem na CEEPUS sajtu. S obzirom da svaka država-članica stipendira dolazne kandidate, kao i da iznosi i obuhvat stipendije variraju od zemlje do zemlje, aplikantima se savetuje da se na stranicama pojedinačnih zemalja na CEEPUS portalu informišu o različitim aspektima pre podnošenja aplikacije.

 

Zainteresovani kandidati samostalno istražuju svoje mogućnosti za mobilnost na partnerskim institucijama pretraživanjem CEEPUS mreža. Spisak mreža u kojima učestvuju visokoškolske ustanove iz Srbije se može pregledati i pretražiti na stranici Networks izborom akademske godine 2019/20. Mreže se pretražuju prema visokoškolskoj instituciji koja učestvuje u programu, a na osnovu samog naziva mreže može se  zaključiti kojom oblašću istraživanja se mreža bavi. Za više pojedinosti o CEEPUS programu, uključujući uslove i dodatne informacije o prijavi, možete pogledati našu brošuru (strane 14-18. posvećene su CEEPUS programu), CEEPUS odeljak na našem sajtu ili konsultovati glavni portal programa www.ceepus.info,  naročito odeljak često postavljanih pitanja (FAQ).