Otvoren konkurs za prijave CEEPUS freemover kandidata za akademsku 2023/24. godinu

Kandidati zainteresovani da u okviru akademske 2023/24. godine realizuju razmenu putem CEEPUS programa, a koji se prijavljuju izvan odobrenih CEEPUS mreža, mogu aplicirati za mobilnost u kategoriji freemover. Krajnji rok za podnošenje prijava je 30. novembar 2023. godine.

Iako se mobilnosti u CEEPUS programu prvenstveno odvijaju u okviru mreža, odnosno ustanovljenih partnerstava visokoškolskih ustanova iz država članica CEEPUS programa, program omogućava i dodatnu opciju vanmrežnih mobilnosti.  Ove tzv. freemover mobilnosti odnose se na mobilnosti između visokoškolskih ustanova koje imaju pravo učešća u CEEPUS programu, a u situaciji kada pojedinačna matična ustanova (npr. određeni fakultet, smer, departman…) ne pripada istoj mreži kao i željena ustanova domaćin.

Pravo učešća u CEEPUS programu imaju studenti i nastavno osoblje s državnih visokoškolskih ustanova Republike Srbije.

Pretraživanje mogućnosti za razmenu

Zainteresovani kandidati samostalno istražuju i utvrđuju svoje mogućnosti za razmenu na partnerskim institucijama pretraživanjem CEEPUS mreža i zavisno od svog izbora utvrđuju da li se prijavljuju kao freemover kandidati ili kao kandidati unutar mreža. Dostupne mreže moguće je pronaći na ceepus.info sajtu u okviru sekcije Find. Pretragu je moguće filtrirati prema visokoškolskoj instituciji i odgovarajućoj akademskoj godini, dok se na osnovu samog naziva mreže može pretpostaviti kojom naučnom oblašću se ona bavi, što olakšava pretraživanje mreža i institucija.

Kategorije mobilnosti

Studenti koji u momentu realizacije mobilnosti imaju završena najmanje 2 semestra studija mogu da se prijave za mobilnost u okviru CEEPUS programa, a na raspolaganju su sledeći oblici razmene:

  • Studentski boravci (Student) – namenjeni su studentima koji žele da budu uključeni u semestralnu mobilnost, čije je minimalno trajanje tri meseca, a maksimalno dva semestra,
  • Kratkoročni studijski boravci (Short-term student) – predviđeni su za studente koji žele da sprovedu istraživanja za izradu završnog rada/disertacije u trajanju do tri meseca,
  • Kraće ekskurzije (Short-term excursion) – namenjene su učesnicima kratkih grupnih mobilnosti koje može organizovati neka partnerska ustanova u okviru mreže, poput CEEPUSletnjih/zimskih škola, intenzivnih kurseva i sl, u trajanju do 6 dana.

Kategorija za koju se student opredeljuje mora biti usaglašena sa akademskom svrhom njegove mobilnosti, koju je potrebno precizno predstaviti u motivacionom delu prijave.

Nastavno osoblje se uvek prijavljuje u okviru kategorije Teacher nezavisno od dužine trajanja razmene. Mobilnost nastavnog osoblja može trajati minimalno pet radnih dana uz obavezu realizacije 6 predavačkih ili mentorskih sati po radnoj nedelji, dok period boravka predavača neretko traje i mesec dana.

Nastavni plan i broj časova na partnerskoj instituciji je potrebno bliže pojasniti u motivacionom delu prijave.

Način podnošenja prijave

Apliciranje se vrši isključivo elektronskim putem, ispunjavanjem i slanjem online prijave preko CEEPUS platforme. Prilikom apliciranja treba imati u vidu da veliki broj CEEPUS zemalja (zavisno od svojih internih procedura i uvida u kvotu) freemover kandidate prihvata prevashodno tokom letnjeg semestra.

Potrebna dokumentacija

Prilikom podnošenja prijave, studenti koji se prijavljujuju u freemover kategoriji moraju priložiti:

U slučaju da nastavno osoblje učestvuje u svojstvu freemover kandidata, u okviru prijave obavezno se mora priložiti:

Ova dokumenta se obavezno podnose na propisanim obrascima koji se mogu naći na ceepus.info platformi, na stranici Downloads.

Tok procesa odobravanja prijave

Nakon što freemover kandidat podnese prijavu kroz sistem, prijava stiže na odobrenje matičnoj nacionalnoj kancelariji, nakon čije nominacije prijava dolazi na konačnu odluku do nacionalne kancelarije zemlje domaćina. Po prijemu obaveštenja o dodeljenoj stipendiji, neophodno je da kandidat formalno prihvati stipendiju u CEEPUS sistemu.

Stipendije

Visina i obuhvat stipendija se razlikuju od zemlje do zemlje učesnice CEEPUS programa. Stipendije kandidatima dodeljuje nacionalna kancelarija zemlje u kojoj se mobilnost sprovodi, odnosno nacionalna CEEPUS kancelarija zemlje domaćina. Informacije o stipendijama se mogu pronaći na zvaničnom veb-sajtu programa, na stranici Contact.

Dodatne informacije CEEPUS programu

Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS) sprovodi se u članicama programa iz srednje i jugoistočne Evrope. Za bliže pojedinosti o CEEPUS programu, uključujući uslove i dodatne informacije o prijavi, možete pogledati našu brošuru „Stipendije“, CEEPUS odeljak na našem sajtu ili konsultovati zvanični sajt CEEPUS programa, naročito odeljak How.