Održana treća „Erazmus+ nedelja“

Fondacija Tempus organizovala je treću po redu „Erazmus+ nedelju„, tokom koje su, između ostalog, održana četiri informativna dana posvećena novom konkursu u okviru Erazmus+ programa. Informativni dani održani su u periodu 30.10.-02.11.20108 u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Preko 600 predstavnika organizacija i institucija koje se bave obrazovanjem i mladima su imale priliku da se upoznaju sa mogućnostima za podnošenje projekata u okviru najvećeg evropskog obrazovnog programa.

Velika novost ove godine bila je činjenica da se očekuje da Republika Srbija učestvuje u konkursnom roku za 2019. godinu kao punopravna članica Erazmus+ programa. Upravo zbog toga, organizacije iz Srbije će prvi put moći da prijavljuju projekte za sve delove Erazmus+ programa, ravnopravno sa svim članicama iz EU i bez ikakvih ograničenja.

U uvodnom obraćanju na Info danu u Beogradu, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Langović Milićević izrazila je zadovoljstvo što će Republika Srbija postati punopravna članica Erazmus+ programa i time postati tek šesta zemlja van EU koja ima taj status. Langović je podsetila da su obrazovne institucije iz Srbije već godinama lider u regionu Zapadnog Balkana i izrazila očekivanje da će nastaviti sa uspesima i u konkurenciji sa zemljama članicama EU.

O značaju koji program Erazmus+ ima za Evropsku uniju govorila je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, koja se osvrnula na 30 godina postojanja Erazmus programa i preko 9 miliona mladih ljudi koji su zahvaljujući njemu imali prilike da steknu vredna lična i profesionalna iskustva. Norčič je naglasila da je punopravno članstvo Srbije u Erazmus+ programu važan korak za Srbiju, koji je u skladu sa perspektivom proširenja koja je predviđena Strategijom za Zapadni Balkan.

Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta, istakla je da su ciljevi omladinske komponente Erazmus+ programa ujedno i ciljevi Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije i podsetila da je u periodu 2015-2017, organizacijama koje se bave mladima odobreno 83 projekta u iznosu od 4.4 miliona evra.

Detalje oko položaja Srbije u programu Erazmus+ i novim projektima koji su dostupni u Opštem pozivu za 2019. godinu prisutnima je predstavila Marija Filipović Ožegović, upravitelj Fondacije Tempus. Neke od novih delova programa dostupnih organizacijama iz Srbije u ovom konkursnom roku su Savezi sektorskih veština (KA2), Savezi znanja (KA2) i Projekti dijaloga mladih (KA3).

Snimke sa sva tri info dana možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Prezentacije sa Info dana

Fotografije sa Info dana u Beogradu možete pogledati na našoj Fejsbuk stranici.

U okviru „Erazmus+ nedelje„, osim Erazmus+ Info dana, organizovani su i drugi događaji, među kojima su i prezentacije „Erazmus+ mreže i platforme za profesionalno usavršavanje nastavnika“ i „Registracija PIC broja“, održane u Informativnom centru Fondacije Tempus, na Terazijama 39.