Održana šesta Nacionalna Euroguidance konferencija

Nacionalni centar Euroguidance mreže, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta, a uz podršku ambasade Republike Bugarske, organizovao je šestu Nacionalnu Euroguidance konferenciju ,,Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji i Evropi”, koja se održala u utorak, 9. oktobra 2018. godine u hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciji je prisustvovalo preko 200 karijernih praktičara – nastavnika i stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola, savetnika Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnika kancelarija za mlade, udruženja i asocijacija, predstavnika akademske zajednice i centara za razvoj karijere, kao i donosioca odluke iz Srbije.

Poput prethodnih i ova konferencija je imala za cilj razmenu informacija i unapređenje saradnje svih aktera u sistemu karijernog vođenja i savetovanja (KViS) u Republici Srbiji, ali i regionu. Tokom konferencije, učesnici su imali prilike da se informišu o karijernom vođenju i savetovanju učenika osnovnih i srednjih škola kao i o razvoju i primeni Evropske klasifikacije veština, kompetencija, kvalifikacija i zanimanja (ESCO) u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja u Republici Hrvatskoj. Takođe, predstavljen je i Nacionalni program praksi u Crnoj Gori, kao i najnovije inicijative za podsticanje razvoja veština upravljanja karijerom kod različitih ciljnih grupa i razvoj kompetencija karijernih praktičara u Republici Srbiji.

Tradicionalno, po treći put, u sklopu konferencije, održana je i svečana dodela nagrada, priznanja i pohvalnica za prijavljene primere prakse na Nacionalnom Euroguidance takmičenju primera dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja. Uz to, istaknuti su i primeri dobre prakse koji su se javili na ovogodišnji Konkurs za bazu aktivnosti KViS. U sklopu poster sesije, učesnici su imali prilike da se detaljnije upoznaju sa nagrađenim primerima prakse i da razmene iskustvo sa predstavnicima nagrađenih ustanova.

Snimak celokupne konferencije dostupan je na YouTube kanalu Fondacije Tempus, fotografije sa događaja pogledajte na Fejsbuk profilu Fondacije Tempus, a u nastavku vesti možete pronaći linkove ka prezentacijama govornika: