Održana radionica „Podrška za višejezične učionice”

Evropski centar za žive jezike Saveta Evrope i Fondacija Tempus, u saradnji s Evropskom komisijom, organizovali su 23. i 24. novembra 2023. godine radionicu Podrška za višejezične učionice (engl. Supporting Multilingual Classrooms).

Na radionici su učestvovali nastavnici stranih i maternjih jezika, kao i nastavnici nejezičkih predmeta zaposleni u osnovnim i srednjim školama širom Srbije.

Učesnici su imali prilike da uče o vrednovanju plurilingvalnih identiteta i različitosti u učionici, o kompetencijama koje treba razviti kako bi se podržalo učenje drugih jezika u učionici, kako se višejezičnost može negovati aktivnostima koje su predviđene planom i programom nastave i učenja i na nivou cele škole.

Učesnicima je posebno korisno bilo što su mogli da sagledaju kako se učenici osećaju u učionicama u kojima je jezik nastave jezik koji oni ne govore i ne razumeju ili ne govore dovoljno dobro. Na radionici su predstavljene aktivnosti u kojima, pored nastavnika, mogu da učestvuju i ostali akteri poput vršnjaka, roditelja i šire zajednice, koji su važni u procesu približavanja novog jezika i nove kulture učenicima koji dolaze iz drugih zemalja.

Radionica je u velikoj meri bila zasnovana na individualnom i grupnom praktičnom radu. Obezbedila je prostor za diskusiju o temi višejezičnosti u učionici koja se može koristiti kao resurs za unapređenje kompetencija učenika, kako sa stručnjacima Evropskog centra za žive jezike, tako i sa kolegama iz drugih škola u Srbiji. Učesnici su naročito vrednim smatrali brojne prilike za sticanje novih znanja, promišljanje o temi višejezičnosti i razmenu iskustava, što će im pomoći da u svojoj praksi pruže jednake mogućnosti za učenje svim učenicima.

Ovde možete da pogledate fotografije sa radionice.