Održana onlajn konferencija ”Obrazovanje odraslih u Republici Srbiji i Evropi”

Eurydice национална јединица и ЕПАЛЕ национални тим за подршку у оквиру Фондације Темпус реализовали су онлајн догађај под називом ”Образовање одраслих у Републици Србији и Европи” 3. јуна 2022. године.

На овом догађају су представљени национални и европски контекст политика и пракси у области образовања одраслих.

Конференцији су присуствовали запослени у установама за образовање одраслих, као и представници појединих високошколских установа, невладиног сектора, као и доносиоци одлука. У оквиру конференције представљена је Eurydice студија под називом Adult Education and Training in Europe, коју је Daniela Kocanova, представница Европске комисије, приказала кроз главне области испитивања и интересантне податке. Презентација која је пратила њено излагање доступна је на овом линку.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, публици се обратила Весна Фабиан, која се у свом излагању фокусирала на Национални оквир квалификација, поступак признавања претходног учења и друге кораке које је предузело ресорно министарство у циљу даљег развоја образовања одраслих. Презентација Весне Фабиан доступна је овде.

Након њеног излагања, скупу се обратио Зоран Спасић, представник ЈПОА центра Агенције за квалификације. Он је детаљно приказао процес стицања статуса ЈПОА, представио надлежности Агенције за квалификације и осврнуо се на садржај и структуру програма обука за одрасле полазнике. Презентација у вези са овом темом је доступна на овом линку.

На овом догађају учесници су имали прилике да чују и више о ресурсима Eurydice мреже, као и ресурсима ЕПАЛЕ мреже и могућностима које су доступне кроз Еразмус+. Презентација Тамаре Костић из Фондације Темпус о Eurydice ресурсима је доступна овде, а презентација Марице Вукомановић из Фондације Темпус о могућностима које пружају ЕПАЛЕ и Еразмус+ се налази овде.

Подсећамо да је Eurydice студију Образовање и обуке одраслих у Европи могуће преузети на српском језику путем овог линка.

Захваљујемо се свим говорницима и учесницима на присуству и активном учешћу. Целокупан снимак конференције доступан је на YouTube каналу Фондације Темпус.