Održana onlajn konferencija ”Obrazovanje odraslih u Republici Srbiji i Evropi”

Eurydice nacionalna jedinica i EPALE nacionalni tim za podršku u okviru Fondacije Tempus realizovali su onlajn događaj pod nazivom ”Obrazovanje odraslih u Republici Srbiji i Evropi” 3. juna 2022. godine.

Na ovom događaju su predstavljeni nacionalni i evropski kontekst politika i praksi u oblasti obrazovanja odraslih.

Konferenciji su prisustvovali zaposleni u ustanovama za obrazovanje odraslih, kao i predstavnici pojedinih visokoškolskih ustanova, nevladinog sektora, kao i donosioci odluka. U okviru konferencije predstavljena je Eurydice studija pod nazivom Adult Education and Training in Europe, koju je Daniela Kocanova, predstavnica Evropske komisije, prikazala kroz glavne oblasti ispitivanja i interesantne podatke. Prezentacija koja je pratila njeno izlaganje dostupna je na ovom linku.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, publici se obratila Vesna Fabian, koja se u svom izlaganju fokusirala na Nacionalni okvir kvalifikacija, postupak priznavanja prethodnog učenja i druge korake koje je preduzelo resorno ministarstvo u cilju daljeg razvoja obrazovanja odraslih. Prezentacija Vesne Fabian dostupna je ovde.

Nakon njenog izlaganja, skupu se obratio Zoran Spasić, predstavnik JPOA centra Agencije za kvalifikacije. On je detaljno prikazao proces sticanja statusa JPOA, predstavio nadležnosti Agencije za kvalifikacije i osvrnuo se na sadržaj i strukturu programa obuka za odrasle polaznike. Prezentacija u vezi sa ovom temom je dostupna na ovom linku.

Na ovom događaju učesnici su imali prilike da čuju i više o resursima Eurydice mreže, kao i resursima EPALE mreže i mogućnostima koje su dostupne kroz Erazmus+. Prezentacija Tamare Kostić iz Fondacije Tempus o Eurydice resursima je dostupna ovde, a prezentacija Marice Vukomanović iz Fondacije Tempus o mogućnostima koje pružaju EPALE i Erazmus+ se nalazi ovde.

Podsećamo da je Eurydice studiju Obrazovanje i obuke odraslih u Evropi moguće preuzeti na srpskom jeziku putem ovog linka.

Zahvaljujemo se svim govornicima i učesnicima na prisustvu i aktivnom učešću. Celokupan snimak konferencije dostupan je na YouTube kanalu Fondacije Tempus.