Održana Nedelja stranih jezika

Фондација Темпус – EPALE национални тим за подршку и Eurydice мрежа – организовала је „Недељу страних језика“ од 1. до 4. октобра у Београду. У оквиру овог догађаја одржане су конференција “Методика наставе страних језика у раду са одраслим полазницима” и дводневна обука “Развој језичких компетенција код ученика средњошколског узраста”. Око 200 наставника страних језика учествовало је у 29 радионица које су биле организоване током четири дана.

Недељу страних језика отворили су г. Александар Пајић, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја и гђа Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус. Прва тема у пленарном излагању била је учење засновано на контексту у настави страних језика, коју је изложила гђа Ана Јовановић, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Затим је на тему диференцијације у настави страних језика говорила гђа Розмари Булман из Гете института у Немачкој и присутнима представила свој занимљив рад на тему “Немачки за хетерогене групе одраслих полазника”.

Након пленарног излагања, уследиле су паралелне сесије у групама у оквиру којих су се наставници кроз практичан и интерактиван рад бавили темам као што су активна употреба и практична примена језичких вештина са нагласком на рад са одраслим полазницима.

Друга два дана била су посвећена наставницима који раде са ученицима средњошколског узраста и кроз радионице покрили су следеће теме: структурисано излагање на страном језику, CLIL метода у настави страних језика и пројектно оријентисана настава страних језика.

Презентације са конференције и материјале са радионица можете пронаћи у групама на EPALE платформи: “Наставне методе у раду са одраслим полазницима” и “Развој језичких компетенција код ученика средњошколског узраста”.

Фотографије са конференције можете погледати на нашој Фејсбук страници.