Održana nacionalna eTwinning konferencija

Fondacija Tempus organizovala je nacionalnu eTwinning konferenciju „Projektno orjentisana nastava: ocenjivanje i sprovođenje u praksi“ u sredu 30. avgusta 2017. godine u Beogradu. Ovom prilikom, proglašeni su i dobitnici nacionalnih oznaka kvaliteta za eTwinning projekte. Ove godine, 60 nastavnika je dobilo 119 nacionalnih oznaka kvaliteta.

Otvarajući konferenciju, Snežana Marković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izrazila je zadovoljstvo aktivnostima u okviru eTwinning mreže u Srbiji i ukazala na značaj koji ova mreža ima za unapređenje rada nastavnika.

– Lično mislim da je eTwinning jedan od najkvalitetnijih oblika stručnog usavršavanja – istakla je Marković.

Pomoćnik upravitelja Fondacije Tempus Milena Jovanović istakla je učešće nastavnika iz Srbije u eTwinning – u, koji postoji od 2005 godine, a Srbija učestvuje od 2015 godine:

– Na eTwinning portalu trenutno je registrovano preko 1900 nastavnika iz 842 škole u Srbiji, koji su do sada učestvovali u 1070 projekata.

Preko 160 učesnika i učesnica imalo je prilike se detaljnije informiše o projektno orijentisanoj nastavi, načinu njenog sprovođenja u praksi i ocenjivanju, kao i o primerima dobre prakse koje su predstavili Andrea Simonović Orine, eTwinning ambasadorka iz Mađarske, Ronan O’Salivan eTwinning ambasador iz Irske, Ivan Anić, profesor na Univerzitetu u Novom Sadu i ITS visokoj školi za informacione tehnologije, Radoje Košanin, nastavnik matematike i Aleksandra Danilović, eTwinning ambasadorka u Srbiji.

Nakon toga kroz grupni rad u radionicama učesnici su imali prilike da na praktičnim primerima sagledaju i diskutuju o aspektima projektno-orijentisane nastave kao što su: planiranje projektno-orijentisane nastave, motivacija u projektno-orijentisanoj nastavi i ocenjivanje u projektno-orijentisanoj nastavi.

Prezentacije govornika sa konferencije možete pronaći u nastavku:

Prednosti i izazovi projektno orijentisane nastave, Ivan Anić, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, ITS visoka škola

Projektno orijentisana nastava – iskustva iz Irske, Ronan Osalivan, eTwinning ambasador u Irskoj

Projektno orijentisana nastava – iskustva iz Mađarske, Andrea Simonović Orine, eTwinning ambasador u Mađarskoj

Projektno orijentisana nastava u praksi, Radoje Košanin, profesor matematike u OŠ ,,Vožd Karađorđe“ u Nišu

IKT i projektno orijentisana nastava, Aleksandra Danilović, eTwinning ambasador u Srbiji, Profesor informatike u OŠ ”Svetislav Golubović Mitraljeta” Batajnica