Održana nacionalna eTwinning konferencija “Unapređivanje nastave upotrebom informaciono komunikacionih tehnologija”

Fondacija Tempus je 6. septembra 2018. godine u Beogradu organizovala nacionalnu eTwinning konferenciju pod nazivom “Unapređivanje nastave upotrebom informaciono komunikacionih tehnologija”.

Cilj konferencije bio je da učesnike upozna sa načinima upotrebe informaciono komunikacionih tehnologija u nastavi. Na konferenciji su bili predstavljeni rezultati istraživanja Uticaj eTwinning-a na škole i predškolske ustanove u Srbiji, kao i dobitnici eTwinning priznanja (Nacionalnih oznaka kvaliteta i eTwinning oznaka za škole). Ove godine, 108 nastavnika je dobilo 218 eTwinning nacionalnih oznaka kvaliteta, što je znatno veći broj nego prethodnih godina. Ukupno 19 škola je dobilo eTwinning oznake za škole (eTwinning School Label), priznanje koje se po prvi put dodeljuje.

Otvarajući konferenciju, Katarina Aleksić, savetnik ministra za eProsvetu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, govorila je o važnosti upotrebe informaciono komunikacionih tehnologija u nastavi, kao i značaju eTwinning platforme za unapređenje rada u školskim i predškolskim ustanovama. Skupu se ispred organizatora konferencije obratila Sofija Dukić, zamenik upravitelja Fondacije Tempus.

Preko 170 učesnika i učesnica imalo je prilike da se detaljnije upozna sa ulogom IKT-a u nastavi i primerima dobre prakse kroz izlaganje Amele Sambolić Beganović iz Zavoda za školstvo iz Slovenije i Stasele Riskiene, eTwinning ambasadorke iz Litvanije. Nikola Ćurčin, direktor Elektrotehničke škole iz Pančeva, govorio je o tome šta za ustanovu i njen napredak znači biti eTwinning škola. Ivana Banković iz eTwinning nacionalnog tima za podršku Fondacije Tempus predstavila je nalaze istraživanja Uticaj eTwinning-a na škole i predškolske ustanove u Srbiji.

Tokom četiri paralelne sesije na temu upotrebe IKT alata i digitalnih materijala prilagođenih uzrastu, učesnici konferencije su kroz grupni rad imali prilike da na konkretnim praktičnim primerima upoznaju i na licu mesta isprobaju neke od izabranih alata i dobiju ideje kako da učine svoju svakodnevnu praksu interaktivnijom, istovremeno podižući sopstvene digitalne kompetencije, kao i kompetencije svojih učenika. Radionice su vodili eTwinning ambasadori iz Srbije: Nataša Anđelković, Nataša Vrapčević, Olgica Spasojević, Nataša Majstrović, Aleksandra Danilović, Milica Andonović, Zvonko Gašparović i Dalibor Todorović.

Snimak konferencije možete pogledati na našem YouTube kanalu. Fotografije sa konferencije možete pogledati na našoj Fejsbuk stranici.

Prezentacije govornika možete da pogledate u nastavku:

  1. Važnost i načini korišćenja IKT u nastavi – Katarina Aleksić
  2. Unapređenje nastave i učenja korišćenjem IKT – Amela Sambolić Beganović
  3. Magični efekti IKT u učionici – Stasele Riskiene
  4. Šta ynači biti eTwinning škola? – Nikola Ćurčin
  5. Uticaj eTwinning-a na škole i predškolske ustanove u Srbiji – Ivana Banković