Održana konferencija Fondacije Tempus „Preduzetničko učenje i mladi – istražite Erazmus+ mogućnosti”

Fondacija Tempus je 31. januara 2023. godine organizovala konferenciju pod nazivom „Preduzetničko učenje i mladi – istražite Erazmus+ mogućnosti”.

Konferencija je okupila mlade i učesnike koji su aktivni u omladinskom sektoru, a u fokusu je bilo preduzetništvo mladih, veštine potrebne akterima u omladinskom sektoru za bavljenje preduzetništvom i mogućnosti koje za to pruža Erazmus+ program.

Šef Operacija Sekcije II Delegacije Evropske unije u Srbiji, Martin Klauke (Martin Klaucke), otvorio je skup, osvrnuvši se na značaj uključivanja mladih u preduzetništvo, posebno naglasivši kapacitete programa Erazmus+ za postizanje ovog cilja. Prisutnima su dobrodošlicu poželeli i savetnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine, Snežana Klašnja, kao i upraviteljka Fondacija Tempus, gđa Marija Filipović-Ožegović, podelivši svoja profesionalna iskustva sa ovom temom.

U okviru prvog izlaganja Milice Borjanić, programske menadžerke za mlade i preduzetništvo u Srbiji u Krovnoj organizacija mladih Srbije (KOMS), prisutni su čuli više o stanju preduzetništva u sektoru mladih u Srbiji. Tema drugog predavanja, koje je održao omladinski trener iz Turske, Selahatin Siriči (Selahattin Ciritci), obuhvatala je veštine koje mladi ljudi i oni koji sa njima rade treba da razviju da bi se uključili u preduzetništvo.

Pored toga, održane su i dve panel diskusije. Prva je na temu «Preduzetništvo i mladi u Srbiji: Interesovanje mladih za razvoj preduzetničkih veština», okupila učesnike iz Nacionalne službe za zapošljavanje, organizacije Dostignuća mladih u Srbiji i Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR).

U panel diskusiji «Istražite Erazmus+ prilike za preduzetničko učenje: iskustva iz prakse» učestvovali su predstavnici organizacije Best Seller iz Srbije, Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije – HUKI, kao i organizacije LEAD – Lideri za edukaciju, aktivizam i razvoj iz Severne Makedonije.