Održana jubilarna, deseta, Euroguidance konferencija

Jubilarna deseta Euroguidance konferencija „Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji i Evropi” održana je 12. oktobra 2022. godine u hibridnom formatu i okupila 120 učesnika iz različitih sektora.  

Na otvaranju konferencije, prisutnima su se obratili gospodin Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospođa Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za sport i omladinu, kao i zamenica upravitelja Fondacije Tempus, Sofija Dukić.  

Na konferenciji su predstavljene aktuelnosti i inovacije, kao i primeri dobre prakse u oblasti karijernog vođenja i savetovanja iz Srbije i drugih evropskih zemalja. Nacionalna ekspertkinja Jelena Manić-Radoičić i Florian Kadez iz Evropske fondacije za obuke predstavili su izveštaj u pogledu nacionalnih sistema podrške razvoju karijere sprovedenu u zemljama Zapadnog Balkana, a predstavnica CEDEFOP-a,Sintija Harison Viljalba, predstavila je novu CareersNet studiju.   

Tatijana Glišić Milovanović iz Agencije za kvalifikacije, Jelena Stefanović ispred projekta Znanjem do posla, Jelena Kljajić iz Nacionalne službe za zapošljavanje i Dejana Lazić iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu u okviru panel diskusije govorile su o standardima kompetencija karijernih praktičara u Srbiji, a Dimitris Gaitanis predstavio je nacionalni okvir kvalifikacija za karijerne praktičare u Grčkoj.  

Marko Banković, pomoćnik upravitelja Fondacije Tempus, predstavio je učesnicima aktuelnosti i novine u okviru Euroguidance i Europass mreže, a Aleksandra Đurović iz Beogradske otvorene škole govorila je o onlajn kursu za studente i obuci za zaposlene kreiranim u okviru Erazmus+ projekta ”CONNECT – Povezivanje karijernog vođenja i savetovanja i razvoja ljudskih resursa u kompanijama kroz visoko obrazovanje i obuke”.  

Sedmu godinu za redom, svečano su proglašeni pobednici Nacionalnog takmičenja dobrih praksi u oblasti KViS. 

Prva nagrada dodeljena je praksi pod nazivom: ”Osposobljavanje za zapošljavanje korisnica usluge socijalne zaštite – Sigurne kuće, druga nagrada dodeljena je praksi pod nazivom ”Interni sajam zapošljavanja”, dok je treća nagrada dodeljena praksi pod nazivom „Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse“. 

Priznanja su dodeljena praksi ”Karijera 4.0” za poseban doprinos u pogledu mentorskog rada sa talentovanim učenicima i praksi ”MY JOB, MY FUTURE (Moj posao, moja budućnost za poseban doprinos u vidu prepoznavanja mogućnosti korišćenja eTwinning platforme za aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja. 

Pohvalnice su dodeljene praksi ”Moje preduzeće” za kreativnost u realizaciji aktivnosti i podršku karijernom razvoju učenika mlađeg uzrasta i ”Pronađi svoj karijerni kod” za objedinjavanje različitih resursa u cilju kreiranja aktivnosti u oblasti karijernog vođenja i savetovanja.  

Prezentacije govornika, kao i drugi korisni resursi, dostupni su na veb-sajtu Euroguidance centra. 

Video snimak konferencije možete pogledati ovde, a kompletan album fotografija sa događaja dostupan je na fejsbuk stranici Fondacije Tempus.