Info sesija o sportu u Beogradu

Ministarstvo za omladinu i sport, Izvršna agencija za programe u oblasti obrazovanja, kulture i medija (EACEA) i Fondacija Tempus organizovale su Info sesiju o sportskoj komponenti Erazmus+ programa u Beogradu, 12. marta 2019. godine i tom prilikom pozvali sportska udruženja da se prijave na konkurs za projekte. Za ovu vrstu projekata u ovom pozivu je predviđeno oko 60 miliona evra, za sve učesnice Erazmus+ programa.

Agata Dziarnovska iz Departmana Evropske komisije za obrazovanje, mlade, sport i kulturu savetovala je organizacijama iz Srbije koje će podnositi predloge projekata da sarađuju sa različitim partnerima, ne favorizujući univerzitete ili sportske organizacije. S obzirom na to da je od ove godine Republika Srbija postala punopravna članica programa Erazmus+, organizacije iz Srbije sada imaju priliku da budu i koordinatori projekata iz oblasti sporta Rezultati prijava biće poznati u septembru 2019. godine.

“Projekti moraju da ispunjavaju neki od tri uslova kako bi bili razmatrani. Mogu se boriti sa transnacionalnim pretnjama, kao što su doping ili nasilje u sportu, ili promovisati dobro upravljanje u sportu, u najširem mogućem značenju. Takođe, mogu biti iz oblasti promocije socijalne inkuzije, kao što je recimo jednakost polova”, navela je Dziarnovska i dodala da je prošle godine stiglo preko 560 prijava.

Upraviteljka Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović rekla je da sportska udruženja sada imaju priliku da još više učestvuju u ovakvim projektima, pošto već imaju dobro razvijenu saradnju, a srpski sportisti imaju dobru reputaciju u Evropi.

“Želela bih da vas ohrabrim da pogledate i deo Erazmus+ programa koji se odnosi na obrazovanje, a sport je tu neizostavan element, pošto prema celom procesu imamo holistički pristup. Nadam se da ćemo imati veće partnerstvo sa sportskim organizacijama u daljem radu”, zaključila je Filipović Ožegović.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić podsetio je da je Srbija jedna od samo šest programskih zemalja u Erasmus+ van Evropske unije.

“Zahvaljujemo se Evropskoj komisiji i Erasmus+ programu na podršci. Sport je važan, a ovako se možemo boriti protiv dopinga ili nasilja na sportskim događajima”, zaključio je Udovičić.

Prezentacije sa Info sesije:

Agata Dziarnovska – EACEA

Nataša Jovičić – EACEA