Održana Erazmus+ nedelja

Fondacija Tempus organizovala je četvrtu po redu “Erazmus+ nedelju“, tokom koje su, između ostalog, održana četiri informativna dana posvećena novom konkursu u okviru Erazmus+ programa. Informativni dani održani su u periodu 12.11. – 15.11.2019 u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Preko 850 predstavnika organizacija i institucija koje se bave obrazovanjem i mladima su imale priliku da se upoznaju sa mogućnostima za podnošenje projekata u okviru najvećeg evropskog obrazovnog programa.

Od konkursnog roka za 2019. godinu, Republika Srbija je punopravna učesnica Erazmus+ programa i akteri iz naše zemlje mogu da učestvuju u svim vrstama projekata, ravnopravno sa zemljama EU.

U uvodnom obraćanju na Info danu u Beogradu, dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakao je uspeh institucija u osnovnom obrazovanju, koji su tek od 2016. godine u mogućnosti da učestvuju u Erazmus+ programu.

  • Kao primer navodim projekte školskih partnerstava za razmene. Ova vrsta projekata omogućila je i da veliki broj dece iz Srbije ode u inostranstvo na razmene, kao i da naše škole ugoste decu iz zemalja EU. Srednje stručne škole su u 2019. za projekte mobilnosti apsorbovale preko milion evra, u odnosu na poziv za 2018, kada je ta cifra iznosila oko 300.000 evra – istakao je Pašić.

Šef operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, Štefan Hudolin izrazio je zadovoljstvo uspesima koje je Srbija postigla u Erazmus+ programu i najavio nastavak ovog programa i posle 2020. godine.

  • Namera EU je da se sredstva udvostruče na čak 30 milijardi evra od 2021, što će doprineti postizanju zajednički dogovorenih ciljeva u okviru procesa pristupanja EU. Naredna faza programa Erazmus+ je važan instrument za postizanje velikih ambicija koje EU predviđa u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta – naglasio je Hudolin.

Upravitelj Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović informisala je prisutne o novim mogućnostima u okviru poziva za 2020. godinu i najavila učešće Srbije u novom programu, koji će od 2021. godine naslediti Erazmus+. Filipović-Ožegović je istakla i uspeh organizacija iz Srbije, koje su po prvi put mogle da učestvuju u projektima vezanim za sport, jer su im odobreni projekti u vrednosti od skoro milion evra.

Snimak sa info dana možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Prezentacije sa Info dana

U okviru “Erazmus+ nedelje“, osim Erazmus+ Info dana, organizovani su i vebinari ”Mogućnosti za mobilnost studenata kroz Erazmus+ program”” i “Mogućnosti u okviru školskih partnerstava za razmene”, održane u Informativnom centru Fondacije Tempus, na Terazijama 39.