Održana druga nacionalna EPALE konferencija

Druga po redu nacionalna konferencija EPALE mreže u Srbiji pod nazivom „Funkcionalno obrazovanje odraslih i razvojne putanje“, održana je u utorak, 27.02.2018. godine u Beogradu u organizaciji Fondacije Tempus.

Tokom plenarnog dela konferencije, eminentni stručnjaci iz Srbije i Evrope predstavili su svoja iskustva i istraživanja o funkcionalnom obrazovanju odraslih i njegovom značaju za unapređenje zapošljivosti i povećanje pismenosti nedovoljno obrazovanih, planiranju karijere i prekvalifikaciji, razvojnim putanjama i jednakom pristupu obrazovanju za sve.

Nakon plenarnog dela, kroz grupni rad na radionicama, učesnici su imali prilike da na praktičnim primerima sagledaju i diskutuju o motivaciji odraslih polaznika, razvoju opštih kompetencija u obrazovanju odraslih, kao i o karijernom vođenju i planiranju u obrazovanju odraslih.

Konferencija je zatvorena panel diskusijom na temu „Unapređenje obrazovanja odraslih kroz regionalnu i međunarodnu saradnju putem EPALE platforme“. Predstavnici nacionalnih službi za podršku za EPALE iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavili su načine na koje EPALE pruža podršku obrazovanju odraslih u zemljama regiona, kao i mogućnosti koje EPALE platforma pruža praktičarima, stručnjacima i donosiocima odluka u oblasti obrazovanja odraslih.

EPALE je platforma razvijena u okviru Erazmus+ programa, koja omogućava svima koji se bave ili su zainteresovani za obrazovanje odraslih u Evropi da se virtuelno sastanu na jednom mestu i razmene svoja znanja, iskustva, pitanja i dobre prakse.

Snimak konferencije možete pogledati na YouTube kanalu Fondacije Tempus, a fotografije na Fejsbuk stranici.

U nastavku možete pronaći linkove ka prezentacijama govornika:

Funkcionalno obrazovanje odraslih – iskustva Srbije“,

prof. dr Snežana Medić, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu;

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i planiranje karijere“,

Ilija Knežević, Nacionalna služba za zapošljavanje;

Obrazovanje odraslih, razvojne putanje i inkluzivnost“,

Simon Bruk (Simon Broek), tematski koordinator na EPALE platformi;

Jednaki pristup obrazovanju za sve“,

Džordž Borg (George Borg), Malteška komisija za prava osoba sa invaliditetom.