Održan trening na temu inkluzije: „Fer-plej“ – obrazovanjem do jednakih mogućnosti

Fondacija Tempus je u periodu od 20. – 22. marta 2018. godine održala trodnevni trening na temu inkluzije, u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Treningu su prisustvovali predstavnici organizacija i institucija iz Srbije koji rade sa mladima sa smanjenim mogućnostima, ali i oni koji tek planiraju da se bave inkluzijom u svom radu.

Osnovna namena treninga ogledala se u razumevanju koncepta i principa inkluzije, kao i važnosti strateškog pristupa ovoj temi. Veštine koje su razvijane na treningu ticale su se prepoznavanja ove specifične grupe mladih, kao i njihovih potreba. Kako bi im pružili priliku da na pravi način učestvuju u svim fazama projekta, učesnici su tokom treninga imali priliku da se upoznaju sa tehnikama uključivanja mladih sa smanjenim mogućnostima. Glavni cilj treninga bio je ohrabriti organizacije i institucije da u svoje buduće projekte uključe ove grupe mladih.

Prema komentarima učesnika, trening je bio višestruko koristan, prvenstveno u pogledu sticanja neophodnih znanja i veština u praktičnoj primeni inkluzije, zatim i znanja o tome ko su sve osobe sa smanjenim mogućnostima, kako ih uključiti u različite aktivnosti i kako voditi računa o njihovim preprekama.

Trening su sprovele članice trenerskog tima Fondacije Tempus,  Vojislava Tomić i Jelena Ristić-Beronja.