MOOK „Oslobađanje potencijala vršnjačke podrške u školi“ od 27. marta na Evropskoj platformi za školsko obrazovanje

Prijavite se za MOOK (Masovni otvoreni onlajn kurs) koji se održava na Evropskoj platformi za školsko obrazovanje (European School Education Platform) od 27. marta 2023. godine.

Naučite kako da aktiviranjem vršnjačkih veza kroz inicijative vršnjačkog mentorstva stvorite pozitivno i inkluzivno okruženje koje podstiče akademski uspeh i lični rast. Omogućite svojim učenicima da ostanu motivisani, angažovani i uzbuđeni da uče, dok grade važne životne veštine i ostvarite to pomoću lako primenjivih strategija.

  • Identifikujte načine stvaranja podsticajnog okruženja za zajedničko učenje za vaše učenike kroz programe vršnjačke podrške, istraživanjem različitih pristupa vršnjačkoj podršci i diskusijom o tome kako da ih primenite sa svojim kolegama na kursu.
  • Definišite procese i kriterijume za identifikaciju kandidata za mentore među vašim studentima, razmišljajući o podobnosti uspostavljenih procesa i kriterijuma za vaš kontekst.
  • Razgovarajte o tome kako da efikasno obučite i podržite mentore, tako što ćete sa kolegama sa kursa razgovarati o neophodnim veštinama koje su potrebne mentorima, kao što su aktivno slušanje, rešavanje problema i empatija.
  • Naučite kako da održavate i unapredite programe vršnjačke podrške tokom vremena istražujući najbolje prakse za upravljanje programom, kao što je regrutovanje novih mentora, komuniciranje ciljeva i uticaja programa i pružanje stalne podrške i povratnih informacija za mentore.
  • Razvijte plan praćenja i evaluacije napretka programa vršnjačke podrške identifikacijom odgovarajućih metoda evaluacije, kao što su ankete, intervjui i fokus grupe, i prikupljanjem i analizom podataka za praćenje ishoda programa i identifikovanje oblasti za poboljšanje.

Kurs će početi u ponedeljak, 27. marta i trajati 5,5 nedelja, do srede, 3. maja 2023. godine. Predviđeni obim posla za učesnike je 3 do 4 sata nedeljno.

Nastavnici svih predmeta i razreda koji su zainteresovani da aktiviraju vršnjačku podršku među svojim učenicima kroz realizaciju programa mentorstva učenika mogu da pohađaju kurs na Evropskoj platformi za školsko obrazovanje.

Radni jezik kursa je engleski.