MOOK Informatika – vodič za edukatore

European Schoolnet Academy, u saradnji sa Guglom, organizuje masovni otvoreni onlajn kurs (MOOK) pod nazivom „Informatika – vodič za edukatore“ u periodu od 25. aprila do 2. juna 2022. godine.

Cilj ovog kursa jeste da upozna edukatore sa osnovama informatike, uputi nastavnike kako da znanja koriste u nastavi i ispita mogućnosti ove oblasti kao mogućeg budućeg profesionalnog opredeljenja učenika. Edukatori će biti u mogućnosti da istraže kako da unaprede veštine rešavanja problema i kreativnog mišljenja svojih učenika u okviru nastave informatičkih predmeta i koncepata računarskog mišljenja.

Učesnicima će biti predstavljene nastavne aktivnosti sledećih predmeta: informatike, veštačke inteligencije, vizuelnog i programiranja zasnovanog na tekstu. Sa učesnicima će biti podeljeni praktični resursi, kao što su Google for Education, Code Week i Code.org. koje će moći da koriste u svojim učionicama. Na kraju ovog kursa, učesnici će imati kreiran scenario za učenje koji će moći da koriste u svojim predavanjima. Dobiće povratnu informaciju od ostalih učesnika kursa i biće u prilici da daju komentar scenarija za učenje koje su kreirale njihove kolege – učesnici kursa.

Priključite se našoj grupi na Fejsbuku, ili podelite svoja razmišljanja na Tviteru koristeći hešteg #CSMOOC.

Navešćemo neke od obrazovnih ciljeva ovog MOOK-a:

  • Razumevanje osnovnih koncepata informatike i računarskog razmišljanja i načina njihove integracije u nastavu ili rad kod kuće;
  • Istraživanje inovativnih pristupa nastavi informatike i računarskog mišljenja;
  • Korišćenje različitih metoda i alata zarad integrisanja kodiranja i računarskog mišljenja u obrazovanje mladih;
  • Istraživanje mogućnosti koje pružaju Gugl i ostali resursi za nastavu informatike i računarskog mišljenja;
  • Podizanje svesti o važnosti informatike i računarskog mišljenja za mlade pri izboru budućeg zanimanja.

Preduslovi

Ovaj kurs je otvoren za sve edukatore koji žele da integrišu osnove informatike i računarskog mišljenja u nastavu, bez obzira na svoje prethodno znanje ili nivo veština. Kurs je prvenstveno namenjen nastavnicima svih predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Iako su mnogi materijali i resursi dostupni na nekoliko evropskih jezika, sadržaj kursa i zadaci su u potpunosti na engleskom, tako da je neophodno osnovno poznavanje pisanog i govornog engleskog jezika.

Moduli:

Modul 1: Osnove – počinje 25. aprila 2022.

Modul 2: Istraživanje počinje 1. maja 2022.

Modul 3: Korak napred počinje 9. maja 2022.

Modul 4: Zaključak – počinje 16. maja 2022.

Sertifikat

Učesnici mogu da dobiju sertifikat o završenom kursu ukoliko kreiraju i podnesu svoj scenario učenja, kao i ako pregledaju scenarije učenja troje svojih kolega – učesnika kursa. Prosečna prolazna ocena je 95%.
Rok za završetak svih zadataka je 1. jun, do 23:59 po srednjoevropskom letnjem vremenu. 

Prijave na ovaj MOOK mogu se podneti na ovom linku.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti eTwinning nacionalnom timu za podršku u Republici Srbiji pozivom na telefonski broj 011/3342 430 ili na imejl-adresu etwinning@tempus.ac.rs