Letnja akademija Evropskog centra za žive jezike u Gracu

Европски центар за живе језике у Грацу организује летњу академију за едукаторе наставника језика „Покретање иновација у европском образовању наставника језика” (енгл. Inspiring Innovation in European Language Teacher Education) која ће се одржати од 3 до 7. јула 2023године у Грацу.

Овом приликом, Фондација Темпус као контакт тачка за активности Европског центра за живе језике, расписује позив за учеснике. Заинтересовани кандидати могу се пријавити путем формулара који је доступан овде.

Рок за пријаве продужен је до 9. априла 2023. године до краја дана.

Укупан број учесника је ограничен. Избор представника из Србије вршиће се на основу професионалног искуства, плана дисеминације информација стечених учешћем на догађају, као и релевантних референци које заинтересовани опишу кроз пријавни формулар. Језици радионице су енглески и француски, а потребно је да кандидати познају један од ова два језика на нивоу Ц1. Коначну одлуку о учешћу номинованог кандидата из Србије доноси Центар за живе језике у Грацу.

Учешће на догађају је бесплатно. Изабраном кандидату Европски центар за живе језике покрива трошкове превоза, али учесници сами покривају трошкове боравка у Грацу и у обавези су да присуствују свим данима овог једнонедељног догађаја.

Циљ догађаја је да окупи стручњаке који раде у области образовања будућих наставника језика и да унапреди њихове вештине како би могли да пруже подршку професионалном развоју наставника да одговоре на сложене језичке потребе данашњих ученика.

Летња академија ће учесницима обезбедити прилику да обједине искуства са колегама широм Европе и да сагледају и преиспитају начине на које образују наставнике језика из једне транснационалне перспективе. На догађају ће се обрађивати актуелна питања у области образовања наставника језика и теме у вези са принципима језичких политика Савета Европе и Европске комисије. Прелиминарни програм се налази овде.

Номиновани учесници могу бити стручњаци који раде у области образовања наставника језика и то:

  • запослени на високошколским установама (предавачи, едукатори наставника, итд.) који су укључени у иницијално образовање наставника језика,
  • просветни инспектори,
  • ментори који прате будуће наставнике језика током стицања квалификација,
  • искусни наставници или запослени на високошколским установама који су укључени у активности професионалног развоја наставника језика на радном месту,
  • едукатори наставника који се баве истраживањем у области језичког образовања,
  • чланови интересних група укључени у развој политика које се тичу образовања наставника (нпр. чланови комисија на националном нивоу задужени за састављање плана и програма наставе језика),
  • искусни наставници задужени за професионални развој у својим школама,
  • активни чланови удружења наставника језика.

На позив се могу пријавити како кандидати који су искусни едукатори наставника језика тако и они који су на почетку каријере у овој области. И једни и други морају показати велику посвећеност образовању наставника. На пример, они су укључени или теже да се укључе у иновативне пројекте, истраживања, реформе, и то тако што их предводе. Кандидати треба да знају да развију и спроведу акциони план који ће развијати заједно са осталим учесницима летње академије. Од кандидата се очекује да деле информације о резултатима овог догађаја и да након догађаја иницирају мере које ће допринети образовању наставника на институционалном нивоу, а пожељно и на регионалном или националном нивоу.

За сва додатна питања која се тичу пријаве или саме радионице можете са нама контактирати путем имејла jezici@tempus.ac.rs.