Коју средњу школу да изаберем?

На крају основне школе пред нама је питање: Коју средњу школу да изаберем?. Размишљамо о опцијама, распитујемо се о школама и смеровима, слушамо различита искуства. Међутим, некада различите информација могу да нас додатно збуне и/или да нисмо сигурни како да све што знамо применимо у својој ситуацији. У наредном тексту приказаћемо смернице које могу да буду од помоћи када размишљамо о опцијама тј. ставкама у листи жеља. Препоручујемо вам да пишите своја размишљања, запажања јер када видимо све записано на једном месту, лакше нам је да уочимо опције. Такође, када имамо записано, сигурнији смо да смо запамтили важне информације и можемо и да поново прочитамо и проценимо своја размишљања. Погледајте кључна питања и предлоге и запишите своје одговоре до коначног списка жеља смерова у средњим школа.

 

Која су моја интересовања и вештине?

Обично је први корак у разматрању занимања којима желимо да се бавимо истраживање занимања која нам делују занимљиво, нпр. медицина, архитектура. Почињемо најчешће од занимања која су нам блиска, али важно је да упознамо и неке нове области како бисмо проверили да ли има нешто што би нам се допалo, а што нам тренутно није познато. Уколико желите да истражите неке области рада и различита занимања, можете погледати списак на сајту Водич за основце. Поред описа можете и да одговорите на питања која могу да вам покажу које вас све области занимања интересују. Некада није лако да препознамо и опишемо шта све знамо, а на сајту Водич за основце, можемо да погледамо опис способности (сналажење са речима, бројевима, схватање начина рада машина и уређаја, схватање односа у равни и простору, спретност руку и прстију и сналажење са људима) и проценимо себе у односу на ове способности.

Која занимања су мени занимљива?

Различита занимања захтевају различите вештине и некада није лако уочити које способности нам требају за одређена занимања. Водич за основце приказује једноставно и прегледно описе различитих занимања, тако да можете да направите свој преглед. Такође, можете да видите и неке називе смерова у средњим школама и на факултетима који воде до могућности да се бавимо неким занимањем.

 

Које све средње школе и смерови постоје?

Постоји неколико типова средњих школа и свака средња школа има неке образовне профиле, који се често зову и смерови. Детаљније о школама можете прочитати на сајту Образовање. Минимални број бодова потребан за упис неког образовног профила можете пронаћи на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Текст Конкурса садржи све битне информације о броју ученика који може да се упише на одређени смер, као и шифре сваког смера који се уписују на листу жеља, а који такође можете пронаћи на веб страници министарства. 

Који су ми још критеријуми важни?

Важно је да поред тога у чему смо добри, шта нас занима и шта бисмо волели да учимо и радимо, напишемо себи и друге важне критеријуме. То су често неки од ових критеријума: колико је далеко школа од моје куће, које  све активности постоје у школи, шта су слични образовни профили (смерови), колико је бодова потребно у односу на бодове које ја имам, да ли желим могућност да одмах након средње школе могу да почнем да радим, итд. Наведите све шта вам је важно и размотрите колико за вас битних ствари постоји код образовних профила који су вам у ужем избору. Ако нисте сигурни да ли имате све информације и желите да неке информације проверите, размислите како можете да их пронађете нпр. потражите детаљније описе на сајту школе.

Како да направим редослед на листи жеља?

Када упоредите све образовне профиле у односу на то шта вас занима, шта желите да научите, шта су ваше способности и све друге критеријуме који су вама важни,  рангирајте их тако да је на првом месту оно што вам је најважније, оно што највише желите. У односу на прво место, поређајте све друге смерове (образовне профиле). Наведите што више различитих образовних профила, јер на тај начин повећавате шансу да упишете оно што је вама важно.

 

Избор средње школе је један од најбитнијих догађаја у животу и важно је да о томе добро и пажљиво промислите. Прођите неколико пута кроз ове смернице, направите листу жеља и запишите све што вам се чини занимљиво, да бисте што лакше донели одлуку о избору.