Koju srednju školu da izaberem?

Na kraju osnovne škole pred nama je pitanje: Koju srednju školu da izaberem?. Razmišljamo o opcijama, raspitujemo se o školama i smerovima, slušamo različita iskustva. Međutim, nekada različite informacija mogu da nas dodatno zbune i/ili da nismo sigurni kako da sve što znamo primenimo u svojoj situaciji. U narednom tekstu prikazaćemo smernice koje mogu da budu od pomoći kada razmišljamo o opcijama tj. stavkama u listi želja. Preporučujemo vam da pišite svoja razmišljanja, zapažanja jer kada vidimo sve zapisano na jednom mestu, lakše nam je da uočimo opcije. Takođe, kada imamo zapisano, sigurniji smo da smo zapamtili važne informacije i možemo i da ponovo pročitamo i procenimo svoja razmišljanja. Pogledajte ključna pitanja i predloge i zapišite svoje odgovore do konačnog spiska želja smerova u srednjim škola.

 

Koja su moja interesovanja i veštine?

Obično je prvi korak u razmatranju zanimanja kojima želimo da se bavimo istraživanje zanimanja koja nam deluju zanimljivo, npr. medicina, arhitektura. Počinjemo najčešće od zanimanja koja su nam bliska, ali važno je da upoznamo i neke nove oblasti kako bismo proverili da li ima nešto što bi nam se dopalo, a što nam trenutno nije poznato. Ukoliko želite da istražite neke oblasti rada i različita zanimanja, možete pogledati spisak na sajtu Vodič za osnovce. Pored opisa možete i da odgovorite na pitanja koja mogu da vam pokažu koje vas sve oblasti zanimanja interesuju. Nekada nije lako da prepoznamo i opišemo šta sve znamo, a na sajtu Vodič za osnovce, možemo da pogledamo opis sposobnosti (snalaženje sa rečima, brojevima, shvatanje načina rada mašina i uređaja, shvatanje odnosa u ravni i prostoru, spretnost ruku i prstiju i snalaženje sa ljudima) i procenimo sebe u odnosu na ove sposobnosti.

Koja zanimanja su meni zanimljiva?

Različita zanimanja zahtevaju različite veštine i nekada nije lako uočiti koje sposobnosti nam trebaju za određena zanimanja. Vodič za osnovce prikazuje jednostavno i pregledno opise različitih zanimanja, tako da možete da napravite svoj pregled. Takođe, možete da vidite i neke nazive smerova u srednjim školama i na fakultetima koji vode do mogućnosti da se bavimo nekim zanimanjem.

 

Koje sve srednje škole i smerovi postoje?

Postoji nekoliko tipova srednjih škola i svaka srednja škola ima neke obrazovne profile, koji se često zovu i smerovi. Detaljnije o školama možete pročitati na sajtu Obrazovanje. Minimalni broj bodova potreban za upis nekog obrazovnog profila možete pronaći na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tekst Konkursa sadrži sve bitne informacije o broju učenika koji može da se upiše na određeni smer, kao i šifre svakog smera koji se upisuju na listu želja, a koji takođe možete pronaći na veb stranici ministarstva. 

Koji su mi još kriterijumi važni?

Važno je da pored toga u čemu smo dobri, šta nas zanima i šta bismo voleli da učimo i radimo, napišemo sebi i druge važne kriterijume. To su često neki od ovih kriterijuma: koliko je daleko škola od moje kuće, koje  sve aktivnosti postoje u školi, šta su slični obrazovni profili (smerovi), koliko je bodova potrebno u odnosu na bodove koje ja imam, da li želim mogućnost da odmah nakon srednje škole mogu da počnem da radim, itd. Navedite sve šta vam je važno i razmotrite koliko za vas bitnih stvari postoji kod obrazovnih profila koji su vam u užem izboru. Ako niste sigurni da li imate sve informacije i želite da neke informacije proverite, razmislite kako možete da ih pronađete npr. potražite detaljnije opise na sajtu škole.

Kako da napravim redosled na listi želja?

Kada uporedite sve obrazovne profile u odnosu na to šta vas zanima, šta želite da naučite, šta su vaše sposobnosti i sve druge kriterijume koji su vama važni,  rangirajte ih tako da je na prvom mestu ono što vam je najvažnije, ono što najviše želite. U odnosu na prvo mesto, poređajte sve druge smerove (obrazovne profile). Navedite što više različitih obrazovnih profila, jer na taj način povećavate šansu da upišete ono što je vama važno.

 

Izbor srednje škole je jedan od najbitnijih događaja u životu i važno je da o tome dobro i pažljivo promislite. Prođite nekoliko puta kroz ove smernice, napravite listu želja i zapišite sve što vam se čini zanimljivo, da biste što lakše doneli odluku o izboru.