Како поставити пројекат на eTwinning порталу

Интернет портал eTwinning све је популарнији начин повезивања запослених у школским и предшколским установама широм Европе који желе да размењују идеје и примере добре праксе, користе информационо-комуникационе алате у настави и укључе своје ученике у цео процес.

eTwinning  је популаран и у Србији, а eTwinning  национални тим за подршку који је део Фондације Темпус, у склопу својих активности,  организује бесплатне акредитоване семинаре како за почетнике, тако и за искусније еТвинере.

Уколико нисте имали прилику да присуствујете неком од тих семинара, а желите да се прикључите eTwinning заједници и поставите свој пројекат на портал, можете то урадити и сами, пратећи неки од опробаних корака. Кренимо редом.

Основни корак је регистрација на порталу. Регистрација је лака и брза, а више о томе можете прочитати овде. eTwinning је изузетно безбедан за коришћење – намењен је искључиво наставницима, васпитачима и другим запосленима у школама и предшколским установама.

Након регистрације и валидације вашег налога, следећи логичан корак је да се упознате са осталим корисницима на порталу, у жељи да са неким остварите контакт и започнете свој први пројекат. Уколико не знате баш никога, ништа страшно, нисте ни први ни последњи. Идите на eTwinning Live и обратите пажњу на Partner Forums, где можете наћи пројекте идеје осталих наставника и одговорити на неку, или бити довољно одважни и сами предложити  своју идеју.

Затим би било пожељно да контактирате наставнике, да бисте видели да ли су заинтересовани да сарађују са вама на заједничком пројекту. Када их пронађете на делу портала под ознаком People, пошаљите им Contact Request. Када прихвате ваш позив, све је спремно да започнете свој први пројекат!

Следећи корак је битан, а то је регистрација пројекта. Само једна особа може да региструје пројекат, па се договорите са вашим партнером ко ће од вас двоје то урадити. Уколико сте то ви, идите на Projects и кликните на Create a project. Водите рачуна о следећим стварима:

  • Пажљиво изаберите име школе/предшколске установе у којој сте запослени и у којој ћете спроводити пројекат
  • Позовите своје колеге да вам се придруже
  • Попуните формулар детаљно
  • У делу за описивање пројекта пишите језиком који ће ваши садашњи и будући партнери моћи да разумеју

Када пријавите свој пројекат, ваш колега/е ће на eTwinning live добити нотификацију да прихвате ваш позив. Када то уради/е, пројекат мора проћи контролу и бити одобрен од Националних тимова за подршку обе земље, ваше и вашег партнера на пројекту. Чим одобре пројекат, он је званично у функцији и можете га пронаћи на порталу, у одељку PROJECTS,  ви аутоматски добијате ваш приватни Twinspace – радни простор вашег пројекта.

Пројекат је сада направљен, одобрен, имате бар једног партнера и можете да почнете са активностима!  Уколико желите да додате још партнера, само напред. Идите на Projects, затим на  опцију Your Projects-Add new partners и позовите и остале колеге са портала да вам се придруже, а можете позвати и остале наставнике из ваше школе да сарађују са вама.

Као што видите, све је врло лако, пробајте . Уколико имате неких недоумица или питања, слободно нам се обратите мејлом на  etwinning@tempus.ac.rs.