Kako postaviti projekat na eTwinning portalu

Internet portal eTwinning sve je popularniji način povezivanja zaposlenih u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope koji žele da razmenjuju ideje i primere dobre prakse, koriste informaciono-komunikacione alate u nastavi i uključe svoje učenike u ceo proces.

eTwinning  je popularan i u Srbiji, a eTwinning  nacionalni tim za podršku koji je deo Fondacije Tempus, u sklopu svojih aktivnosti,  organizuje besplatne akreditovane seminare kako za početnike, tako i za iskusnije eTvinere.

Ukoliko niste imali priliku da prisustvujete nekom od tih seminara, a želite da se priključite eTwinning zajednici i postavite svoj projekat na portal, možete to uraditi i sami, prateći neki od oprobanih koraka. Krenimo redom.

Osnovni korak je registracija na portalu. Registracija je laka i brza, a više o tome možete pročitati ovde. eTwinning je izuzetno bezbedan za korišćenje – namenjen je isključivo nastavnicima, vaspitačima i drugim zaposlenima u školama i predškolskim ustanovama.

Nakon registracije i validacije vašeg naloga, sledeći logičan korak je da se upoznate sa ostalim korisnicima na portalu, u želji da sa nekim ostvarite kontakt i započnete svoj prvi projekat. Ukoliko ne znate baš nikoga, ništa strašno, niste ni prvi ni poslednji. Idite na eTwinning Live i obratite pažnju na Partner Forums, gde možete naći projekte ideje ostalih nastavnika i odgovoriti na neku, ili biti dovoljno odvažni i sami predložiti  svoju ideju.

Zatim bi bilo poželjno da kontaktirate nastavnike, da biste videli da li su zainteresovani da sarađuju sa vama na zajedničkom projektu. Kada ih pronađete na delu portala pod oznakom People, pošaljite im Contact Request. Kada prihvate vaš poziv, sve je spremno da započnete svoj prvi projekat!

Sledeći korak je bitan, a to je registracija projekta. Samo jedna osoba može da registruje projekat, pa se dogovorite sa vašim partnerom ko će od vas dvoje to uraditi. Ukoliko ste to vi, idite na Projects i kliknite na Create a project. Vodite računa o sledećim stvarima:

  • Pažljivo izaberite ime škole/predškolske ustanove u kojoj ste zaposleni i u kojoj ćete sprovoditi projekat
  • Pozovite svoje kolege da vam se pridruže
  • Popunite formular detaljno
  • U delu za opisivanje projekta pišite jezikom koji će vaši sadašnji i budući partneri moći da razumeju

Kada prijavite svoj projekat, vaš kolega/e će na eTwinning live dobiti notifikaciju da prihvate vaš poziv. Kada to uradi/e, projekat mora proći kontrolu i biti odobren od Nacionalnih timova za podršku obe zemlje, vaše i vašeg partnera na projektu. Čim odobre projekat, on je zvanično u funkciji i možete ga pronaći na portalu, u odeljku PROJECTS,  vi automatski dobijate vaš privatni Twinspace – radni prostor vašeg projekta.

Projekat je sada napravljen, odobren, imate bar jednog partnera i možete da počnete sa aktivnostima!  Ukoliko želite da dodate još partnera, samo napred. Idite na Projects, zatim na  opciju Your Projects-Add new partners i pozovite i ostale kolege sa portala da vam se pridruže, a možete pozvati i ostale nastavnike iz vaše škole da sarađuju sa vama.

Kao što vidite, sve je vrlo lako, probajte . Ukoliko imate nekih nedoumica ili pitanja, slobodno nam se obratite mejlom na  etwinning@tempus.ac.rs.