Kako da prepoznam svoja profesionalna interesovanja?

Euroguidance центар спроводи низ вебинара, радионица и консултација, чији је циљ да помогну ученицима завршених разреда средњих и основних школа да одговоре на питање: „Шта после матуре?“. Током поменутих активности, често питање које учесници постављају је: „Како да препознам шта ме занима, чиме бих се бавио/ла? “. У овом тексту представићемо неке смернице како да препознате и/или помогнете некоме да препозна своја професионална интересовања.

 

Сазнајте шта вам је и због чега занимљиво

Направите списак предмета, задатака и тема које сте радили до сада у школи или на ваннаставним активностима и за сваку од ових активности наведите зашто вам је била занимљива и шта вам је у томе привлачно. На пример: волим да учим енглески јер ми је лак и брзо завршим, или, волим да идем на тренинге јер ми је тамо супер друштво.

 

Анализирајте зашто су вам набројане активности занимљиве

Важно је да пронађемо активности које нису занимљиве само због спољних фактора, као што су нпр.: професор лепо предаје, имам добре оцене, супер је друштво или простор у коме се ради је леп. Овакви фактори су лако променљиви и када се то деси, биће нам теже да одржимо мотивацију да се бавимо овим областима. Кључни су они обрасци где нас интересује да сазнамо више о некој теми, решавамо проблеме или усавршавамо своје вештине. Пример за то би био: занима нас хемија, јер нас занима да сазнајемо и откривамо хемијске реакције, или занима нас право, јер желимо да решавамо правна питања и дилеме.

 

Важно је да проширимо списак области рада које познајемо

Врло је важно да будем радознали када је у питању област рада, јер тако сазнајемо за нове области. Када не знамо да нешто уопште постоји, не може нам ни бити занимљиво.

Уколико немамо идеју шта би нам било занимљиво и све нам изгледа досадно, почетни корак је да сазнамо нешто о различитим областима рада. Информације можемо да нађемо читајући описе професија на различитим сајтовима, описе смерова на факултетима или причајући са  познаницима.

 

Нормално је да се интересовања мењају

Интересовање за неку област током времена се мења и нормално је да након пар година нешто престане да нам буде занимљиво. Осим тога, када упознамо неку област и постанемо вештији у њој и ниво нашег интересовања може да порасте. Не можемо очекивати да ће нас једна област занимати читавог живота, али можемо да будемо креативни у томе како комбинујемо своја интересовања. Ако вас рецимо, интересује хемија и дипломирате у овој области, касније можете да се одлучите да се усавршите у области технологије и примените своја постојећа знања из хемије у производњи хране.

Смислити своје опције, било да је у питању упис средње школе или факултета није једноставан и често нам је поред смерница, као у овом тексту, потребно и да детаљније поразговарамо са неким о овој теми. Из тог разлога на располагању су вам интерактивни вебинари и индивидуалне консултације чији распоред одржавања и начин пријаве можете погледати на сајту  www.obrazovanje.rs/upis.