Institucije iz Srbije među najaktivnijima u CEEPUS programu za 2019/20. godinu

Procedura odobravanja CEEPUS institucionalnih mreža za rad u 2019/20. godini privedena je kraju i početkom maja očekuje se da mreže zvanično postanu aktivne. Puštanjem u rad institucionalnih mreža biće ostvareni uslovi za otvaranje prvog konkursnog roka za CEEPUS razmene studenata i predavača – za razmene unutar mreža za zimski semestar 2019/20. godine. Otvaranje poziva za prijavljivanje kandidata se može očekivati počevši od druge nedelje maja, s trajanjem do 15. juna, a zvanične i bliže informacije o rokovima u okviru ovog aplikacionog ciklusa biće objavljene na glavnoj platformi CEEPUS programa.

U 2019/20. godini državne akademske institucije iz Republike Srbije, koje imaju pravo učešća u programu, biće uključene u rad 72 mreže za dodeljenom kvotom za mobilnost, što predstavlja primetno povećanje u odnosu na 63 iz protekle godine. Pored toga, spomenute institucije iz Srbije učestvovaće i u 11 mreža na rezervnoj listi (umbrella mreže, kojima nije dodeljena kvota za mobilnost). U okviru procesa prijave mreža, institucije iz Republike Srbije zadržale su visok nivo zainteresovanosti za učešće u programu i ubrajaju se među najaktivnije u CEEPUS mrežama. Univerzitet u Novom Sadu tako je zadržao prvo mesto, a Univerzitet u Beogradu četvrtu poziciju na nivou čitavog CEEPUS programa po broju svojih institucija-članica koje su prijavile učešće u programu za akademsku 2019/20. godinu.

 

Što se tiče mreža čijim će radom koordinisati u akademskoj 2019/20. godini, a kojima je dodeljena kvota za mobilnost, sa ukupno 11 mreža institucije iz Republike Srbije nalaze se na drugom mestu na nivou čitavog CEEPUS  programa, odmah iza Slovenije sa 12. To predstavlja značajno povećanje u odnosu na 2018/19. godinu, kada su institucije iz Srbije koordinisale radom 8 mreža sa dodeljenom kvotom za mobilnost. Takođe, prošle akademske godine, državne akademske institucije iz Srbije koordinisale su radom 3 mreže na rezervnoj listi, a u 2019/20. godini sve mreže čiji su koordinatori institucije iz Republike Srbije dobile su status mreža sa dodeljenom kvotom za mobilnost. odnosno, nijedna mreža nije ostala bez kvote u statusu umbrella mreže.

Srednjeevropski program univerzitetske razmene omogućava razmene studenata i akademskog osoblja, prvenstveno unutar institucionalnih mreža u kojima učestvuju visokoškolske ustanove iz partnerskih CEEPUS zemalja. Dodatne informacije o formiranju i radu mreža dostupno je u CEEPUS odeljku na sajtu Fondacije Tempus – Nacionalne CEEPUS kancelarije.