Francusko-srpski forum inovacija,13. aprila u Muzeju nauke i tehnike

Prvi Francusko-srpski forum inovacija, koji su organizaovale Ambasada Francuske u Srbiji i Fondacija Tempus, okupio je 13. aprila u Muzeju nauke i tehnike više od 120 dekana i prodekana, direktora istraživačkih instituta i javnih ustanova, preduzetnika i istraživača.

Tokom uvodnog obraćanja, NJ.E. Pjer Košar naglasio je važnost evopske i hilateralne naučne saradnje i alata koje Francuska koristi kako bi podržala ovu saradnju, kao što je program Iber Kirian Pavle Savić i program za naučne boravke „IT makes S(ci)ENSE“. Predstavnik EU, NJ.E. Emanuel Žofre je, u svom govoru, podsetio učesnike na ove inicijative i izjavio da je „ulaganje u istraživanje ulaganje u dobrobit građana“.

Takođe, EU podržava Fond za inovacije i fond za nauku, i nastavlja da promoviše naučne razmene putem programa HorizonEurope, Erazmus+ i COST. Zamenik premijera, ministar Branko Ružić, čestitao je organizatorima na organizaciji Foruma i naglasio da je Srbija uspešna na putu da postane preduzetnička zemlja, pre svega uz pomoć otvaranje naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Lik Žilia, ko-autor Siri (Apple), naučni direktor Renoa i svetski priznati stručnjak za veštačku inteligenciju, održao je uvodnu prezentaciju pod nazivom „Veštačka inteligencija ne postoji“. U svom izlaganju, podržao je stav da ne postoji i da ne može postojati ništa osim uvećane inteligencije, koja je nastavak ljudske inteligencije, koju je čovek i stvorio, koju bi trebalo urediti zakonom.

Ambasador Francuske i Lik Žilia uručili su nagrade pobednicama Hakatona, koji je Ambasada Francuske organizovala u saradnji sa udruženjem AFA 12. aprila u Muzeju nauke i tehnike. Četrnaest studentkinja i gimnazijalki iz Matematičke gimnazije u Beogradu i fakulteta ETF i FEFA, radilo je na predlozima za upotrebu veštačke inteligencije u oblasti zaštite životne sredine u poljoprivredi i industriji.

Tri okrugla stola, čiji je moderator bila Jelisaveta Lazarević (AFA, FEFA), a čija su tema bile oblasti agrikulture i digitalne industrije, okupila su ključne stručnjake iz Srbije i Francuske. Ovi stručnjaci, svojim različitim ulogama, doprinose naučnoj saradnji i prenosu inovacija na tržište. Ovom pristupu „Lab to market“, za koji se panelisti zalažu, potrebna je podrška, pre svega javnih fondova, inovatorima već na početku njihove preduzetničke karijere. Jelena Petrović (NTP Beograd), Ivan Rakonjac (Fond za inovaciju), Milica Đurić-Jovičić (Fond za nauku), Lik Žilia (Reno), i Kristijan Dibari (Narodna investiciona banka) pozvali su mlade Evropljane da se prihvate ovog poduhvata. Mateo Toneli (Nacionalna agencija za istraživanje i tehnologiju) je predstavio CIFRE, koji omogućava preduzećima da finansira doktorante, što pospešuje profesionalnu inserciju istraživača, kao i ravnotežu između istraživačkog rada i potreba tržišta rada. Vladimir Crnojević (Institut BioSense) i Marija Filipović-Ožegović podsetili su prisutne na važnost evropskih alata, kao što su programi Erazmus+ i HorizonEurope, za podršku razvoju istraživačkog rada.

U poslepodnevnom delu, treći događaj u nizu „Study in France – Work in Serbia“, posvećen studentima, ujedinio je predstavnike srpske digitalne industrije (Dragan Stokić, Atos, i Nataša Škrbić, Digital Serbia Initiative), sa Stefanom Roa (francuska škola za inženjere IMT Atlantique), kako bi zajedno promovisali prilike za studije u Francuskoj i prilike za zaposlenje u Srbiji nakon toga, sledeći princip cirkularne migracije.

Stanislas Pjere (direktor IFS) i Marija Filipović-Ožegović (upraviteljka Fondacije Tempus), potpisali su sporazum o saradnji između Francuskog instituta u Srbiji i Fondacije Tempus, kako bi dodatno osnažili aktivnosti promocije mobilnosti i višejezičnosti kod škola i univerziteta.

Druga edicija Foruma, planirana za proleće 2023, biće posvećena kvantičkoj informatici i prilikama za saradnju između Srbije i Francuske u sektorima „healthtech“ i biotehnologija.