Evropski dan jezika 2023. godine

Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika a koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obeležava širom Evrope 26. septembra svake godine.

Evropski dan jezika namenjen je svima koji žele da se uključe, bez obzira na uzrast. Ovaj dan mogu proslavljati učenici, nastavnici, škole i druge ustanove, učešćem u već postojećem događaju ili organizovanjem sopstvenih aktivnosti.

Nastavnicima koji žele da proslave ovaj dan sa svojim učenicima, na veb-sajtu Evropskog dana jezika dostupne su raznovrsne jezičke igre i aktivnosti. Zadaci su prilagođeni različitim uzrastima i nivoima znanja i dostupni su na raznim jezicima. Pored aktivnosti od prošlih godina – Priručnik jezičkih izazova za tajne agente, Larino jezičko putovanje Evropom, Gde se nalazim? i Pitanja o jezicima koja se nikada niste usudili da postavite – na sajtu ima i novih aktivnosti. Ove godine možete da sa Larom istražujete svet regionalnih i manjinskih jezika, otkrijete zanimljivosti o najrazličitijim jezicima uz poster 20 novih stvari koje možda niste znali o svetu jezika, date svoj doprinos Višejezičnoj knjizi šala koja će biti objavljena posle Evropskog dana jezika, oprobate se u izgovaranju brzalica na više jezika i istražite reči koje su obeležile ovu godinu u zemljama širom Evrope. Takođe vas pozivamo da se uključite u dve nove inicijative – Jezici u mojoj učionici/školi, u kojoj nastavnici mogu da sa svojim učenicima naprave poster sa jezicima koji su prisutni u školi ili učionici i učestvuju u takmičenju za najkreativniji poster; i Lepota jezika, gde je potrebno snimiti kratak video u kojem ćete podeliti neki zanimljiv izraz na svom jeziku i ispričati priču/anegdotu vezanu za taj izraz. Ukoliko želite dodatno da se inspirišete, ovde možete pronaći dvadeset izdvojenih ideja za obeležavanje Evropskog dana jezika. Takođe možete da sa učenicima učestvujete na konkursu za dizajniranje zvanične majice Evropskog dana jezika.

U cilju promovisanja događaja, svi zainteresovani mogu uneti aktivnosti koje planiraju da sprovedu u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika i pogledati kako će se ovaj dan proslavljati širom Evrope.

Savet Evrope i Evropski centar za žive jezike i ove godine za Evropski dan jezika obezbeđuju određenu količinu promotivnih materijala – narukvica, nalepnica, olovaka i bukmarkera. Fondacija Tempus, kao nacionalna kontakt tačka za ovu inicijativu, poziva sve zainteresovane nastavnike koji nameravaju da obeleže ovaj dan sa svojim učenicima da popune zahtev za dobijanje promotivnih materijala najkasnije do 5. jula 2023. godine. Zbog ograničene količine raspoloživih materijala, zahtevi će biti razmatrani na osnovu sadržaja prijave.

Za dobijanje materijala je takođe neophodno uneti planirane aktivnosti u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika najkasnije do 31. avgusta 2023. Svi prijavljeni će polovinom septembra dobiti obaveštenje o statusu zahteva.