Evropska nedelja mladih 2021.

Tokom nedelje od 24. do 30. maja, širom Evrope biće održani razni uzbudljivi događaji i inspirativne sesije sa fokusom na temu „Naša budućnost u našim rukama“. Budućnost se stvara sada i vi imate moć da postavljate ciljeve i doprinosite inicijativama koje utiču na poboljšanja.

Štaviše, ove godine pokrenuti su i novi programi EU za mlade 2021-2027! Novi Erazmus+ i Evropska inicijativa za solidarnost vam pružaju priliku da se više angažujete u društvu, doprinesete zelenim ciljevima, suočite se sa budućim izazovima sa povećanim digitalnim veštinama i budete inkluzivniji i otvoreniji ka različitosti.

Šta je Evropska nedelja mladih?

Evropske nedelje mladih omogućavaju diskusiju o relevantnim temama za mlade, prikazuju mogućnosti EU u polju mladih i slave uspešne priče. To je vrhunac evropskih skupova za mlade i omladinski sektor u Evropi. Obično se Nedelja održava svake druge godine širom Evrope, naizmenično sa Evropskim događajem mladih (koji organizuje Evropski parlament).

Kada se održava?

Evropska nedelja mladih 2021. se održava od 24. do 30. maja 2021. godine.

Koji su glavni ciljevi Evropske nedelje mladih 2021.?

Dva glavna cilja Evropske nedelje mladih 2021. su:

  • Negovanje učešća mladih, angažovanjem, povezivanjem i osnaživanjem mladih;
  • Podrška promocije nove generacije programa Erazmus + i Evropske inicijative za solidarnost.

Koje su glavne teme Evropske nedelje mladih 2021.?

Tema Evropske nedelje mladih 2021 je „Naša budućnost u našim rukama“. Ova tema će omogućiti diskusije usredsređene na razne teme koje su od najveće važnosti za mlade, kao što su:

  • Aktivno učešće u društvu, uključujući njegovu digitalnu dimenziju;
  • Inkluzija i različitost;
  • Klimatske promene, zaštita životne sredine i održivost;
  • Zdravlje i oporavak;

Glavni organizatori Evropske nedelje mladih su Nacionalne agencije za Erazmus+ program i Evropsku inicijativu za solidarnost i Eurodesk mreža. 2021. godine Nedelja će se pretežno odvijati na nacionalnom nivou.

Događaje možete prijaviti na glavnoj stranici Evropske nedelje mladih, a više o temama koje su zastupljene ove godine, pogledajte ovde.

Fondacija Tempus će povodom Evropske nedelje mladih 2021. godine, organizovati 2 vebinara:

Vebinar: Iz prve ruke – o volontiranju mladih u Evropi

Na vebinaru koji je namenjen svim mladim osobama, kao i njihovim roditeljima, nastavnicima i omladinskim radnicima, razgovaraćemo sa mladom volonterkom iz Niša koja je provela nepunih godinu dana na volontiranju u nevladinoj organizaciji u Francuskoj u okviru EU programa Evropska inicijativa za solidarnost. Prisutni će iz konkretnog primera i iz prve ruke saznati koji su uslovi, gde i kako se pretražuju prilike za volontiranje, kako se može prijaviti, kako izgleda volontersko iskustvo u inostranstvu i šta ono donosi mladima.

Vebinar se održava u okviru Evropske nedelje mladih, u sredu26. maja u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular , do 25. maja u 15 časova.

Vebinar: Eurodesk – prilike za mobilnost mladih u Evropi

Vebinar, koji se organizuje u okviru Evropske nedelje mladih, namenjen je svim studentima, mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), koji su zainteresovani da saznaju više o prilikama za mobilnost mladih u Evropi i drugim korisnim aktuelnim informacijama na tu temu. Učesnici će se upoznati sa Eurodesk sajtom, Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost, koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, kao i sa novim Evropskim portalom za mlade.

Vebinar se održava u četvrtak27. maja u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 26. maja u 15 časova.