Европска језичка ознака

Европска језичка ознака је признање чији је циљ да истакне и награди иновативне и креативне иницијативе у области наставе и учења језика. Она служи и као подстицај за представљање и ширење резултата ових иницијатива и за промовисање унапређења језичких вештина у широј јавности. У Европи постоји од 1999. године, а од 2014. је део највећег европског образовног програма – Еразмус+. Од ове године, за Европску језичку ознаку могу да конкуришу и установе и појединци из Србије.

 

Шта су циљеви Европске језичке ознаке?

 • Препознавање и подстицање иновативних инцијатива у области наставе и учења језика,
 • Промовисање добрих пракси и ширење резулата награђених иницијатива,
 • Промовисање учења језика и вишејезичности.

Зашто да се пријавим?

Ако ваш пројекат добије Европску језичку ознаку, добијате признање које истиче постигнуће вас и ваше школе у односу на друге колеге. Сертификат потписују министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт. Ваша школа и ви бићете на мапи европских школа са сличним признањем, а бићете и потенцијални партнер за Еразмус+ пројекте.

Да ли могу да се пријавим?

Подносиоци пријава који имају право учешћа су:

 • Предшколске установе
 • Основне школе
 • Средње школе општег и стручног усмерења
 • Школе за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом
 • Школе страних језика

Пријаву могу поднети наведене установе, као и појединци запослени у тим установама, без разлике у критеријумима и начину пријављивања.

Да ли пројекат може да се односи на било који језик?

Не. Пројекат/иницијатива мора да обухвата један од језика који се учи у школама: енглески, немачки, француски, руски, шпански или италијански.

Да ли могу да се пријаве пројекти из неке друге земље?

Не. Такмичење је отворено само за иницијативе из Републике Србије. За Европску језичку ознаку се могу пријавити пројекти/иницијативе који су већ спроведени или се налазе у завршној фази и имају конкретне видљиве резултате. Пројекти/иницијативе који су завршени више од 12 месеци пре рока за подношење пријава неће бити узети у разматрање.

Да ли негде могу да се нађу пројекти који су већ добили награду?

Наравно. Сви такви пројекти/иницијативе се налазе у бази података.

Ми смо издвојили два примера успешних пројеката:

Пројекат „The Great Journey“ представља виртуелно путовање у Француску. Ученици су створили ликове који су путовали из Шведске у Париз. Током путовања, ученици су добијали различите задатке чији је циљ био да њихови ликови упознају град и француску културу и уче француски језик. Ученици су комуницирајли и размењивали материјале и садржаје са наставником и једни са другима путем блога на којем су водили дневник о путовању и где су такође објављивани презентације ученика и занимљиви линкови. По завршетку сваког задатка, ученици су их анализирали заједно са наставником и на тај начин учили једни од других. Циљ ових задатака био је и учење, обнављање и вежбање вокабулара и језичких структура, као и унапређење језичких компетенција. Главна идеја овог пројекта јесте да се ученици нађу у аутентичном окружењу за учење, па су коришћени аутентични материјали као што су видео-снимци са YouTube-а, сајтови, апликације и сл.

У пројекту „The Energy of Art“, у коме су учествовале једна школа из Италије и две из Шкотске, тема енергије и очувања животне средине обрађивана је кроз уметност. Свака школа је учествовала у прављењу разноврсних заједничких финалних производа, нпр. заједничког илустрованог календара направљеног од рециклираних материјала; илустроване књиге коју су направили ученици чија фантастична прича говори о различитим изворима енергије; и илустроване збирке песама о различитим врстама енергије и поштовању животне средине коју су ученици саставили на енглеском и превели на италијански. Пројекат је омогућио ученицима да сазнају нешто ново о култури земље партнера и размењују идеје, и подстакао их је да кроз уметност развијају еколошку свест користећи страни језик у реалним ситуацијама.

Постоје ли неки критеријуми за избор?

Наравно. Потребно је да пројекат/инцијатива испуњава следеће критеријуме:

 • Потребно је имати у виду индивидуалне потребе ученика и да настава буде прилагођена сваком ученику
 • Ученици треба да буду што више ангажовани на пројекту
 • Битан је квалитет резултата, да су активности сврсисходне и да воде до остварења исхода учења
 • Пројекат треба да допринесе томе да ученици користе језик у стварном животу
 • Потребно је да мотивишете ученике да учествују у пројекту, као и да унапређују своје језичке вештине ван учионице (слушање стране музике, гледање филмова на страном језику…)
 • Оригиналност и креативност – то првенствено значи да се у пројекту не ослањате у потпуности на традиционалне и уобичајене приступе у настави
 • Европска димензија пројекта – кроз учење језика, деца треба да упознају друге културе и језике и развијају емпатију и толеранцију
 • Нека ваш пројекат буде инспирација другима – да могу да га користе у различитим земљама, да може да се користи на различитим језицима итд.

Који је рок за пријаву и како да се пријавим?

Рок за подношење пријава за Европску језичку ознаку је 30. јун у 23:59. За учешће у конкурсу потребно је прво одштампати, попунити и скенирати документ са подацима о пријави. Затим треба попунити електронски пријавни формулар у којем се прилаже и документ са подацима о пријави. Пожељно је да се пријава поднесе на енглеском језику, али ће бити прихваћене и пријаве на српском. Сажети опис пројекта/иницијативе мора бити написан на енглеском језику. Напомињемо да се ниво и тачност језика у пријави неће узимати у обзир приликом оцењивања.

Такође, пожељно је приложити документе, извештаје, евалуације, видео и аудио снимке, фотографије, линкове ка веб-страницама и друге материјале који сведоче о квалитету иницијативе и приказују спроведене активности у пракси.

Сви документи се прилажу директно у електронском формулару.