EU nedelja mogućnosti 21-26.jun 2023. godine

Evropska unija nudi veliki broj mogućnosti građanima Srbije, institucijama, kompanijama i organizacijama – od finansijske pomoći do slobodnog putovanja i razmene iskustava.

To je glavna poruka EU nedelje mogućnosti – jedinstvene serije događaja koja će se od 21. do 26. juna održati u Beogradu (MTS dvorana), Nišu (hotel „Tami“) i u Novom Sadu (Novosadski sajam). Nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Republike Srbije.

Tokom pet dana, biće održano više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU. Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

Očekujemo vas uživo na događaju u tri grada, dok će zainteresovani moći da sva dešavanja prate i onlajn, kao i da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore u realnom vremenu na vebsajtu eumogucnosti.rs.

Brojni sagovornici analiziraće teme iz oblasti ekonomije i pružiti konkretne informacije u vezi sa fondovima iz različitih oblasti kao što su biznis, inovacije, obrazovanje, kultura i drugi segmenti saradnje.

Program Evropske nedelje mogućnosti tematski je određen po danima:

  • sreda, 21. jun – Ekonomija i biznis (Beograd);
  • četvrtak, 22. jun – Obrazovanjemladi i sport (Beograd);
  • petak, 23. jun – Kulturamedijii civilno društvo (Beograd);
  • subota, 24. jun – Poljoprivreda (Novi Sad):
  • ponedeljak, 26. jun – Lokalni razvojenergetikazelenatranzicija i prekogranična saradnja (Niš).

„Evropska unija počiva na vrednostima ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava i to je osnova koja omogućava pojedincima da napreduju, a preduzećima da rastu, kako pojedinačno tako i kolektivno. Dok je Srbija na putu da postane država članica, Evropska unija već otvara mnoge mogućnosti Srbiji, njenim građanima i privredi kroz bezvizni režim, kroz veoma otvoren i povoljan trgovinski i investicioni ambijent, kao i kroz mnoge finansijske programe i projekte. Srbija je zemlja vrednih i kreativnih ljudi i biznisa, a EU im pomaže da ostvare svoj potencijal. Ove prilike dovode do brojnih uspešnih priča u Srbiji i mi smo ponosni što učestvujemo u razvoju prosperitetnijeg društva i bolje Evrope“, kaže ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Nedelja mogućnosti kruna je dugogodišnjeg partnerstva Srbije i Evropske unije. Tokom pet dana intenzivnog programa, građani Beograda, Niša i Novog Sada moćiće da se mnogo konkretnije upoznaju sa tim kako i pod kojim uslovima mogu da učestvuju u mnogobrojnim programima i projektima EU koji su otvoreni za Srbiju. Reč je o pružanju prilike građanima da predstave svoje dobre ideje za nove poslove, usavršavanja, unapređenje sredine u kojoj žive I da za njih dobiju podršku. To su prave koristi od evropskih integracija, to je uticaj na kvalitet našeg svakodnevnog života”, kaže ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Detaljna agenda biće objavljena uskoro na vebsajtu eumogucnosti.rs.