Erazmus+ nedelja

Fondacija Tempus, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta, po peti put, organizuje Erazmus+ nedelju u aprilu 2021. godine, tokom koje je planiran veliki broj aktivnosti posvećenih informisanju svih zainteresovanih o novom Erazmus+ programu. Usled pandemije koronavirusa, Erazmus+ nedelja će ove godine biti održana u onlajn formatu.

Najveći evropski program za oblast obrazovanja, obuka, mladih i sporta – Erazmus+ započinje novi sedmogodišnji period sprovođenja koji traje od 2021. do 2027. godine. Program nastavlja da podržava različite oblike saradnje među ustanovama i organizacijama kroz konkurse za projekte, a tokom Erazmus+ nedelje učesnike ćemo upoznati sa mogućnostima koje ustanove i organizacije iz Srbije imaju na raspolaganju u konkursnom roku za 2021. godinu.

Republika Srbija je od 2019. godine u mogućnosti da učestvuje u Erazmus+ programu kao punopravna članica i obrazovne institucije, kao i organizacije iz sektora mladih i sporta, mogu da podnose prijave za sve vrste projekata u okviru ovog programa koje će biti predstavljene u okviru Erazmus+ nedelje.

Erazmus+ nedelja će trajati u periodu od 5. do 9aprila 2021. godine, a tom prilikom će biti organizovani onlajn informativni dani i vebinari.

Informativni dani u onlajn formatu

  1. april: 10:00 – 14:00
  • Otvaranje prvog informativnog dana i predstavljanje novog Erazmus+ programa
  • Paralelne sesije: Visoko obrazovanje, Opšte obrazovanje i Mladi
  1. april: 10:00 – 13:00
  • Paralelne sesije: Visoko obrazovanje i Mladi
  1. april: 10:00 – 12:30 i 14:00 – 16:00
  • Paralelne sesije: Stručno obrazovanje i Obrazovanje odraslih
  • Sesija: Projekti u oblasti sporta

Detaljnu agendu događaja možete preuzeti OVDE.

Zainteresovani za ovaj događaj se mogu prijaviti isključivo putem registracionog formularado 4. aprila u 23:59. Prilikom prijave, možete odabrati jednu ili više ponuđenih sesija na kojima želite da učestvujete u okviru sektora koji vas zanima. Takođe, ukoliko želite da čujete novine u drugim sektorima, možete se prijaviti i za učešće na sesijama van vašeg primarnog sektora, kombinujući sesije koje se održavaju u različito vreme tokom informativnih dana.

Prijavljivanjem za bilo koju od paralelnih sesija namenjenim sektorima, automatski se prijavljujete i za učešće na uvodnom delu koje se održava 6. aprila u 10 časova.

Nakon prijave, link za pristup informativnim danima biće poslat prijavljenim učesnicima putem mejla.

Pored informativnih dana, tokom Erazmus+ nedelje predviđeni su i besplatni vebinari sa detaljnim informacijama koji se odnose na pojedine oblasti u okviru programa, kao što su mobilnost studenata i mladih, kao i evropske mreže Epale i eTwinning.

Vebinari

Mogućnosti na EPALE platformi za projekte u oblasti obrazovanja odraslih

Vebinar je namenjen pojedincima i organizacijama aktivnim u oblasti obrazovanja odraslih koji žele da saznaju više o EPALE mreži i mogućnostima koje ona pruža za nalaženje partnera za Erazmus+ projekte, kao i širenju rezultata učenja. Cilj vebinara je predstavljanje mogućnosti koje EPALE platforma nudi pojedincima, organizacijama i ustanovama koje planiraju da se prijave za Erazmus+ projekte u oblasti obrazovanja odraslih ili one koje već sprovode Erazmus+ projekte.

Vebinar se održava u ponedeljak, 5. aprila sa početkom u 14 časova.  Prijava za učešće na ovom vebinaru vrši se isključivo popunjavanjem registracionog formulara.

Rok za prijavu je nedelja 4. april do 23:59 časova. Nakon isteka roka, link za pristup vebinaru biće poslat prijavljenim učesnicima putem mejla.

Mogućnosti za mobilnost studenata kroz Erazmus+ program

U okviru Erazmus+ nedelje, Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen sadašnjim i budućim studentima svih nivoa studija na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, kao i svim drugim zainteresovanim za mogućnosti učestvovanja u stipendiranim studentskim razmenama i praksama u inostranstvu. Na vebinaru će biti reči o uslovima učešća na Erazmus+ razmenama, visini i obuhvatu stipendija, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave.  Osim toga, svi zainteresovani za studiranje celokupnih master studija u inostranstvu moći će da se informišu o konkurisanju za Erazmus Mundus zajedničke master programe.

Vebinar se održava u utorak, 6. aprila, sa početkom u 16 časova. Za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular najkasnije do 6. aprila u 12 časova.

Mogućnosti za nastavnike i škole u okviru eTwinning platforme

Vebinar je namenjen vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i direktorima i ostalom nastavnom osoblju zaposlenom u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Cilj vebinara je da informiše sve zainteresovane o mogućnostima koje eTwinning platforma nudi zaposlenima u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srbiji, alatima koji su dostupni za uspostavljanje saradnje, razmenu iskustava i profesionalno usavršavanje. Pored ovoga, biće predstavljene bitne stavke o kojima treba voditi računa prilikom planiranja i sprovođenja eTwinning projekta.

Vebinar se održava u sredu, 7. aprila, sa početkom u 16 časova. Prijava za učešće na ovom vebinaru vrši se isključivo popunjavanjem registracionog formulara. Rok za prijavu je utorak 6. april do 23:59 časova. Nakon isteka roka, link za pristup vebinaru biće poslat prijavljenim učesnicima putem mejla.

Eurodesk – prilike za mobilnost mladih u Evropi

Vebinar je namenjen svim studentima, mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), koji su zainteresovani da saznaju više o prilikama za mobilnost mladih u Evropi i drugim korisnim aktuelnim informacijama na tu temu. Učesnici će se upoznati sa Eurodesk sajtom, Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost, koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, kao i sa novim Evropskim portalom za mlade.

Vebinar se održava u petak9. aprila 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 9. aprila u 12 časova.

Pozivamo vas da pratite naše aktivnosti na društvenim mrežama, prijavite se na mejling listu, kao i da posetite Informativni centar Fondacije Tempus, u skladu sa propisanim merama u okviru pandemije COVID-19 (Terazije 39, Beograd), svakog radnog dana od 10 do 18 časova i raspitate se o mogućnostima u okviru novog Erazmus+ programa.