Unapređenje medijske pismenosti u regionu: EPALE regionalni okvir kompetencija

U organizaciji Fondacije Tempus – EPALE nacionalnog tima za podršku, 12. maja je održana pilot obuka koja se realizuje kao deo regionalne saradnje na razvoju „Okvira kompetencija medijske pismenosti“. Obuka je predstavljala nastavak prvog modula koji je održan u Splitu u februaru ove godine, a na njoj je učestvovalo 30 praktičara iz regiona i predstavnici nacionalnih EPALE timova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Ovaj projekat predstavlja inicijativu predstavnika EPALE nacionalnih timova navedenih zemalja da se dogovore standardi kompetencija medijske pismenosti, što će poslužiti kao osnova za kreiranje programa obrazovanja sa ciljem podizanja opšteg nivoa medijske pismenosti odraslih u svakoj zemlji regiona. Ovaj proces je realizovan u okviru aktivnosti EPALE nacionalnih timova za podršku, koje se oslanjaju na Erazmus+ program.

Cilj EPALE regionalnog okvira kompetencija medijske pismenosti je obrazovanje za odgovorno učešće u demokratskom društvu, kreiranje uslova za razvoj kritičkog razmišljanja, unapređenje kompetencija za funkcionalnu medijsku pismenost i razvoj etičke upotrebe medija.

Ovo značajno inicijativa je rezultat saradnje dve ekspertkinje u oblasti medija i komunikacije, Ane Mirković i Maje Zarić, koje su radile na razvoju drugog modula okvira kompetencija medijske pismenosti i koncipiranju pilot obuke ovog modula.

EPALE regionalni okvir kompetencija medijske pismenosti predstavlja minimum standarda znanja i veština koje bi trebalo da usvoji svaki pojedinac zainteresovan za podizanje nivoa svoje medijske pismenosti. Ovo je osnova za adekvatno razumevanje i analizu informacija koje primamo preko medija. U idealnom slučaju, svaka zemlja može razviti poseban program obrazovanja medijske pismenosti zasnovan na preporučenom EPALE okviru kompetencija medijske pismenosti, prisposobljen svojim specifičnostima i potrebama.

Ovaj projekat predstavlja zajedničku težnju da se sistemski deluje unapređujući medijsku pismenost i pruža preporuke akterima medijske pismenosti u navedenim zemljama. Cilj je da se postigne potreban nivo znanja i veština za bolje razumevanje i analizu medijskih informacija.

Priručnik u celosti pronađite na sledećem linku.